Μεγάλη πρόοδο σημειώνει η Ισπανία σε διάφορους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να αναθεωρήσουν επί τα βελτίω τις προβλέψεις τους το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ).

Ειδικότερα, όπως σημειώνει η El Pais, οι νέες εκτιμήσεις του ΔΝΤ που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη, καταγράφουν ότι στην Ιταλία αλλά κυρίως την Ισπανία τα οικονομικά μεγέθη εμφανίζονται καλύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν. Ειδικότερα, αναφορικά με το ΑΕΠ το Ταμείο αναθεωρεί προς τα άνω την εκτίμησή του, επισημαίνοντας ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της ισπανικής οικονομίας θα ανέλθει σε 3,1% και όχι 2,5%, που ανέφεραν οι προβλέψεις του Απριλίου. «Εν ολίγοις, η Ισπανία γίνεται η οικονομία η οποία το Ταμείο περιμένει να καταγράψει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη για το 2015 μεταξύ των οκτώ μεγαλύτερων προηγμένων χωρών που αναλύει αυτή τη φορά» τονίζει η ισπανική εφημερίδα.
Επιπλέον, το ΔΝΤ αύξησε κατά 0,5% τις προσδοκίες τους για το ΑΕΠ της Ισπανίας και για το 2016.
Ο ΟΟΣΑ από την πλευρά του εκτιμά ότι η ιβηρική χώρα είναι μια από τις αναπτυγμένες που θα δημιουργήσει τις περισσότερες θέσεις εργασίας εφέτος και του χρόνου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Οργανισμού, στην Ισπανία θα υπάρξει αύξηση 2,9% των θέσεων εργασίας το 2015 και 2,8% το 2016. Αυτή η καλή απόδοση της αγοράς εργασίας θα οδηγήσει σε μείωση του ποσοστού ανεργίας κάτω από το 20% στο τέλος του επόμενου έτους, ιδιαίτερα κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους, όταν οι προβλέψεις που περιέχονται στην ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ κάνουν λόγο για ποσοστό 19,7%. Αν επαληθευθούν, μάλιστα, οι προβλέψεις αυτές, ο δείκτης ανεργίας στην Ισπανία θα μειωθεί κάτω από 20% για πρώτη φορά από το 2010.
Παρολαυτά, σημειώνει η El Pais, η βελτίωση της ισπανικής αγοράς εργασίας τον τελευταίο καιρό, δεν είναι αρκετή για να εξαλείψει τις πληγές της κρίσης. Ακόμα και αν η ανεργία «πέσει» κάτω από το 20% στο τέλος του 2016, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει στη συνοπτική παρουσίασή του στα ισπανικά ότι το ποσοστό αυτό παραμένει «ένα από τα υψηλότερα μεταξύ των χωρών» που απαρτίζουν τον Οργανισμό.