από metereologos.gr
Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018
 
 

Ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων «βλέπει» η κυβέρνηση, καθυστερήσεις οι δανειστές

Πυκνό πρόγραμμα επαφών με το κουαρτέτο, σήμερα, Τετάρτη, με στόχο την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ - Εμπλοκές στον ακατάσχετο και τα αδήλωτα εισοδήματα - Σε έκτακτη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό το οικονομικό επιτελείο, για την πορεία των διαπραγματεύσεων, στις 14:00 στο Μαξίμου
Ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων «βλέπει» η κυβέρνηση, καθυστερήσεις οι δανειστές
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

Αθήνα 

Μικτή εικόνα παρουσιάζουν οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν την Δευτέρα στο Χίλτον ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα.

Από την μία πλευρά η κυβέρνηση μέσω κύκλων αλλά και δηλώσεων του υπουργού Οικονομίας Γ. Σταθάκη μεταδίδει εικόνα ταχείας προόδου και επικείμενης ολοκλήρωσης των προαπαιτούμενων το αργότερο έως το τέλος Σεπτεμβρίου με στόχο την τυπική έγκριση της δόσης 2,8 δισ. ευρώ από το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου.

Από την άλλη πλευρά στελέχη των θεσμών μεταδίδουν κλίμα ανησυχίας για την καθυστέρηση στην υλοποίηση των δεσμεύσεων, ενώ στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων παρουσιάζονται ήδη τριβές. Αυτές αφορούν μέχρι στιγμής, στο σχέδιο της κυβέρνησης για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων, τον ακατάσχετο λογαριασμό και τα 900 εκατ. ευρώ από τον τομέα των προνοιακών και ασφαλιστικών επιδομάτων με στόχο τη χρηματοδότηση του προγράμματος του "Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης" (ΚΕΑ) από την 1 Ιανουαρίου του 2017.

Πυκνό πρόγραμμα επαφών

Πυκνό πρόγραμμα επαφών θα έχουν οι εκπρόσωποι των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση να προσπαθεί να «κλείσει» όλες τις εκκρεμότητες για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, αλλά να στρώσει και το έδαφος για την ομαλή διεξαγωγή της δεύτερης αξιολόγησης.

Στο κλίμα αυτό ο Πρωθυπουργός συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη με το Οικονομικό Επιτελείο της κυβέρνησης στο Μαξίμου, ώστε να αξιολογηθεί η πορεία των διαπραγματεύσεων. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 14:00 στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οσον αφορά τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς που συνεχίζεται από το πρωί έχει πλήρως ανοίξει η γκάμα των θεμάτων που συζητούνται με τους θεσμούς, με το πρόγραμμα να έχει ως εξής:

Οι επαφές των δύο πλευρών ξεκίνησαν στις 9 το πρωί, με τους υπουργούς Οικονομικών Ευκ. Τσακαλώτο και Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γ. Σταθάκη να συναντούν πρώτοι τους εκπροσώπους του «κουαρτέτου». Στο επίκεντρο βρέθηκε η αναπτυξιακή στρατηγική.

Χθες μάλιστα, σε δηλώσεις του, ο υπουργός κ. Σταθάκης τόνισε ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί τέλος Σεπτεμβρίου και πως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου θα εκταμιευθούν τα 2,8 δισ. ευρώ της υποδόσης.

Σημείωσε, δε, πως δεν έχει στην ατζέντα του στη διαπραγμάτευση θέμα για τις ασφαλιστικές εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών.

Επιπλέον, παρατήρησε ότι εκκρεμεί για τη δεύτερη αξιολόγηση, η ρύθμιση για τα χρέη επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

-Στις 10 το πρωί  τη σκυτάλη πήρε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης και η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, για μια επισκόπηση των δημοσίων δαπανών- κοινωνική πρόνοια. Κατά την συνάντηση, που έγινε με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς, ενημερώθηκαν οι επικεφαλής των θεσμών για τον σχεδιασμό και την πορεία των πρωτογενών δαπανών, με στόχο να εξασφαλιστούν πόροι για την χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και άλλων κοινωνικών προγραμμάτων.

-Από τις 11:00 έως τις 12:30, στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκονται η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και φορολογικά θέματα και απέναντι από το κουαρτέτο θα κάθονται ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης και ο γγ Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά στη συνάντηση που έχει σήμερα με τους εκπροσώπους των δανειστών θα επιχειρήσει να κάμψει τις αντιστάσεις και να βρεθεί κοινός τόπος, προκειμένου να μην καθυστερήσει η κατάθεση των δύο νομοσχεδίων στη Βουλή, αλλά κυρίως οι νέες ρυθμίσεις να έχουν αποτέλεσμα.

