Το πρόγραμμα των συναντήσεων με τους θεσμούς για την Πέμπτη 17 Μαρτίου διαμορφώνεται ως εξής:

12.00 Δικαιοσύνη

13.00 Ασφαλιστικό

16.00 Δημοσιονομικά

19.00 Χρηματοοικονομικά

Οι διαπραγματεύσεις της Τετάρτης

Κληρώνει απόψε για το νέο φορολογικό όπως διευκρίνισε κορυφαίος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου ενώ έτερο στέλεχος ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν δύο-τρεις ημέρες περιθώριο επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του «Βήματος» ότι η διαπραγμάτευση θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως την Παρασκευή το βράδυ το αργότερο καθώς μετά η τρόικα αναμένεται να αναχωρήσει από την Αθήνα.

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις τέσσερις το απόγευμα ο πρώτος γύρος των επαφών για τα δημοσιονομικά ανάμεσα στον υπουργό οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και το κουαρτέτο.

Όπως ανέφερε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η αντιπρόταση της ελληνικής πλευράς για το θέμα της φορολογικής κλίμακας κατόπιν τούτου οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν, όπως και έπραξαν, από τις 6.30 μ.μ. με στόχο να κλείσει το φορολογικό όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Βεβαίως για να οδηγήσει σε συμφωνία αυτός ο σχεδιασμός θα πρέπει οι επαφές που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στο εσωτερικό του κουαρτέτου να οδηγήσουν σε μία κοινή μεταξύ τους στάση έτσι ώστε το απόγευμα να μπορούμε να μιλάμε για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για το φορολογικό.

Η νεότερη αυτή εξέλιξη σημαίνει βεβαίως ότι η συνάντηση που ήταν προγραμματισμένη για το απόγευμα ανάμεσα στον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη και το κουαρτέτο δεν θα πραγματοποιηθεί καθώς στις 6:30 θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη για το θέμα του φορολογικού το οποίο βεβαίως συνδέεται άμεσα με το ευρύτερο δημοσιονομικό κενό.

Η επιτάχυνση των εξελίξεων στο πεδίο των διαπραγματεύσεων κάνει αρκετούς αναλυτές να μιλούν για τη δυνατότητα ολοκλήρωσης των διαβουλεύσεων με επιτυχία το βράδυ της Παρασκευής όπως άφησε εμμέσως να εννοηθεί κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ο οποίος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την πορεία των διαβουλεύσεων ανέφερε «έχουμε δυο-τρεις μέρες περιθώριο».

Επιθυμία του ΔΝΤ για αποχώρηση

Διαπραγματευτικές πηγές ανέφεραν ότι το ΔΝΤ έχει εκφράσει την επιθυμία να αποχωρήσει από την Αθήνα την Παρασκευή. Κορυφαίες πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν ότι «αυτό που επιθυμούμε ειναι να τους κρατήσουμε την Αθήνα ως ότου συμφωνησουμε».

«Έχουμε κατέβει με νέες προτάσεις για όλα γιατι θελουμε να κλεισει άμεσα το ασφαλιστικό» ανέφερε κορυφαία πηγή του υπουργείου εργασίας.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι το ΔΝΤ διαφωνει καθετα με αυξησεις των εργοδοτικών εισφορών