Η απρόσμενη αύξηση για δεύτερο κατά σειρά μήνα των φορολογικών εσόδων τον Ιούνιο, σε συνδυασμό με τη σφιχτή πολιτική της ροής των δαπανών από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους καθ’ όλο το πρώτο εξάμηνο του έτους, εξουδετέρωσε τη «δημοσιονομική βόμβα» που απειλεί εδώ και χρόνια την οικονομία.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού μαζί με τις εισπράξεις από τα κοινοτικά ταμεία ανέβασαν τα έσοδα του Δημοσίου το α’ εξάμηνο του 2016 πάνω από τα 23 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο τουλάχιστον κατά 1,5 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το α’ εξάμηνο του 2015 που ήταν εφιαλτικό.
Αντίστοιχο ποσό (άνω των 23 δισ. ευρώ) είχε εισπραχθεί το α’ εξάμηνο του 2014 και ήταν η πρώτη φορά στα μνημονιακά χρόνια που η οικονομία έδειχνε σημάδια ζωής.
Η αύξηση των εσόδων αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ κατά 250 εκατ. ευρώ τον Μάιο και τον Ιούνιο, αλλά και στην αύξηση των εσόδων από τελωνεία.
Το αποτέλεσμα των δύο παραγόντων –αύξησης των εσόδων και αυστηρού ελέγχου των δαπανών –οδήγησε στην αποτύπωση πρωτογενούς πλεονάσματος άνω των 2,5 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου, ποσό που αντιστοιχεί στο 1,5% του ΑΕΠ.
Τα στοιχεία παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης στον γάλλο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί έτσι ώστε να προχωρήσουν η συζήτηση και η προετοιμασία για τα επόμενα βήματα που δεν είναι άλλα από τις διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία και το «αγκάθι» της αλλαγής των εργασιακών σχέσεων.

Τα προσωρινά στοιχεία

Βελτίωση στο σκέλος των εσόδων καταγράφεται στα πρώτα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού έως τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με αυτά, το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 2,48 δισ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1,88 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2015 και στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 1,03 δισ. ευρώ.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 22,99 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 146 εκατ. ευρώ ή 0,6% έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού 2016.
Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 20,97 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 788 εκατ. ευρώ ή 3,9% έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού 2016.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 1.471 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 180 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (1.292 εκατ. ευρώ).

Τα έσοδα του ΠΔΕ ήταν 2.028 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 642 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού 2016.

Ειδικότερα, τον Ιούνιο 2016 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 3.791 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 3.708 εκατ. ευρώ, αυξημένα έναντι του μηναίου στόχου κατά 15 εκατ. ευρώ.

Οι επιστροφές εσόδων το συγκεκριμένο μήνα ανήλθαν σε 266 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 52 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου του Προϋπολογισμού 2016 (214 εκατ. ευρώ).

Οι δαπάνες

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2016 διαμορφώθηκαν στα 23.996 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 3.350 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (27.346 εκατ. ευρώ).

Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ήταν 22.694 εκατ. ευρώ ή 2.467 εκατ. ευρώ μικρότερες έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 2.100 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015 κατά 606 εκατ. ευρώ. Έχουν καταβληθεί επιπλέον 364 εκατ. ευρώ για επιχορηγήσεις νοσοκομείων, 119 εκατ. ευρώ για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, 176 εκατ. ευρώ για επιδοτήσεις γεωργίας και 15 εκατ. ευρώ για εξοπλιστικά προγράμματα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 1.302 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 883 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Ειδικά για τον μήνα Ιούνιο, oι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 3.974 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 612 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου, ενώ αυτές του τακτικού προϋπολογισμού ήταν 3.786 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 100 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγάλο βάρος των εσόδων του προϋπολογισμού πέφτει στο δεύτερο εξάμηνο κάθε χρόνου, καθώς καταβάλλονται ο φόρος εισοδήματος, ο ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας. Ηδη από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2015 που ολοκληρώθηκε σήμερα προέκυψε πρόσθετος φόρος 3,2 δισ. ευρώ για 2,1 εκατομμύρια φορολογουμένους.

Ερχεται ο ΕΝΦΙΑ

Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών η προσοχή τώρα στρέφεται στη συγκέντρωση των ασφαλιστικών εισφορών και των άλλων εσόδων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και στον συντονισμό των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε να μην ξεφύγουν από τα όρια του προϋπολογισμού.
Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μάλιστα βρίσκεται αποστολή (τεχνική βοήθεια) των δανειστών έτσι ώστε να συντονίσουν την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών δημοσιονομικού ελέγχου, τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στους γενικούς διευθυντές και τη ροή των δαπανών.

HeliosPlus