Αλληλεγγύη και στα οικονομικά ζητήματα «όπως έχει αρχίσει να συμβαίνει και στο προσφυγικό» ζήτησε από την Ευρώπη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος το μεσημέρι της Δευτέρας μιλώντας σε διεθνές συνέδριο στην Αθήνα.

«Δεν μπορεί να είναι συνεχώς σε αμφισβήτηση η αξιοπιστία της χώρας», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, καλώντας τους εταίρους και κυρίως τις χώρες του Βορρά να επιδείξουν και μεταξύ των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την αλληλεγγύη που έχουν αρχίσει να επιδεικνύουν προς τους πρόσφυγες.

Στην ομιλία του το 26ο Ετήσιο Συνέδριο «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας» που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, ο κ. Τσακαλώτος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ταχύτερα δυνατή επίλυση του ζητήματος του χρέους και συνέδεσε την όποια καθυστέρηση με την αναβολή σημαντικών αποφάσεων για την οικονομία. «Διότι κάποιος που έχει χρήματα και θέλει να τα ξοδέψει ή να τα επενδύσει στην Ελλάδα, περιμένει γιατί δεν έχει φύγει το Grexit από την ατζέντα», είπε ο υπουργός Οικονομικών. «Φωτογράφησε» δε τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κάνοντας αναφορά σε υπουργό του Eurogroup οποίος επιμένει στο «ζήτημα του ηθικού κινδύνου» και πρόσθεσε ότι το ζήτημα αφορά και αυτούς που δανείζονται και αυτούς που δανείζουν. Επίσης ανέφερε ότι «είναι σημαντικό για την Ελλάδα να ξέρει τους κανόνες του παιχνιδιού και ότι αυτοί ισχύουν για όλους».

Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για «μία κόπωση μεταρρύθμισης όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», τονίζοντας ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να βλέπει ο κόσμος τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων πριν αρχίσουν να γίνονται άλλες. «Για να υπάρξει ελπίδα», είπε, «χρειάζεται νέα ισορροπία μεταξύ οικονομικής και κοινωνικής πλευράς της συμφωνίας».

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και στις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Τσακαλώτος ανάφερε τρία παραδείγματα:

-Το ζήτημα των συντάξεων, είπε, «είναι ένα πολύπλοκο πρόβλημα, διότι πολλοί καλούνται να λύσουν προβλήματα που δεν είναι κατάλληλοι να τα λύσουν. Ήταν σωστό που κόψαμε τις πρόωρες συντάξεις; Σωστό. Αλλά εάν είσαι 57 χρονών στη Βόρεια Ελλάδα δεν θα βρεις δουλειά μέχρι τα 67. Ένας εκσυγχρονιστής σωστά θα πει ότι δεν είναι πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά της πολιτικής για την ανεργία. Όμως, εάν δεν λύσεις τα άλλα προβλήματα και αλλάξεις το ασφαλιστικό, θα ενισχυθεί η κόπωση της μεταρρύθμισης».

-Επίσης, είπε, «με τη χαμηλή σύνταξη η γιαγιά βοηθά το άνεργο παιδί της ή το εγγόνι που προσπαθεί να εισέλθει στο Πανεπιστήμιο. Έχει σημασία η σειρά των μεταρρυθμίσεων. Πώς θα έχεις ισορροπία μεταξύ μεταρρυθμίσεων και αποτελεσμάτων».

-Οι θεσμοί, πρόσθεσε, επιμένουν ότι δεν πρέπει να υπάρχει όριο στις αμοιβές των διοικήσεων σε ΤΧΣ και τράπεζες. Αλλά πρέπει να καταλάβουν οι θεσμοί ότι όταν έχεις έναν με μισθό 800 ευρώ και έναν διευθυντή με 50.000 ευρώ, δεν είναι δίκαιο. Δείχνουμε ότι δεν είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα. Πρέπει να υπάρχει η αίσθηση στον λαό ότι υπάρχει δικαιοσύνη, για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών άσκησε αυτοκριτική, διότι η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ δεν έκανε έγκαιρα πολλά πράγματα για τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά. Σε πολλές κοινωνικές τάξεις, είπε, η φορολογία ήταν εθελοντική και επανέλαβε ότι «πρέπει να δώσουμε την αίσθηση ότι είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα. Ότι όλοι συμμετέχουμε στις θυσίες και όλοι θα επωφεληθούμε στις καλύτερες ημέρες».

