από metereologos.gr
Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018
 
 

Η πρόταση της Κομισιόν για συμφωνία

Αποκλειστικά στο «Βήμα» - Ο Γιούνκερ κόβει τον «γόρδιο δεσμό»
Η πρόταση της Κομισιόν για συμφωνία
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Με ένα πολυσέλιδο κείμενο που τιτλοφορείται «σημείωμα βοήθειας για την Ελλάδα» το οποίο έφτασε πριν από δύο ώρες, το μεσημέρι της Δευτέρας, σε όλους τους εμπλεκόμενους - στις διαπραγματεύσεις και τις αποφάσεις - φορείς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπαίνει μπροστά προκειμένου να κοπεί ο «γόρδιος δεσμός» και οι ευρωπαίοι εταίροι να φτάσουν σε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση.

Στο κείμενο τίθενται οι προϋποθέσεις για να ξεκλειδώσει η βοήθεια από το EFSF προς την Ελλάδα εντός του Ιουνίου και να υπάρξει μια συνολική συμφωνία μέχρι το φθινόπωρο.

Η πρώτη προϋπόθεση είναι να ληφθούν (σ.σ. να νομοθετηθούν) τα συμφωνηθέντα μέτρα, τα οποία περιγράφονται στην πρώτη λίστα του κειμένου ύψους 5 δισ. ευρώ περίπου, μέχρι τον Ιούνιο, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015 - 2016.

Η δεύτερη προϋπόθεση για συνολική συμφωνία, είναι να εφαρμοστούν το φθινόπωρο (Σεπτέμβριο - Οκτώβριο) οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές για την οικονομία που θα περιλαμβάνονται στη λίστα του ΟΟΣΑ και ήδη συμφωνημένες με τους ευρωπαίους μεταρρυθμίσεις όπως η αλλαγή του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων.

Οι στόχοι του προγράμματος

Στο κείμενο προσδιορίζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι για την τετραετία 2015 - 2018 που είναι οι εξής:

-2015 πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% του ΑΕΠ
-2016 πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ
-2017 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ
-2018 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Μέτρα 5 δισ. ευρώ

Στην πρώτη λίστα περιγράφονται τα μέτρα για τη κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το τέλος του 2016. Τα μέτρα είναι:

-η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ που θα εφαρμοστεί μετά το καλοκαίρι (το πιθανότερο από 1η Οκτωβρίου) και προβλέπει την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 18% για συναλλαγές μετρητά και 15% για συναλλαγές με κάρτα και τη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή 6,5%.

-Αύξηση της έκτακτης εισφοράς στα ετήσια εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ, στα προ της μείωσης επίπεδα

-Διατηρείται ο ΕΝΦΙΑ ως ο πλέον αποδοτικός (από άποψη εισπραξιμότητας) φόρος

-Δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά, αλλά θα επανεξεταστεί, στα πλαίσια του διαλόγου που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος 

-Θα επανεξεταστεί το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας υπό το πρίσμα της έκθεσης του ILO για τις «καλύτερες πρακτικές» στις εργασιακές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της ανάγκης αύξησης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και της αντιμετώπισης του τεράστιου προβλήματος της ανεργίας.

-Ανεξαρτητοποιείται η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων και κατοχυρώνεται θεσμικά ο ανεξάρτητος ρόλος της

-Δημιουργείται το δημοσιονομικό συμβούλιο, επίσης ως ανεξάρτητη αρχή.

-Λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης - και στο πλαίσιο του πακέτου Γιούνκερ - δημιουργείται δίχτυ ασφαλείας για τους «μη προνομιούχους».

Επίσης στο κείμενο - κατ΄ουσίαν έκθεση αξιολόγησης και πρόπλασμα της νέας συμφωνίας - η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων για τις τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια

Οι επιφυλάξεις του ΔΝΤ

Στο κείμενο αποτυπώνονται σε ειδικό κεφάλαιο οι ενστάσεις του ΔΝΤ που περιληπτικά περιγράφονται ως εξής:

-η πρόταση που γίνεται από την ΕΕ είναι πολύ διαφορετική από το τρέχον πρόγραμμα (μνημόνιο). Πρόκειται για ένα καινούριο οδικό χάρτη, με πολύ λίγες λεπτομέρειες για μέτρα και πολιτικές που χρειάζονται καινούριες μελέτες. Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι «οπισθοβαρής» δηλαδή μεταφέρεται στο μέλλον.

Κατόπιν τούτων οι ευρωπαίοι θεωρούν ότι το ΔΝΤ δεν θα χρηματοδοτήσει την Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα δεν θα διατυπώνει δημόσια τις ενστάσεις της και εισηγούνται την ανάληψη της στήριξης της χώρας μας από το EFSF.

