Το παλιό σύστημα της οικονομίας, ήτοι ανταλλαγή προϊόντων, εξέλιξε η νέα start-up εταιρεία και πλατφόρμα tradenow. Πρόκειται για μια ελληνική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2013, μέσα στην κρίση, εκμεταλλευόμενη τις δύσκολες οικονομικές καταστάσεις, όπου όλοι αναζητούν έξυπνες λύσεις εξοικονόμησης χρημάτων, όπως η ανταλλαγή προϊόντων, μέσω Διαδικτύου. Η εταιρεία αναπτύσσεται γοργά, αφού έχει 23.000 μέλη ιδιώτες και πάνω από 400 επιχειρήσεις. Ο ρυθμός εγγραφής νέων μελών τρέχει σήμερα με 10% τον μήνα, έχοντας αυξητική τάση, έχει 1.500 επισκέπτες την ημέρα με πάνω από 10.000 σελίδες θέασης, ενώ ψάχνει επενδυτές στη Βρετανία και στη Γερμανία για χρηματοδότηση και περαιτέρω ανάπτυξη στο εξωτερικό.

Ελλειψη ρευστότητας
Η ιδέα για τη δημιουργία της πρώτης online πλατφόρμας ανταλλαγής προϊόντων tradenow γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 2011, εν μέσω κρίσης, «μετά από μια ανταλλαγή που έκανε ο φίλος και συνιδρυτής κ. Γιώργος Καραμανόγλου με έναν τεχνίτη που του αντικαθιστούσε το συμβατικό του τζάκι με ένα ενεργειακό. Μας φάνηκε πολύ απλό, ιδανικό για την εποχή μας, καθώς η ρευστότητα βαίνει μειούμενη, ενώ από την άλλη υπάρχει επιχειρηματική αδράνεια και αγαθά που μένουν στο ράφι ή ακόμη αγαθά που απλά πιάνουν χώρο στην αποθήκη του κάθε ιδιώτη» ανέφερε ο κ. Γιάννης Δεληγιάννης, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της tradenow. Στους αρχικούς ιδρυτές ανήκει και ο κ. Μιχάλης Πιτσικάλης, ενώ λίγο αργότερα προστέθηκαν στην κύρια ομάδα της tradenow ο κ. Δημήτρης Μπελέτσης και η κυρία Μαριάνθη Σταυρίδου.
Επειτα από έρευνα, συνεχίζει ο κ. Δεληγιάννης, «διαπιστώσαμε ότι η ανταλλακτική οικονομία, ο αρχαιότερος τρόπος επιχειρείν, υπάρχει ακόμη. Στην πραγματικότητα δεν έπαψε ποτέ να υπάρχει. Στην Αμερική δύο στις τρεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις συμμετέχουν σε κάποιο ανταλλακτικό δίκτυο. Στην Ευρώπη δε η Ελβετία και άλλες πολλές χώρες έχουν καθιερώσει συμπληρωματικά νομίσματα που υποβοηθούν τις εταιρείες αλλά και τους ιδιώτες να κάνουν ανταλλαγές και συναλλαγές χωρίς τη χρήση του επίσημου νομίσματός τους».
Αυτό που έλειπε, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ένα ολοκληρωμένο διαδικτυακό σύστημα που να δίνει τη δυνατότητα να γίνονται περισσότερες ανταλλαγές με έναν απλό και αυτοματοποιημένο τρόπο. Ετσι δημιουργήθηκε η tradenow, ολοκληρωμένη λύση για online ανταλλαγές μεταξύ ιδιωτών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων.
Διαθέτει 8.000 είδη
Στην ουσία είναι μια διαδικτυακή κοινότητα όπου οι ιδιώτες μπορούν να ανταλλάξουν ό,τι δεν χρειάζονται με ό,τι έχουν ανάγκη και να εξοικονομήσουν χρήματα και οι επαγγελματίες και επιχειρήσεις μπορούν να προβάλουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, να αξιοποιήσουν την επιχειρηματική τους αδράνεια και να κάνουν νέες συνεργασίες. Η πλατφόρμα διαθέτει 8.000 είδη, εκ των οποίων το 80% ανήκει σε ιδιώτες και αφορά από ηλεκτρονικά είδη-gadgets που έχουν τη μερίδα του λέοντος ως προϊόντα πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, ρούχα) αλλά και υπηρεσίες (ομορφιάς, υγείας, αθλητικές). Oλα ανταλλάσσονται στην πλατφόρμα της tradenow, συνηθισμένα πράγματα αλλά και ασυνήθιστα, όπως ένα κομμάτι σπανακόπιτας ανταλλάχθηκε με μια ζυγοστάθμιση. Ως σήμερα έχουν γίνει πάνω από 1.200 ανταλλαγές συνολικής αξίας 600.000 ευρώ.
Η πλατφόρμα ανταλλαγών διαθέτει και ένα καινοτόμο σύστημα αντιστοίχισης το οποίο βοηθάει το μέλος της tradenow να βρει αυτό που χρειάζεται σε πραγματικό χρόνο. Η τιμολόγηση των προϊόντων γίνεται από τους ιδιοκτήτες τους σε ευρώ και μπορούν να τα ανταλλάξουν με κάτι άλλο που χρειάζονται. Παράλληλα υπάρχει ένα εσωτερικό συμπληρωματικό νόμισμα (πόντος ανταλλαγής –trade point) που βοηθάει την ολοκλήρωση μιας συναλλαγής όταν υπάρχει διαφορά αξίας σε μία ανταλλαγή. Για τους ιδιώτες η εγγραφή είναι δωρεάν και επιπλέον δίνεται ένα μπόνους εγγραφής σε πόντους ανταλλαγής. Για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις έχουν σχεδιαστεί πλάνα συνδρομών ανάλογα με τις ανάγκες προβολής και προώθησης που έχουν.
Η εταιρεία προχωρεί την ανάπτυξή της μέσα από τεχνολογικές εξελίξεις και αναβάθμιση των υπηρεσιών της. Πρόσφατα η πλατφόρμα λάνσαρε ένα υβριδικό σύστημα για τις επιχειρήσεις όπου μπορούν να «πουλάνε» στους ιδιώτες προϊόντα και υπηρεσίες σε ευρώ με μια έκπτωση (σε πόντους ανταλλαγής) για την κοινότητα της πλατφόρμας.
Η λειτουργία και ανάπτυξη της tradenow έχει στηριχθεί μέχρι στιγμής μόνο σε ίδια κεφάλαια και ένα μικρό crowdfunding, ενώ η διοίκηση της εταιρείας βρίσκεται σε φάση αναζήτησης χρηματοδότησης από ξένους επενδυτές. Αυτή την περίοδο τα στελέχη της πλατφόρμας συζητούν με επενδυτές σε Αγγλία και Γερμανία προκειμένου να συνεργαστούν και να τους παράσχουν χρηματοδότηση και networking για επέκταση σε αυτές τις δύο χώρες καθώς είναι οι δύο πιο προηγμένες χώρες στο e-commerce.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