Μιλώντας για το ζήτημα του χρέους, ο υπουργός Οικονομικών, τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει καθυστέρηση και δεν πρέπει να επιστρέψουμε σε λύσεις που δίνονταν έως τώρα. Έκανε λόγο για επικίνδυνη αμφίδρομη θέση πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας και περιέγραψε έναν οδικό χάρτη για την επίλυση του θέματος του χρέους έως τον Μάρτιο 2016. Σύμφωνα με αυτόν, τα τρία βήματα είναι ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και συζήτηση για το χρέος. Τον Μάρτιο 2016, κατέληξε, θα παρουσιάσουμε στους θεσμούς το αναπτυξιακό σχέδιο και η στρατηγική μας είναι να έχουμε τελειώσει με τα τρία βήματα του «χάρτη» για να περάσουμε από τον φαύλο κύκλο στον ενάρετο κύκλο.

Νωρίτερα (στο ίδιο συνέδριο), υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους τάχθηκε στην ομιλία του ο αμερικανός πρέσβης Ντέιβιντ Πιρς. «Ή ελάφρυνση του χρέους είναι κρίσιμης σημασίας και παροτρύνουμε του Ευρωπαίους να μπουν σε μια σοβαρή συζήτηση» τόνισε.

Με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, στελεχών του κουαρτέτου και παραγόντων της διεθνούς και της ελληνικής οικονομίας διεξάγεται από το πρωί της Δευτέρας το 26ο Ετήσιο Συνέδριο «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας» που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

Το Grexit παραμένει στην ατζέντα

Στην ταχύτερη δυνατή επίλυση του ζητήματος του χρέους στάθηκε ιδιαίτερα ο υπουργός Οικονομικών. Συνέδεσε δε την καθυστέρηση με την αναβολή σημαντικών αποφάσεων για την οικονομία.

Γιατί κάποιος που έχει χρήματα και θέλει να ξοδέψει ή να επενδύσει περιμένει «γιατί δεν έχει φύγει το Grexit από την ατζέντα» σχολίασε ο κ. Τσακαλώτος.

Περιέγραψε μάλιστα έναν οδικό χάρτη για την επίλυση του θέματος του χρέους ως τον Μάρτιο.

Ο ίδιος φωτογράφησε τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάνοντας αναφορά σε Υπουργό του Eurogroup που επιμένει στο ζήτημα του ηθικού κινδύνου. Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι το ζήτημα αφορά και αυτούς που δανείζονται και αυτούς που δανείζουν.

Κουτεντάκης: Μας ήθελαν αποδιοπομπαίο τράγο

Στο ίδιο συνέδριο ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης και σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα μίλησε για το θέμα του χρέους.

«Πρέπει να έχουμε μακροχρόνια διευθέτηση όσον αφορά στο μακροχρόνιο προφίλ του χρέους. Να μην έχουμε δημοσιονομικό βάρος στο προϋπολογισμό για μία μακρά χρονική περίοδο. Είναι εύκολο να βρεθεί λύση» σχολίασε και πρόσθεσε μια προσωπική, όπως είπε άποψη για το θέμα:

Η ευρωζώνη προσπάθησε να βρει άφεση αμαρτιών από τις επιλογές της και χρησιμοποίησε την Ελλάδα ως αποδοπιοπομπαίο τράγο, σχολίασε.

Είμαστε παγιδευμένοι διότι ενώ είναι πολύ εύκολο να βρεθεί λύση υπάρχουν πολιτικής φύσεως εμπόδια που εμποδίζουν αυτή τη λύση. Πρέπει να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και να βρούμε μία λύση που να είναι σε όφελος της Ελλάδας, τόνισε ο κ. Κουτεντάκης.

Κοστέλο – ΕΕ: Οχι στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών

Ρέφερ – ΕΚΤ: Να συνεχιστεί ή εφαρμογή του προγράμματος