Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι η θέση της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη, σημείωσε ωστόσο ότι η μπάλα είναι στα ελληνικά χέρια.

Εξακολουθεί να ισχύει ότι «οι προσπάθειες της Γερμανίας έχουν ως στόχο την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ώστε οι άνθρωποι στην Ελλάδα να διατηρήσουν την προοπτική ενός καλύτερου μέλλοντος», όπως στην Ιρλανδία, την Κύπρο κλπ, δήλωσε η Καγκελάριος, μιλώντας νωρίτερα στη γερμανική Βουλή, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα.

Η κ. Μέρκελ ανέφερε ότι η Ελλάδα ήταν σε καλό δρόμο, αλλά αυτός δεν ολοκληρώθηκε καθώς αναβλήθηκαν οι μεταρρυθμίσεις.

«Παραμένω πεπεισμένη ότι, όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει δρόμος. Εάν οι πολιτικά υπεύθυνοι στην Ελλάδα επιδείξουν αυτή την πολιτική βούληση, τότε μια συμφωνία με τους τρεις θεσμούς είναι ακόμη εφικτή. Αυτή θα ήταν η απαραίτητη βάση για τις μετέπειτα αποφάσεις στο Εurogroup και στην γερμανική Βουλή», πρόσθεσε η κυρία Μέρκελ και επανέλαβε ότι η αλληλεγγύη πηγαίνει χέρι-χέρι με την ίδια ευθύνη και τις ίδιες προσπάθειες.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις δεν ήταν ορατό στην ομιλία της κανένα περιθώριο για υποχωρήσεις προς την Ελλάδα.

Ο Γκρέγκορ Γκιζι του Die Linke εξαπέλυσε επίθεση στην Μέρκελ για την πολιτική της στην ευρωζώνη, ενώ από την πλευρά του ο Τόμας Οπερμαν ο επικελφαλής των γερμανών σοσιαλδημοκρατών (SPD) προειδοποίησε ότι ο χρόνος για την Ελλάδα εξαντλείται.

Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι σπατάλησε τους πρώτους μήνες της θητείας της δίνοντας συνετεύξεις. «Αυτό το θεωρώ ανευθυνότητα» σημείσωσε ενώ πρόσθεσε ότι έχει την εντύπωση ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ήθελε πραγματικά να διαπραγματευτεί.