Το άνοιγμα της Ελλάδας στην ιρανική αγορά έχει στόχο το ταξίδι του γενικού γραμματέα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) κ. Δημήτρη Τρυφωνόπουλου και εγχώριων τουριστικών φορέων στην Τεχεράνη. Η επίσκεψη στην ιρανική πρωτεύουσα θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 Ιανουαρίου, ενόψει και της επικείμενης επίσκεψης του Πρωθυπουργού, αλλά και της συμμετοχής του ΕΟΤ στη Διεθνή Εκθεση Τουρισμού Τεχεράνης (ΤΙΤΕ), η οποία πραγματοποιείται μεταξύ 16 και 19 Φεβρουαρίου.

H επίσκεψη οργανώθηκε σε συνεργασία με την αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού κυρία Ελενα Κουντουρά, καθώς και την ελληνική πρεσβεία στην ιρανική πρωτεύουσα και τον πρέσβη στην Τεχεράνη κ. Γιώργο Αϋφαντή.

Στην πρώτη του επίσκεψη ο κ. Τρυφωνόπουλος θα συνοδεύεται από εκπροσώπους Συλλογικών Φορέων του ελληνικού τουρισμού και τουριστικών επιχειρήσεων (ΞΕΕ, ΣΕΤΕ, ΗΑΤΤΑ, ΑΙΑ, Aegean Airlines, κ.α.).

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του θα συναντήσει τον ομόλογό του στο Ιράν και άλλους κυβερνητικούς παράγοντες του τουρισμού. Επίσης ο γενικός γραμματέας και οι εκπρόσωποι των τουριστικών φορέων θα πραγματοποιήσουν επαφές με επιχειρηματίες και tour operators της ιρανικής τουριστικής αγοράς, ώστε η Ελλάδα να προσελκύσει μερίδιο του εξερχόμενου τουρισμού από τη χώρα, τόσο κατά τη διάρκεια του εορτασμού της Περσικής Πρωτοχρονιάς (NOWROUZ στις 21 Μαρτίου), καθώς περίπου πέντε εκατ. Ιρανοί ταξιδεύουν στο εξωτερικό την περίοδο αυτή, όσο και κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών.

Το Ιράν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, καθώς οι λαοί των δύο χωρών έχουν βαθιές πολιτισμικές ρίζες στην αρχαιότητα και ιστορικές αναφορές. Αυτό, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες που παρουσιάζει η ιρανική τουριστική αγορά δημιουργεί γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη συνεργασιών, τις οποίες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και του ΕΟΤ στοχεύει να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Συνάντηση με ΓΓ ΠΟΤ κ. Ταλέμπ Ριφάι

Εν τω μεταξύ, οι τάσεις του τουρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο και τα χαρακτηριστικά της διεθνούς ζήτησης, όπως αυτά διαμορφώνονται το 2016, ήταν το θέμα της συνάντησης του γενικού γραμματέα του ΕΟΤ με τον γενικό γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ) κ. Ταλέμπ Ριφάι, στο πλαίσιο της 36ης Διεθνούς Τουριστικής Εκθεσης FΙΤUR, που πραγματοποιείται στην Ισπανία έως τις 24 Ιανουαρίου. Παράλληλα συζήτησαν τα ενθαρρυντικά στοιχεία του ελληνικού τουρισμού το 2015 και αντάλλαξαν απόψεις για πρακτικές προώθησης τουριστικών προορισμών και νέων τουριστικών προϊόντων, με στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα το 2016.