Βολές κατά της ελληνικής κυβέρνησης, στην οποία καταλογίζει διαστρέβλωση των προτάσεων των θεσμών, εκτοξεύει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Σύμφωνα με το Reuters ο πρόεδρος της Κομισιόν, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η ελληνική κυβέρνηση λέει ψέμματα για μένα»

Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα της Ελλάδας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο κ. Γιούνκερ είπε, σε έντονο ύφος, ότι δεν είχε καμία επαφή με την ελληνική κυβέρνηση από την Κυριακή, οπότε και αποφάσισε, όπως δήλωσε, τη διακοπή των συνομιλιών γιατί δεν οδηγούσαν πουθενά.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν είναι υπέρ της αύξησης του ΦΠΑ σε φάρμακα και ηλεκτρικό ρεύμα και ότι πιστεύει πως θα ήταν μεγάλο λάθος αν η Ελλάδα υποχρεωνόταν να κάνει αυτές τις αυξήσεις και ο Έλληνας πρωθυπουργός το ξέρει αυτό.

Πρόσθεσε ότι πρότεινε στην ελληνική κυβέρνηση να αντικαταστήσει τα μέτρα αύξησης του ΦΠΑ με ισοδύναμα, μεταξύ των οποίων η μείωση των αμυντικών δαπανών.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ακόμη ότι ο διάλογος εντός και εκτός Ελλάδος θα ήταν ευκολότερος αν η κυβέρνηση έλεγε ποιες ακριβώς είναι οι προτάσεις των θεσμών.

Δεν με νοιάζει η ελληνική κυβέρνηση, με νοιάζουν οι Έλληνες πολίτες, τόνισε ο κ. Γιούνκερ, κάνοντας αναφορά κυρίως στα πιο αδύναμα στρώματα που επλήγησαν περισσότερο, όπως είπε, από τα μέτρα προσαρμογής.

Ανακοίνωση του Μαξίμου

O Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, έκανε την ακόλουθη δήλωση με αφορμή των σημερινών δηλώσεων του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κλ. Γιούνκερ.

Το κείμενο που παραδόθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό την προηγούμενη Τετάρτη επισήμως από τους θεσμούς περιλάμβανε 10% αύξηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και αύξηση 4,5% στο ΦΠΑ στα φάρμακα, κατάργηση του ΕΚΑΣ, αύξηση των εσόδων από το ΦΠΑ κατά 1,8 δισ. και μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ.

Ποτέ δεν είπαμε ότι είναι άποψη της Κομισιόν και του κ. Γιουνκέρ προσωπικά, αλλά ότι είναι συνθετική πρόταση των τριών θεσμών. Είναι θετικό που ο κ. Γιούνκερ καταθέτει την διαφοροποίησή του ως προς αυτές τις κατευθύνσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει προτάσεις με ισοδύναμα μέτρα, που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό, μεταφέροντας παράλληλα τα βάρη από τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, ενώ έχει προτείνει και την μείωση των αμυντικών δαπανών.

Δηλώσεις του Γ. Βαρουφάκη

Την εκτίμησή του ότι ο πρόεδρος της Κομισίον δεν είχε διαβάσει το χαρτί που έδωσε στον Τσίπρα ή το διάβασε και το ξέχασε, εξέφρασε ο Γιάνης Βαρουφάκης, κληθείς να σχολιάσει την επίθεση που εξαπέλυσε την Τρίτη ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην ελληνική κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι λέει ψέματα στον ελληνικό λαό αφού δεν μετέφερε σωστά τις προτάσεις του.

Μιλώντας στην ΕΡΤ το βράδυ της Τρίτης, ο υπουργός Οικονομικών είπε πώς οι προτάσεις των δανειστών, τις οποίες ο κ. Γιούνκερ μετέφερε στον Έλληνα πρωθυπουργό ήταν ένα «χτύπημα» κατά των φτωχότερων πολιτών και ότι γενικότερα σε αυτές υπήρχε αύξηση του ΦΠΑ, μεγαλύτερη από εκείνη που προβλεπόταν στις ελληνικές προτάσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, το κείμενο που παρέδωσε ο κ. Γιούνκερ περιλάμβανε ξεκάθαρα 10% αύξηση στο ΦΠΑ, στον ηλεκτρικό ρεύμα, στο νερό, κατάργηση του ΕΚΑΣ και αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ 0,5 δισ. ευρώ.

Ο κ. Βαρουφάκης έκανε μάλιστα λόγο για προτάσεις οι οποίες μεταφέρουν τα βάρη στους αδύναμους και «χτυπούν» τα ασθενέστερα εισοδηματικά στρώματα, σημειώνοντας πώς η πρόταση για τον ΦΠΑ που μετέφερε ο Γιούνκερ στον Τσίπρα είναι «βαθιά υφεσιακή».

Σύμφωνα με τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ, η αντιπρόταση της Αθήνας που περιλαμβάνεται στο 47 σελίδων κείμενο που η κυβέρνηση έστειλε στους Θεσμούς περιλαμβάνει χαμηλό ΦΠΑ 6% για φάρμακα και βιβλία, έναν μέσο που φτάνει το 11% για τα τρόφιμα, την εστίαση, τα ξενοδοχεία, το ρεύμα και έναν υψηλό 20%.

Μεταξύ άλλων, πάντως, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι την Τετάρτη θα μεταβεί στο Παρίσι προκειμένου να συναντηθεί με τον Άνχελ Γκουρία για να συζητήσουν την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

«Θα συζητήσουμε την συνεργασία της κυβέρνησης με τον ΟΟΣΑ για μεταρρυθμίσεις και τον τρόπο με τον οποίο θα αντικαταστήσουμε την εργαλειοθήκη», είπε ο κ. Βαρουφάκης.