Η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου που βίωσαν οι αγορές και οι καταναλωτές του πλανήτη τη χρονιά που πέρασε ουδόλως αποθάρρυνε τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τουναντίον, η ηλιακή και η αιολική ενέργεια πρωτίστως μπήκαν στη ζωή μας όχι μόνο για να μείνουν αλλά για να καταλάβουν ακόμη μεγαλύτερο «χώρο» στην καθημερινότητά μας. Σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, το 2015 οι επενδύσεις στον τομέα αυτόν της οικονομίας κατέρριψαν νέο παγκόσμιο ρεκόρ φθάνοντας στα 285,89 δισ. δολάρια. Πρόκειται μάλιστα για τις υπερδιπλάσιες σε αξία επενδύσεις από όσες έγιναν τη χρονιά αυτή για την ανάπτυξη των παραδοσιακών πηγών ενέργειας (την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων δηλαδή), που δεν ξεπέρασαν τα 130 δισ. δολάρια.
Η αλήθεια είναι ότι οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξάνονται σταθερά με ρυθμό 5% κατά μέσον όρο τα τελευταία χρόνια, ανεξαρτήτως κρίσεων, λιμών και καταποντισμών. Πρόκειται για μια εξέλιξη που πιστώνονται ασφαλώς οι εθνικές κυβερνήσεις με τα κίνητρα που παρέχουν στους επιχειρηματίες και την οποία κίνηση χαιρετίζουν τα Ηνωμένα Εθνη. Από το 2004, τα τελευταία 12 χρόνια δηλαδή, έχουν επενδυθεί 2,3 τρισ. δολάρια για την ανάπτυξη της λεγόμενης «πράσινης ενέργειας».
Μια εντυπωσιακή αποκάλυψη που έκανε η τελευταία έρευνα του ΟΗΕ είναι ότι για πρώτη φορά οι αναπτυσσόμενες χώρες εμφανίζονται πιο δραστήριες από τις ανεπτυγμένες σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι πρώτες δαπάνησαν 156 δισ. δολάρια (αύξηση 19% συγκριτικά με το 2014) έναντι 130 δισ. δολαρίων που δαπάνησαν οι δεύτερες (αύξηση 8%). Η Κίνα με 102,9 δισ. δολ. (+17% συγκριτικά με το 2014) ξεπέρασε τις ΗΠΑ και έγινε η μεγαλύτερη επενδύτρια χώρα σε πράσινη ενέργεια –σ’ αυτήν αντιστοιχεί το… 36% των συνολικών επενδύσεων στον κλάδο! Αξιόλογα ποσά (άνω του 1 δισ. δολαρίων) επένδυσαν επίσης πέρυσι η Ινδία, η Νότια Αφρική, το Μεξικό, η Χιλή, το Μαρόκο, η Ουρουγουάη και η γειτονική Τουρκία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