Παρά την εξαγγελία του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ για τη δημιουργία ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού στον οποίο θα μπαίνουν αυτόματα όλες οι εισπράξεις από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και με πάγια εντολή θα πληρώνονται σε μηνιαία βάση αυτόματα, οι οφειλές σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ και μισθοδοσία, οι θεσμοί έχουν αντιρρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές θεωρούν τη ρύθμιση που προτείνει το υπουργείο Οικονομικών χαριστική και ότι το Δημόσιο θα πρέπει να μπορεί να κατάσχει ποσά και από αυτόν τον λογαριασμό, ειδικά τώρα που αυξάνονται διαρκώς οι συναλλαγές με «πλαστικό χρήμα», άρα και τα έσοδα από αυτού του είδους τις συναλλαγές.

Παράλληλα οι δανειστές έχουν μπλοκάρει τα κυβερνητικά σχέδια για την οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων επιμένοντας η συνολική φορολογική επιβάρυνση (κύριος φόρος, προσαυξήσεις, πρόστιμα και ΦΠΑ) να φτάνει ακόμα και το 120% του κεφαλαίου.

Δηλαδή όποιος έχει «κρυφά» εισοδήματα δεν θα έχει κανένα κέρδος για να τα αποκαλύψει στις φορολογικές αρχές. Το μοναδικό κίνητρο που επιτρέπουν οι Θεσμοί στην κυβέρνηση να θεσπίσει είναι η αποφυγή των ποινικών κυρώσεων σε όσους αποκαλύψουν οικειοθελώς τα εισοδήματα που δεν είχαν δηλωθεί στο παρελθόν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δανειστές από την πρώτη στιγμή εμφανίστηκαν αντίθετοι σε οποιαδήποτε παροχή κινήτρων, προτάσσοντας το γερμανικό μοντέλο το οποίο προβλέπει υψηλή φορολογία και ελάχιστες εκπτώσεις στα πρόστιμα και τους φόρους για όσους προχωρήσουν σε αυτοκαταγγελία πριν εντοπιστούν να μην έχουν δηλώσει τα εισοδήματά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές επιμένουν ότι ο φόρος μαζί με τα πρόστιμα θα κυμαίνονται από το 90% έως ακόμα και το 120% των συνολικών κεφαλαίων, ενώ η κυβέρνηση είχε προτείνει ο συνολικός φόρος να μην ξεπερνά το 60%.

-Από τις 12:30 έως τις 13:30 ο υπουργός Εργασίας Γ.Κατρούγκαλος θα έχει συζήτηση με τους εκπροσώπους των θεσμών για τα εργασιακά.

-Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί (14:30 έως τις 15:30) με τη συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Χριστόφορο Βερναρδάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, με αντικείμενο τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μοσκοβισί: Ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης μέσα στο φθινόπωρο 
Ομαδικές απολύσεις και συλλογικές συμβάσεις στη συνάντηση με θεσμούς 
Δημοσιονομικά και κόκκινα δάνεια στο μενού με το κουαρτέτο την Πέμπτη 
 
 
σχόλια (8)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων «βλέπει» η κυβέρνηση… | 15/09/2016 09:00
  Και {δυστυχώς) βραδεία ανάρρωση του Ελληνικού Λαού «βλέπω» εγώ, διότι η πλειοψηφία ακόμη δεν έχει πάρει χαμπάρι, ότι στην τελική ανάλυση μια πανεθνική σκατονοοτροπία δεκαετιών επέφερε ήδη προ πολλού την πλέον αναπόφευκτη χρεοκοπία και σήμερα η χώρα βρίσκεται υπό ολική πώληση. Αντί αυτού πρωταγωνιστεί στις αναλύσεις ποιος από όλους τους πρωθυπουργούς από το 1981 και πέρα φταίει περισσότερο η λιγότερο, πιστεύοντας ακόμη ότι «έλα μωρέ, που θα πάνε, θέλουν δεν θέλουν θα μας τα σκάσουν πάλι». Όμως το περιβόητο Γκρέξιτ όχι μόνο δεν έχει θαφτεί, αλλά πραγματοποιείται υπό άλλη μορφή, για τακτικούς λόγους. Και το μόνο που κάνει η σημερινή κυβέρνηση είναι να κερδίσει χρόνο, μπας και έρθει κάποιο αναπάντεχο πισωγύρισμα λόγω των «ευνοϊκών πολιτικών συγκυριών» που διατρέχει σήμερα ολόκληρη η ΕΕ.
  Μιχαήλ Λέων
  απάντηση60
   
