Σε τεντωμένο σκοινί βρίσκονται για άλλη μία φορά οι σχέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τους Αζέρους. Δεν είναι τυχαίο ότι την ερχόμενη Τρίτη στη Θεσσαλονίκη, στην τελετή των εγκαινίων εργασιών του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP), ο οποίος θα μεταφέρει αζερικό αέριο στην Ευρώπη, δεν θα παρευρίσκεται ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγεφ, αλλά, με απόφαση της τελευταίας στιγμής, ο αντιπρόεδρος της χώρας.
Αγκάθι στις σχέσεις των δύο χώρων παραμένουν οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο θέμα της αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ. Υστερα από έναν μαραθώνιο τριών ετών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, η Socar, κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν, ως εταιρεία τρίτης χώρας δεν μπορεί να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο του 66%, όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί, αλλά θα πρέπει να περιοριστεί σε ποσοστό 49% των μετοχών, ίσως και μικρότερο. Ωστόσο η Socar φαίνεται ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες να βρει επενδυτή για το 17% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ, οι οποίες κυρίως εδράζονται στον δισταγμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να συναινέσει σε μεγάλη αύξηση των χρεώσεων για τη χρήση φυσικού αερίου.
Μετά την κοινοπραξία Fluxys – Enagas και η ιταλική Snam εμφανίζει επιφυλάξεις να εμπλακεί στο deal. Με δεδομένη τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου, οι επενδυτές πιέζουν για αυξήσεις στα τέλη δικτύου που ξεπερνούν ακόμη και το 60%, ώστε τα έσοδα του Διαχειριστή να στηρίξουν την απόδοση μιας τέτοιας επένδυσης. Οσο η κυβέρνηση δεν παίρνει μιαν απόφαση, όπως αναφέρει παράγοντας των Αζέρων, η κόπωση από τις μαραθώνιες διαδικασίες ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ μπορεί να οδηγήσει στο ενδεχόμενο αποχώρησης και της Socar. Δύσκολη είναι και η θέση της ηγεσίας του υπουργείου Ενέργειας. Θα πρέπει να πάρει μιαν απόφαση για το ΔΕΣΦΑ η οποία να «ισορροπεί» σε ένα ποσοστό αύξησης των τελών δικτύου που αφενός θα ικανοποιεί τους επενδυτές και αφετέρου δεν θα οδηγεί σε υπερβολικές αυξήσεις των τιμολογίων.

«Για να προχωρήσει ένας γάμος, χρειάζεται συναίνεση και από τις δύο πλευρές»
αναφέρουν στο «Βήμα» αζέροι αξιωματούχοι, οι οποίοι εμφανίζονται προβληματισμένοι εν όψει και της επίσκεψης του Βλαντίμιρ Πούτιν στη χώρα μας. Μετά την εγκατάλειψη του αγωγού Greek Stream, ο ρώσος πρόεδρος θέλει να προωθήσει μια νέα οδό διέλευσης για τη μεταφορά ρωσικού αερίου στην Ευρώπη, μέσω Βουλγαρίας και Ελλάδας, παρά τη δυσφορία ΗΠΑ και ΕΕ που επιθυμούν ενεργειακή απεξάρτηση από τη Μόσχα. Με δεδομένη την αναβίωση του ελληνοϊταλικού αγωγού ITGI για τη μεταφορά ρωσικού αερίου, οι Αζέροι ελπίζουν στη στήριξη των ΗΠΑ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