«Είμαστε στη μέση της διαπραγμάτευσης και είναι δύσκολο παρότι θέλω πολύ να σας ενημερώσω, αλλά έχω κάποιους περιορισμούς», είπε στους βουλευτές ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος, ενώ δήλωσε: «Όπως όλες οι διαπραγματεύσεις, τίποτα δεν είναι συμφωνημένο μέχρι όλα να είναι συμφωνημένα, μέχρι να δούμε το όλο πακέτο». «Εδώ είμαστε να το κρίνουμε όταν έχουμε όλο το πακέτο, τι μας δίνει αέρα τι δεν μας δίνει», σημείωσε μιλώντας στην Βουλή επί του προϋπολογισμού και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε αυτή την φάση «να μην έχουμε αντιπαραθέσεις». «Αν θεωρείτε ότι έχει λάθος γραμμή η κυβέρνηση ευχαρίστως να την ακούσω την άποψή σας», είπε.

Πάντως εξαίρεσε από τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά το ζήτημα του χρέους και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αποφασίστηκαν στο πρόσφατο Eurogroup. Η απόφαση είναι οριστική και τα μέτρα αρχίζουν να ισχύουν από τώρα, ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος. Τα μέτρα αυτά αφορούν την ομαλοποίηση των ωριμάνσεων των ομολόγων, τις μειώσεις επιτοκίων, κάποια κέρδη από μια διαφορετική λύση που έχει σχέση με την επαναγορά των ομολόγων του 2011-12. Μειώνεται το ρίσκο, άρα έχεις και από αυτό ένα επιπλέον κέρδος 2,6% από το 21,8% του ΑΕΠ μείωση του χρέους. Όσον αφορά τα επιτόκια είπε ότι είναι μικρό το κόστος βραχυπρόθεσμα, αλλά «αξίζει τον κόπο». Εκμεταλλευόμαστε να κλειδώσουμε το επιτόκιο, είπε, ενώ σημείωσε ότι τα μέτρα ελάφρυνσης αρχίζουν από σήμερα και λειτουργούν σωρευτικά.

«Το πρόβλημα με το χρέος είναι πρόβλημα διάρκειας. Και το γεγονός ότι το χρέος θα είναι χαμηλότερο τότε αλλάζει το κλίμα τώρα. Οι επενδύσεις και οι επενδυτές θα έρθουν τώρα σν δουν ότι είναι βιώσιμο το χρέος», υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος, ενώ σημείωσε: «Τι ζητάγαμε εμεί;. Ζητάγαμε διαφάνεια και έναν καθαρό διάδρομο για να ξέρουν οι επενδυτές ότι υπάρχει μια λύση για το χρέος που μπορούν να κάνουν επενδύσεις».

Όσον αφορά την δεύτερη αξιολόγηση δήλωσε: «Η πολιτική συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση έχει σχεδόν τελειώσει, πιστεύω νωρίς την άλλη εβδομάδα, σχεδόν έχει κλείσει το δημοσιονομικό κενό το οποίο είναι μόλις 20 εκ. ευρώ, λίγο μεγαλύτερο για το 2108 (100-150 εκ. με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και άλλα 100 εκ. με το ΔΝΤ, ανέφερε αργότερα), αλλά δεν πιστεύει κάποιος ότι θα κολλήσει εκεί το πράγμα». «Δεν θα χαλάσει το πράγμα για το δημοσιονομικό κενό του 2017 και του 2018 για αυτό μπορώ να σας εγγυηθώ», τόνισε ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου.

Σχετικά με τα εργασιακά (Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και επεκτασιμότητα και αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης) είπε ότι «το ΔΝΤ δεν έχει καλά επιχειρήματα» και ότι «δεν έχει δίκιο για αυτά». Μετά και το κλείσιμο της πολιτικής συμφωνίας θα μένουν δυο θέματα ανοιχτά: τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 και αν θα δεχθούμε πιέσεις από ΔΝΤ και Γερμανία. Όπως είπε, υπάρχει διαφωνία με τους πιστωτές πόσα χρόνια θαείναι τα πλεονάσματα 3,5%. Μετά το 2018 μια συμβιβαστική λύση είναι το 2,5% και το 1% να πάει μόνο για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μάλιστα αναφορικά με την στάση του ΔΝΤ ότι δήθεν δίνει διμέτωπη μάχη, είπε «ότι δεν ήταν εμφανής ο διμέτωπος αυτός αγώνας». Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ συντάχθηκε με την σκληρή γραμμή Σόιμπλε για 3,5% πρωτογενή πλεονάσματα σε βάθος δεκαετίας!

Δήλωσε δε ξεκάθαρα ότι «δεν είμαστε διατεθειμένοι να πάρουμε περισσότερα μέτρα τώρα για 2019 και 2020».