Ο γιγαντιαίος κορεατικός όμιλος ηλεκτρονικών ειδών Samsung Electronics επιβεβαίωσε την Τρίτη τις φήμες ότι σκέπτεται να διαχωριστεί σε δύο ξεχωριστές εταιρείες. Πρόκειται για ένα παλαιό αίτημα επενδυτών προς την εταιρεία να διαχωριστεί σε μια εταιρεία συμμετοχών και σε μια εταιρεία κατασκευής ηλεκτρονικών προϊόντων.
Μια τέτοια προοπτική θα αυξήσει την αξία της εταιρείας προς όφελος των μετόχων πιστεύουν εκείνοι που υποστηρίζουν την ιδέα του «σπασίματος» της Samsung στα δύο και ασκούν πίεση για τον σκοπό αυτό. Για να κερδίσει, άλλωστε, την εύνοια των μετόχων έπειτα από το σοκ που υπέστησαν εξαιτίας του φιάσκο του έξυπνου κινητού Note 7 που ενίοτε… εκρήγνυται, η κορεατική εταιρεία προανήγγειλε επίσης την Τρίτη την αύξηση των μερισμάτων που θα χορηγήσει, ενώ υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει και θα επιτείνει το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών που εφαρμόζει.
Ως γνωστόν, τον Οκτώβριο η Samsung αναγκάστηκε να σταματήσει την παραγωγή του τελευταίου και πλέον εξελιγμένου μοντέλου κινητού τηλεφώνου Galaxy Note 7 αφού δεν κατάφερε να λύσει το πρόβλημα με τις μπαταρίες της συσκευής που υπερθερμαίνονται και ενίοτε αυταναφλέγονται.
Εκτοτε οι πιέσεις για αναδιάρθρωση της εταιρείας γίνονται όλο και πιο ασφυκτικές. Ενδίδοντας η διοίκηση της Samsung ανακοίνωσε ότι θα προσλάβει «εξωτερικούς συμβούλους για να αναθεωρήσουν τη λειτουργία της εταιρείας προς την κατεύθυνση της βέλτιστης εταιρικής δομής».
Οι μέτοχοι υπεράνω


Σε ό,τι αφορά τη «γλύκανση» των μετόχων, η Samsung ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει τα μισά εκ των εσόδων της το 2016 και το 2017 στους μετόχους. Συγκεκριμένα, το μέρισμα που θα διανείμει για τη χρήση 2016 θα είναι αυξημένο κατά 36% συγκριτικά με το μέρισμα που διένειμε για τη χρήση 2015.
Για να βελτιώσει τη διοίκησή της η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι θα διορίσει στο διοικητικό συμβούλιο τουλάχιστον ένα νέο μέλος με διεθνές κύρος και ανεξάρτητη αντίληψη. Η Samsung προανήγγειλε εξάλλου τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης επιτροπής εταιρικής διαχείρισης.
Περίπλοκο δίκτυο


Τα αιτήματα για «σπάσιμο» της Samsung σε μια εταιρεία συμμετοχής και σε μια εταιρεία που θα λειτουργεί την επιχείρηση διατύπωσε με ηχηρό τρόπο προσφάτως το «ακτιβιστικό» hedge fund Elliott Management. Το επιχείρημα είναι ότι η πρωτοβουλία αυτή θα απλοποιήσει τη δομή της επιχείρησης και θα διευκολύνει τη σαφέστερη αποτίμηση των περιουσιακών της στοιχείων.
Ως σήμερα οι εταιρείες που μετέχουν στον ευρύτερο όμιλο Samsung (Samsung Group) διασυνδέονται με ένα περίπλοκο δίκτυο εκατέρωθεν συμμετοχών, με αποτέλεσμα η ναυαρχίδα του ομίλου, η Samsung Electronics, να συνδέεται με πολλές άλλες εταιρείες και θυγατρικές Samsung που δραστηριοποιούνται σε διάφορους επιχειρηματικούς κλάδους, από τη ναυτιλία μέχρι τις ασφάλειες και τη βαριά βιομηχανία.
Οι δαιδαλώδεις αυτές μετοχικές διασυνδέσεις καθιστούν δύσκολη υπόθεση για τους επενδυτές τη διαμόρφωση μιας σαφούς εικόνας σε ό,τι αφορά την αξία της κάθε εταιρείας και θυγατρικής που φέρει επωνυμία Samsung. «Με τον διαχωρισμό της εταιρείας κατά τον τρόπο που προτείνει το Elliott Management, η ασάφεια αυτή θα περιοριστεί μόνο στην εταιρεία συμμετοχών. Η λειτουργική εταιρεία θα διαθέτει διαύγεια που θα επιτρέπει την ευκολότερη αξιολόγησή της από τους επενδυτές» έγραφε την Τρίτη το BBC.
Ο βρετανικός όμιλος μέσων ενημέρωσης εκτιμά ότι η πρόταση του Elliott Management θα δώσει επίσης στην ιδρύτρια της Samsung οικογένεια Λι τη δυνατότητα μεγαλύτερου ελέγχου του ομίλου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