Από αύριο Παρασκευή θα αρχίζουν να καταφθάνουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών και του ESM, ενώ το πιθανότερο είναι η πρώτη συνάντηση να γίνει το Σάββατο.

Από ελληνικής πλευράς στο επίπεδο της τεχνικής διαπραγμάτευσης θα ηγείται ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), Γιώργος Χουλιαράκης, ενώ είναι άγνωστο αν ή τρόικα θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους υπόλοιπους υπουργούς.

Αυτό ανέφεραν την Πέμπτη κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι παράλληλα επισήμαναν ότι δεν τίθεται ζήτημα λήψης νέων προαπαιτούμενων μέτρων, πέραν αυτών που ήδη ψηφίστηκαν στις δύο συνεδριάσεις της Βουλής, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πιέσεις περί του αντιθέτου από ορισμένους από τους δανειστές.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση τόσο για το τριετές Μνημόνιο (MOU) όσο και για τη νέα δανειακή σύμβαση πριν από τις 20 Αυγούστου, οπότε και πρέπει να αποπληρωθεί ένα «ακούρευτο» ελληνικό ομόλογο που διακρατά η ΕΚΤ. Σημειώνεται, επίσης, ότι με βάση τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, στόχος είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και μέσω της διαπραγμάτευσης θα οριοθετηθούν οι ανά έτος στόχοι.

Σημειώνεται ότι, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, απαντώντας σε ερώτηση για την ημερομηνία επαναλειτουργίας του Χρηματιστηρίου, ανέφεραν ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα.

Χωρίς το ΔΝΤ η πρώτη συνάντηση- Αγνωστη μέχρι στιγμής η εμπλοκή του στο νέο πρόγραμμα

«Θολό» παραμένει το τοπίο σχετικά με το πότε θα έλθει στην Ελλάδα το κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και με το ποια θα είναι η εμπλοκή του στο νέο πρόγραμμα.

Μιλώντας πριν λίγο από την Ουάσιγκτον ο διευθυντής επικοινωνίας του ΔΝΤ Τζέρι Ράις επιβεβαίωσε πως η Ντέλια Βελκουλέσκου θα αντικαταστήσει τον Ρίτσι Γκογιάλ στη θέση του επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου για την Ελλάδα, ωστόσο δεν επιβεβαίωσε πως τα στελέχη του Ταμείου θα αφιχθούν αύριο Παρασκευή στην Αθήνα.

Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες που προήλθαν από τις ελληνικές κυβερνητικές πηγές και ανέφεραν πως οι θεσμοί θα έλθουν στην Ελλάδα αύριο Παρασκευή ο Ράις δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την έλευση των κλιμακίων του ΔΝΤ.

«Δεν έχω ημερομηνία. Είναι μια κατάσταση που κινείται γρήγορα και είναι ρευστή. Δεν έχει ακόμη ξεκαθαρισθεί το τυπικό (modalitys) και ο τρόπος με τον οποίο θα εμπλακούμε», ανέφερε.

Στην ίδια βάση ξεκαθάρισε πως πρώτα θα πρέπει να γίνει η τεχνική δουλειά από το ΔΝΤ και από την ομάδα που θα βρεθεί στην Ελλάδα και ύστερα να προσδιορισθεί ο τρόπος συμμετοχής του ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο κ. Ράις αποσαφήνισε πως δεν υπάρχουν εμπόδια στην διαδικασία και πως το Ταμείο είναι έτοιμο να στηρίξει την Ελλάδα.

Δεχόμενος ερωτήσεις για την εμπλοκή του Ταμείου στο πρόγραμμα του ESM ο εκπρόσωπος του Ταμείου ξεκαθάρισε πως για να υπάρχει ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα εκ μέρους του ΔΝΤ θα πρέπει να υπάρχει αίτημα από την ελληνική πλευρά.

«Προς το παρόν δεν έχουμε αίτημα» σημείωσε, ενώ επανέλαβε πως για να υπάρχει συμμετοχή του ΔΝΤ θα πρέπει να προχωρήσουν και να εφαρμοσθούν αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις από την ελληνική πλευρά και να διασφαλιστεί η επάρκεια χρηματοδότησης και η ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους.

Για την ελάφρυνση του χρέους

Ερωτηθείς εάν το ΔΝΤ είναι ικανοποιημένο με το πού πάνε οι Ευρωπαίοι τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, ο κ. Ράις κράτησε αποστάσεις, λέγοντας πως δεν θα προβεί σε χαρακτηρισμούς.

«Η ελάφρυνση του χρέους είναι απαραίτητη για ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα» είπε και προσέθεσε: «Θα πρέπει να υπάρξει μια συμπαγής δέσμευση για το χρέος. Έχουμε παρουσιάσει τις επιλογές που θα μπορούσαν να ακολουθηθούν. Απτεται των Ευρωπαίων η απόφαση για το πώς θα γίνει».

Ερωτηθείς για το Grexit ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε «πάντα» βασική παραδοχή του Ταμείου ήταν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης. Στο πλαίσιο αυτό διευκρίνισε πως δεν συζητήθηκε ποτέ στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου ενδεχόμενο Grexit.

Ελληνικές κυβερνητικές πηγές που ρωτήθηκαν από το in.gr για το θέμα της έλευσης των στελεχών του ΔΝΤ στην Αθήνα απάντησαν πως αυτό είναι ένα θέμα που αφορά στη συνεννόηση των Ευρωπαίων με το Ταμείο και στο οποίο δεν εμπλέκεται η ελληνική πλευρά.