Νομοτεχνική βελτίωση σχετικά με τα ειδικά μισθολόγια, κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, σύμφωνα με την οποία δίνεται η δυνατότητα στην κυβέρνηση μέχρι τις 31.12.2016 να καταθέσει ισοδύναμα μέτρα ώστε να μην προχωρήσει το «πάγωμα» των μισθολογικών ωριμάνσεων από 1.1.2017 και για δυο χρόνια για ενστόλους, γιατρούς, δικαστικούς, διπλωμάτες κ.ά.

Η δήλωση αυτή ικανοποιεί, σύμφωνα με πληροφορίες και τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Π. Καμμένο, ο οποίος έθεσε θέμα για την επίμαχη νομοθετική ρύθμιση, προκαλώντας ενδοκυβερνητικές τριβές.

Μετά από σύσκεψη υπό τον Αλ. Τσίπρα το βράδυ του Σαββάτου και διαβουλεύσεις που ακολούθησαν μεταξύ των υπουργών το πρωί της Κυριακής, η κυβέρνηση κατέληξε στην διατύπωση αυτή ώστε να καλυφθούν τα 118 εκ. ευρώ από το «πάγωμα» των μισθολογικών ωριμάνσεων με ισοδύναμα μέτρα, πολλά εκ των οποίων ήδη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έχουν βρεθεί.

Έντονη ήταν η αντίδραση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ότι «είχατε το θράσος να καταθέσετε μια νομοθετική διόρθωση υποθετικού χαρακτήρα». «Ποιον κοροϊδεύετε, τι άλλο θα κάνετε για να ψηφίσει ο Π. Καμμένος το νομοσχέδιο;», πρόσθεσε, ενώ έκανε λόγο για «νομοθέτηση της αυταπάτης». «Κοροϊδεύετε στα μούτρα του ένστολους», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Κατά τα λοιπά, όπως τόνισε ο κ. Χουλιαράκης στην ομιλία του στην Βουλή, με την αξιολόγηση «κλείνει ένας κρίσιμος κύκλος στην πορεία ανάκαμψης της οικονομίας». Σημείωσε, πάντως, ότι «η αξιολόγηση που ολοκληρώνεται σήμερα δεν είναι ιη τελευταία, θα ακολουθήσουν κι άλλες». Ωστόσο δήλωσε ότι «είναι όμως αναμφίβολα η πιο δύσκολη και η πιο σημαντική καθώς κλείνει όλες τις δημοσιονομικές και χρηματοπιστωτικές δεσμεύσεις». Ενώ υπογράμμισε ότι «οι επόμενες αξιολογήσεις δεν θα περιλαμβάνουν δημοσιονομικά μέτρα.