Με σημεία σύγκλισης αλλά και άλλα για τα οποία χρειάζεται μεγαλύτερη επεξεργασία, ολοκληρώθηκε σήμερα η πρώτη φάση της αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής από τους επικεφαλής των θεσμών.

Μάλιστα, τόσο στον φόρο εισοδήματος, όσο στο ασφαλιστικό, υπήρξε συμφωνία στη βασική αρχιτεκτονική τους όπως προκύπτει από δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ εκπροσώπων των δανειστών και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επισήμανε ότι όλες οι πλευρές κατανοούν ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε εύλογο χρόνο. «Καταγράψαμε σημεία σύγκλισης και αυτά στα οποία χρειάζεται περισσότερη πρόοδος σε τεχνικό ή πολιτικό επίπεδο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η ελληνική κυβέρνηση και οι θεσμοί επιδιώκουν να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος στα τέλη του μήνα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

«Όλοι εστιάζουμε στην προσπάθειά μας να τελειώσει η αξιολόγηση στις 26 με 28 Φλεβάρη», δήλωσε .
«Το κυριάρχο είναι ότι αντιλαμβάνονται τις θέσεις της κυβέρνησης για μη μείωση συντάξεων», συμπλήρωσε.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναχωρούν εντός της ημέρας από τη χώρα και αναμένεται να επιστρέψουν στα μέσα του μήνα για τη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων, είπε ο υπουργός.

«Έχουμε κάθε προσδοκία ότι θα επιστρέψουν περίπου στο χρονοδιάγραμμα που ξέρετε, ώστε να μπει η διαπραγμάτευση στην τελευταία φάση», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Προσέθεσε ότι «και οι εκπρόσωποι θέλουν να συζητήσουν μεταξύ τους, αλλά παραμένει ως ορόσημο η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης στο τέλος Φεβρουαρίου».

«Το καλό είναι ότι και στον φόρο εισοδήματος και στο ασφαλιστικό έχουμε συμφωνία στη βασική αρχιτεκτονική. Στη λογική των μεταρρυθμίσεων έχουμε κοινή βάση», τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Καταλαβαίνουν τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης να μην μειωθούν οι συντάξεις», σημείωσε.

Αν με ρωτούσατε – είπε- «είμαι πιο ευχαριστημένος σήμερα σε σχέση με την πρώτη μέρα». Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τα δημοσιονομικά είπε ότι θα υπάρξουν συζητήσεις και για αυτά.

Η συνάντηση

Νέα συνάντηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τους επικεφαλής των Θεσμών, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση στην πρώτη φάση της.

Στη συνάντηση μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Ασφαλιστικό, φορολογικό και κόκκινα δάνεια είναι τα θέματα στα οποία επικεντρώνονται οι συζητήσεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι επικεφαλής των Θεσμών θα αναχωρήσουν στη συνέχεια και αναμένεται να επανέλθουν στην Αθήνα μετά από διάστημα περίπου 10 ημερών για την συνέχιση της αξιολόγησης του προγράμματος.

«Θέματα ανταγωνισμού και κλειστών επαγγελμάτων» εξετάστηκαν κατά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γ.Σταθάκη με το κουαρτέτο. Το υπουργείο Οικονομίας σχεδιάζει να δώσει παράταση στους δανειολήπτες που δεν έχουν προλάβει να επικαιροποιήσουν και να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά τους για υπαγωγή στο «νόμο Κατσέλη».

Οι διαπραγματεύσεις της Παρασκευής

Ξεκίνησε το μεσημέρι της Πέμπτης, με φόντο την γενική απεργία κατά των προωθούμενων αλλαγών στο Ασφαλιστικό, η νέα συνάντηση του κουαρτέτου με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, όπου συμμετείχαν και οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης.

Η συνάντηση κράτησε σχεδόν τρεις ώρες και στη συνέχεια ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας είχε σύσκεψη με το κουαρτέτο.

Μετά το τέλος της συνάντησης με τους επικεφαλης των δανειστών ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι «ήταν μια ιδιαιτερα αναλυτική και σκληρή διαπραγμάτευση, προωθήσαμε δικά μας ζητήματα καθώς είχα ζητήσει να μας θέσουν γραπτά όλα τα επιμέρους θέματα».

«Το έκαναν το πρωί της Πέμπτης και επ’ αυτής της ατζέντας συζητήσαμε κατ’ άρθρον και κάναμε επεξεργασία όλου του νόμου για το Ασφαλιστικό» πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας.

«Θα συνεχίσουμε την επόμενη εβδομάδα με τα τεχνικά κλιμάκια για να έχουμε όσο γίνεται συντομότερα την ψήφιση του νομοσχεδίου. Εχουμε διάλογο με την κοινωνία και οι δανειστές επιφυλάχθηκαν να μας δώσουν γνώμη για όλα τα ανοιχτά θέματα.

»Είναι ρεαλιστικό ότι μπορούμε να βρούμε λύση καθώς δεν τέθηκε ποτέ θέμα μείωσης συντάξεων. Βγάλαμε όλα τα μικρά πράγματα και συζητήσαμε τα μεγάλα όπως την εθνική σύνταξη, αν υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, την 15ετία και τις εισφορές» ανέφερε.

Η συνάντηση Τσίπρα – Κατρούγκαλου

Για την καλύτερη προετοιμασία του ραντεβού της Πέμπτης με τους θεσμούς, ο κ. Κατρούγκαλος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου με θέμα το Ασφαλιστικό.

Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εργασίας συνομίλησαν επίσης με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), Γιώργο Βερνίκο και Γιώργο Καρανίκα, για το ίδιο θέμα.

Στις 15:30 ήταν προγραμματισμένη η συνάντηση για ζητήματα κοινωνικής πρόνοιας, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και την κοινωνική στέγαση και μία ώρα αργότερα θα ακολουθήσει η διαπραγμάτευση για τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Στις 18:00, αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, θα τεθούν προς συζήτηση τα θέματα ανταγωνισμού και κλειστών επαγγελμάτων.

Δύσκολη και μαραθώνια ήταν η συνάντηση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργου Σταθάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τους εκπροσώπους των δανειστών την Τετάρτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις πρώτες επαφές του κυβερνητικού κλιμακίου υπό τους Γ.Σταθάκη και Ευκλ.Τσακαλώτο η πρόταση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό απορρίφθηκαν εν συνόλω και με συνοπτικές διαδικασίες.

Οι δύο υπουργοί πέρασαν εννέα δύσκολες ώρες στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, με το κλίμα σύμφωνα με πληροφορίες να είναι εκρηκτικό, καθώς το κουαρτέτο δεν έδειξε καμία διάθεση υποχώρησης για τους δημοσιονομικούς στόχους και το ασφαλιστικό.

Από πλευράς ΔΝΤ παρουσιάστηκε μία αντιπρόταση με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά και με κύριο άξονα την ανατροπή του σχεδίου της εθνικής σύνταξης, στην οποία έχει βασιστεί η πλευρά της κυβέρνησης. Μεταξύ των σημείων που απορρίπτουν οι θεσμοί φέρεται να είναι και η πρόταση της κυβέρνησης για αύξηση των εισφορών κατά 1,5 μονάδα.