   
  Συνεχεια της απαντησης στην "αθηναις" | 14/09/2016 15:36
  Αλλα δεν φταινε αυτοι που ξυπνησαν και ειδαν την κουτοπονηρια του βλαχου και εγιναν τοσο κυνικοι οσο και η κυνικοτητα που ΕΣΕΙΣ δειχνατε χρονια τωρα οταν ξεκοκαλλιζατε το δημοσιο χρημα και πουλουσατε λαθρα στοιχεια σε συνεταιρους της Ελλαδας. Ποτε επιτελους θα ενηλκιωθειτε? Και αν δεν εχετε σκοπο να το κανετε, γιατι δεν καθεστε επιτελους στην ακρη με τα διεφθαρμενα και λυμανσμενα σας μυαλα?! Καν'τε χωρο σε δημιουργικα μυαλα να δουμε ασπρη μερα στην Ελλαδα!
  αμερικανος
  απάντηση170
   
   
  Μια απαντηση στην "Αθηναις" | 14/09/2016 15:34
  Ξεχνας, κακομοιρη ραγια, οτι πριν την "παραδωσει" ο ΔΙΚΟΣ σας Τσιπρας, ειχατε ξεκοκαλλξησει με τους δικους σας μικτο-κυγηνες δημοσιους υπαλληλους και βισματα στις ΔΕΚΟ, τα δανεια για διακοπες με εγγυηση την θεση του υπαλληλου στο δημοσιο ... κια τελειωμο δεν εχει. ΤΟΤΕ ΕΣΕΙΣ παραδωσατε την Ελλαδα σ' αυτους που ΣΑΣ δανειζανε πιστευοντας τα στοιχεια που ΕΣΕΙΣ μαγειρευατε μαζι με τον χοντρο της Ραφηνας - χερι χερακι ... ΕΣΕΙΣ υποθηκευσατε το μελλον των παιδιων της Ελλαδας. Και σημερα ερχεστε παλι κακομοιρηδες καραγκιοζηδδες να φωναζετε, οτι οι "αλλοι" - Γερμανοι, ΔΝΤ, ΕΕ ... - μας καταδικαζουν στην φτωχεια....
  αμερικανος
  απάντηση111
   
   
  ΞΕΦΤΙΛΕΣ | 14/09/2016 15:10
  Απο που να αρχίσω...Απο τον Γιωργάκη...απο τον Βενιζέλο..απο τον Αντωνάκη...απο τον Τσιπράκο??? και που να τελειώσω??? στους δημοσιογράφους που στηρίζουν τους γερμανούς...απο τους δημοσιογράφους που κάνουν τόσα χρόνια προπαγάνδα υπερ των μνημονίων??? Το μόνο που σας πειράζει και κράζετε ειναι που θα χάσουν τις θέσεις τους οι ταλαίπωροι στα κανάλια... για τα τόσα μηρια χαμένων θέσεων για τις τόσες αυτοκτονίες ...τα κάνετε τόσα χρόνια αβαβα.....δεν κραζετε κάθε μέρα ολη μέρα οπως τα φιλαράκια σας στο σκαι....
  .....
  απάντηση311
   
   
  Σίγουρα ,κ.Σταθάκη! | 14/09/2016 14:55
  Τα ίδια λέγατε και κατά τις προηγούμενες αξιολογήσεις,αλλά πάντα με το μαχαίρι στο λαιμό και καταΪδρωμένοι τελειώνατε τα προαπαιτούμενα! Βαρεθήκαμε να παρακολουθούμε το ίδιο αφήγημα τόσες φορές. Ο χρόνος θα το δείξει! Καλή επιτυχία στα τέλη Νοέμβρη και βλέπουμε! Εύχομαι να μη γίνω ο κακός μάντης σας.
  Βασ.Τυρ.ο Φελωνιώτης
  απάντηση140
   
   
  oikonomeia | 14/09/2016 13:31
  giati agapite athinais, thatheles o Tsipras na sou xarisei xrimata Kai daneia skeftikes pote ta ellinopoula pou pinane,to kratos pou efine rezili stin Europi.Na teleiosoun ola,eleutheroi epaggelmaties arketa eklepsan,opoion piasoun,na paroun tin periousia tou Kai isobeia stin filaki.theloume drakontia Metra,stin arxaia Ellada eksostrakizane tous politikous,simera na sapizoun stin filaki thanai to kalitero Metro.o tsipras tora kanei tin politiki pou argotera kai emeis oi veodimakrates tha akolouthisoume
  constantin
  απάντηση50
   
   
   
  Υπήρχε κάποτε μιά Χώρα | 14/09/2016 09:42
  που την λέγανε Ελλάδα ! Εδώ τελειώσαμε ! και η ολική μας παράδοση στους Γερμανούς, έγινε χωρίς υπογραφή δική μας, αλλά με υπογραφή από την κλίκα "το τσίπρας" ! Εμείς ψηφίσαμε ΟΧΙ και ο προδότης σήμερα ολοκληρώνει το σχέδιο της προδοσίας του.
  αθηναΐς
  απάντηση259
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων