Φόρο στο κρασί προανήγγειλλε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από το υπουργείο Οικονομικών μαζί με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη. Ο κ. Τσακαλώτος έκανε λόγο για 30 περίπου λεπτά φόρο στο μπουκάλι.

Σχετικά με τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε «ο φόρος θα είναι παιχνίδια του ΟΠΑΠ και μπορεί να είναι και μεγαλύτερος επειδή δεν γνωρίζουμε όλα τα παιχνίδια. Ωστόσο τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στη εκπαίδευση είναι το μόνο προαπαιτούμενο που δεν έχει ολοκληρωθεί, μπορεί να είναι στο νομοσχέδιο αλλά μπορεί να πάει για αργότερα. Δεν θεωρείται μεγάλο ζήτημα. Αποφασίσαμε μια μικρή επιβάρυνση της τάξης των 30 λεπτών στο κρασί», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε ότι « εξετάζουμε την πρόταση, θα έχουμε δύο ακόμη εναλλακτικές».

«Αύριο το βράδυ θα το ξέρατε» είπε. Ερωτηθείς από το «Βήμα» αν υπήρξαν πιέσεις από τη Γαλλία για τη μη φορολόγηση του βοδινού ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε, «αυτά ήταν το καλοκαίρι», χωρίς ούτε να διαψεύσει ούτε να επιβεβαιώσει ότι όντως ασκήθηκαν πιέσεις.

Η συνέντευξη Τύπου

«Τα σημαντικά ζητήματα που μας απασχολούσαν τις τελευταίες ημέρες λυθήκαν» δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρησε μαζί με το Γιώργο Σταθάκη.

«Η συμφωνία καλύπτει τα 48 προαπαιτούμενα αλλά και ορισμένα θέματα χρηματοπιστωτικού τομέα που ήρθαν μπροστά στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών».

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών «το EWG επιβεβαίωσε ότι έγινε η συμφωνία. Οι κκ Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί έκαναν θετικές δηλώσεις και αυτό θα βοηθήσει την διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης».

Σημείωσε ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί το βράδυ της Πέμπτης και την Παρασκευή το EWG θα επιβεβαιώσει ότι ψηφίστηκε ότι συμφωνήθηκε.

«Οι θεσμοί θα είναι εδώ μέχρι την Παρασκευή θα συζητήσουμε το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενα και τα επόμενα βήματα» πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος.

«Εχουμε συμφωνία για την πρώτη κατοικία. Δεν απαιτείται νομοθετικό έργο. Θα δουλεύουμε εν καιρώ, θα υπάρχει διαφορετική στρατηγική, σε μερικές περιπτώσεις άμεσα, σε μερικές σταδιακά. Στόχος να προστατεύσουμε τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα…

Θα υπάρξει φιλελευθεροποίηση της αγοράς με ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο.

Εχει βρεθεί λύση και το ΦΠΑ στην εκπαίδευση, για τα φάρμακα και τις 100 δόσεις. Υπάρχουν κάποιες τεχνικές δυσκολίες.

Ήταν μια δύσκολη διαπραγμάτευση. Είχαμε μεγάλη πίεση χρόνου λόγω ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Σε ότι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση, όταν γίνει γνωστό το ποσό που θα χρειαστεί το ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει η μεταβίβαση του ποσού που θα χρειαστεί από τα 10 δισ.

«Τα 2 δισ. ευρώ που αφορούν τα ληξιπρόθεσμα μπορούν να απελευθερωθούν νωρίτερα», εκτίμησε.

«Προχωράμε στα τρία βασικά βήματα μας είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η ολοκληρωση της αξιολόγησης και η έναρξη της συζήτησης για το χρέος. Είμαστε πολύ κοντά στην έναρξη της συζήτησης για το χρέος» κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης σημείωσε από την πλευρά του ότι είναι «επιτυχία που διατηρούμε το ποσοστό προστασίας της πρώτης κατοικίας για τουλάχιστον το 60% των δανειοληπτών».

Αναφορικά με τα κριτήρια προστασίας των δανειοληπτών για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, υιοθετήθηκε το «διζωνικό σύστημα», με οριζόντια προστασία της πρώτης κατοικίας για οικονομικά και κοινωνικά ευάλωτες ομάδες

Η δεύτερη κατηγορία 25%-60% ο προσδιορισμός της δόσης που πρέπει να πληρώνει το νυκοκοιριό προσδιορίζεται από έναν νέο όρο την τρέχουσα εμπορική αξία που αποτιμάται το ακίνητο. Αυτή κατά κανόνα είναι χαμηλότερη σήμερα και αυτό είναι το κόστος που θα φέρει η τράπεζα» σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας. «Εφόσον έχει προσδιοριστεί η τρέχουσα αξία, ο δανειολήπτης καλείται να καλύψει αυτή την αξία» πρόσθεσε.

«Αν δεν μπορεί ο δανειολήπτης να καλύψει το δάνειο του, αίρεται η προστασία με την τράπεζα να καλείται να εφαρμόσει τον κώδικα» ανέφερε ο κ. Σταθάκης.

Ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε ότι υπάρχουν τρεις δικλείδες ασφαλείας για τους δανειολήπτες που είναι πάνω από το 25%. «Επιδότηση, κώδικας δεοντολογίας, οικονομική ανάλυση δανείων».

«Ήταν καλός ο νόμος Κατσέλη αλλά όμως δεν αντιμετώπισε όμως το πρόβλημα των κόκκινων δανείων» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Υπογράμμισε δε ότι «η βασική ένσταση των δανειστών ήταν η κουλτούρα της μη πληρωμής. Θεωρούν ότι είναι συστατικό προβλήματος των εσόδων… Έχουμε ανάγκη να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες ώστε να στραφούν στην ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης. Θέλουμε τράπεζες να κάνουν τη δουλειά τους, όχι απλά να έχουν το κεφάλι πάνω από το νερό».


Σε επώδυνο συμβιβασμό τα ξημερώματα οδηγήθηκαν οι διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο

Σ’ έναν επώδυνο συμβιβασμό, υπό την πίεση του χρόνου και της συγκυρίας, κατέληξαν την Τρίτη τα στις 01.20 τα ξημερώματα κυβέρνηση και κουαρτέτο στο Χίλτον.

«Εχουμε συμφωνία σε όλα και στα 48 προαπαιτούμενα (milestones)» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σήμερα Τρίτη η συμφωνία στη Βουλή για να ψηφιστεί την Πέμπτη. Τον Δεκέμβριο παραπέμπεται η στρατηγική για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Σήμερα Τρίτη θα ενημερωθεί το Euro Working Group και την Παρασκευή αναμένεται να κάνει θετική εισήγηση προς τον ESM.
Η εκταμίευση του ποσού των 12 δισ. ευρώ αναμένεται να γίνει αργότερα από τον ESM ανάλογα και με τις ανάγκες των τραπεζών, όπως εξήγησε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συμφωνία για την προστασία από τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας αφορά το 25% των δανειοληπτών και επιπλέον έναν στους τρεις οφειλέτες (35%) με βάση αντικειμενικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ενώ θα ισχύουν αυστηρές προϋποθέσεις που αφορούν στη συνεργασία των δανειοληπτών με τα πιστωτικά ιδρύματα.
Ο συμβιβασμός αυτός, τον οποίον πέτυχαν οι υπουργοί ΟικονομικώνΕυκλείδης Τσακαλώτοςκαι ΟικονομίαςΓιώργος Σταθάκης, ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση των 12 δισ. ευρώ την Δευτέρα (εφόσον ψηφιστούν τα μέτρα την Πέμπτη), εξασφαλίζει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χωρίς οδυνηρές εκπλήξεις και αποτρέπει ένα νέο κύμα αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία.
Τι θα ισχύει
Το νέο πλαίσιο προστασίας από πλειστηριασμούς αναμένεται να προσφέρει βέβαιη προστασίαγια μεικτά εισοδήματα από 8.180 για τον άγαμο, 13.917 για το ζευγάρι και 20.639 ευρώ για τετραμελή οικογένεια και για αντικειμενική αξία ακινήτου ως 170.000 ευρώ. Πρόκειται για το 25% των δανειοληπτών με κόκκινα στεγαστικά, περίπου 100.000 δάνεια. Παράλληλα το κράτος ετοιμάζει κουμπαρά 100 εκατ. ευρώ για φτωχούς και άνεργους δανειολήπτες που δεν μπορούν να πληρώνουν ούτε την ελάχιστη δόση. Την δόση, σε αυτές τις περιπτώσεις, θα την πληρώνει το κράτος.
Στη δεύτερη κατηγορία που αφορά ένα επιπλέον 35% των δανειοληπτών προβλέπεται μια αξιολόγηση της θέσης του δανειολήπτη, το λεγόμενο τεστ αποτίμησης περιουσίας που θα ενέχει τον κίνδυνο πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις και αν ο δανειολήπτης κριθεί συνεργάσιμος μετά την υπαγωγή του στο νόμο. Αφορά εισοδήματα 13.906 ευρώ για τον άγαμο, 23.659 ευρώ για το ζευγάρι και 35.086 ευρώ για την τετραμελή οικογένεια καιαντικειμενική αξία ως 230.000 ευρώ. Ο δανειολήπτης θα έχει σταθερή δόση για τρία χρόνια.

Το σύνολο των κόκκινων δανείων είναι 1.200.000 εκ των οποίων 400.013 έχουν «κοκκινίσει». Περίπου 170.000 έχουν κάνει αίτηση υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη.

Τι υποστηρίζει η κυνβέρνηση

Προστασία μεγαλύτερη για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, σε σχέση με όλες τις προηγούμενες ρυθμίσεις του παρελθόντος, διασφαλίζει η συμφωνία στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των θεσμών για την πρώτη κατοικία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Στις 14:30 της Τρίτης οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης θα δώσουν συνέντευξη Τύπου για το θέμα.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, η διαπραγμάτευση για το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας ξεκίνησε με τους θεσμούς να απαιτούν να καλυφθεί μόλις το 16% των δανειοληπτών και σήμερα η συμφωνία κλείνει με πρόνοιες που θα προστατεύουν το 60%.

Από το ποσοστό αυτό, το 25%, δηλαδή οι πλέον αδύναμοι δανειολήπτες, θα απολαμβάνουν προστασίας μεγαλύτερης του νόμου Κατσέλη, ενώ για το υπόλοιπο 35% θα απολαμβάνει προστασία αντίστοιχη με εκείνη που παρείχαν οι διατάξεις του νόμου Κατσέλη.

Οι προϋποθέσεις είναι να μπει ο δανειολήπτης σε διαδικασία διακανονισμού του δανείου του με την τράπεζα.

Με τη συμφωνία στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση, ο διακανονισμός αυτός θα γίνεται με βάση τη σημερινή αγοραία τιμή του ακινήτου και με βάση τα τρέχοντα εισοδήματα του δανειολήπτη και έτσι θα καθορίζεται η δόση.

«Πρόκειται για σημαντική βελτίωση των όρων προστασίας της πρώτης κατοικίας για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, σε σχέση με όλες τις ρυθμίσεις που έγιναν στο παρελθόν και σε σχέση με τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η κυβέρνηση Σαμαρά για πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών και εκχώρηση των κόκκινων δανείων σε distress funds» υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές και υπενθυμίζουν ότι η σχετική αποκάλυψη είχε γίνει με έγγραφη απάντηση του επιτρόπου Κατάινεν σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη στο ευρωκοινοβούλιο.