Οι πόροι

Συγκεκριμένα η Κομισιόν προτείνει να καταβληθούν εντός του Ιουνίου:

- η εκκρεμούσα δόση του 1,8 δισ. ευρώ.

- το ποσό 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων (πρόγραμμα SMP) των κεντρικών τραπεζών για το 2014, και

- μετά τον Ιούλιο το ποσό που αναλογεί από τα κέρδη των ομολόγων (πρόγραμμα SMP) για το 2015.

Η πρόταση της Κομισιόν έχει παραληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση, βρίσκεται ήδη στα χέρια των θεμών ΕΚΤ και ΔΝΤ, και τις επόμενες ημέρες αν όχι ώρες αναμένεται να ανακοινωθεί το πρόγραμμα συναντήσεων που απαιτούνται (σύγκλιση EwG, Eurogroup) που θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις.

Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκης Επιτροπής

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση μετά την δημοσιοποίηση από το vima.gr του σχεδίου συμφωνίας με τους εταίρους. Στην ουσία επιβεβαιώνει τους όρους με τους οποίους θα κλείσει η συμφωνία αναφέροντας ότι δεν γνωρίζει κάποια πρόταση του προέδρου της ΕΕ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΕ Ανίκα Μπράιντχαρτ αναφέρει σε tweet της ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο και προχωρούν για την επίτευξη της τελικής συμφωνίας.

Η ανακοίνωση στα αγγλικά (Reuters)

The European Commission denied on Monday a Greek newspaper report that its President Jean-Claude Juncker has made a new, compromise proposal to Greece in negotiations on more funding in exchange for reforms for the cash-strapped country.

Greek To Vima newspaper reported that the Commission, which together with the European Central Bank and the IMF is negotiating a deal with Athens on behalf of its creditors, offered to disburse new funds in exchange for fewer reforms and smaller primary surplus targets than demanded before.

«I can't confirm media reports on @EU_Commission /Juncker proposal on GR. Not aware of such proposal. Working towards comprehensive deal», Commission spokeswoman Annika Breidthardt said on Twitter.  
Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Le Monde: Επιβεβαιώνει το «έγγραφο εργασίας» της ΕΕ για την Ελλάδα  
Κυβερνητική πηγή: Η συμφωνία είναι πλέον κοντά 
«Εχουμε δρόμο για συμφωνία» - Σε άλλο μήκος κύματος οι θεσμοί αντίθετα με την αισιοδοξία της κυβέρνησης 
 
 
σχόλια (109)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  όλοι οι ευροπέοι περιμένουν το θαύμα το ΝΑΙ και την ελληνική ηληθιώτητα | 01/07/2015 22:13
  οι ευροπέοι έχουν πλήρι εμπηστοσήνη στουσ δωσήλογουσ και μησθοφόρουσ τισ αντηπολήτεύσεισ. πωσ θα τα καταφέρουν να πάρουν την πλυρη εκσουσηοδότησει που να λέει, σφάξεμε αγά να αγιάσω.... αρκή να με λεν ευρωπέω ...σφάξε και τα όνειρα των παιδιών μασ. ...και θέλω να ρωτήσω άν έχει όρια η ηληθηότητα των ανθρώπων αριστογένησ παπακωσταντινου
  aristogenis papakostantinou
  απάντηση00
   
   
  προστατέψτε το μέλον τησ ελλάδασ απο τισ άρρωστεσ ίενεσ του παγγόσμιου ναζησμού ευχαριστώ | 01/07/2015 12:45
  τώρα είναι η ώρα να προστατέψουμαι τισ νέεσ γαιναιέσ τησ πατρίδασ μασ απο τισ άρρωστεσ ίενεσ του παγγόσμιου ναζησμού να ξεσχήσουν τισ σάρκεσ και τα όνειρα των νέων γαιναιών να ζουν χωρίσ όνειρα αξίεσ και ιδανικά τα μεγάλα ιδιοτικά κανάλια, όλλα αυτά τα πλυρομένα ανδρίκελα του ναζησμού κάνουν ότι μπωρούν για να σκοτόσουν το μέλον τησ ελλάδασμασ ευχαριστώ αριστογένησ παπακωσταντινου και άν εσείσ δεν είστε νταβατζήδεσ δημοσιεύστε την επιστολίμου να μάθη όλοσ ο ελληνισμόσ τι εστή η συμερινή μαφιόζηκη κοζανόστρα τησ ΕΕ και που δεν έχει καμία σχέσει με την προτοηδριθήσα ΕΟΚ του κ καραμανλη που δεν είχε το Δ ΝΤ ΝΑ ΡΟΥΦΆ ΤΟ ΑΊΜΑ ΤΩΝ ΕΘΝΏΝ και οι άρωστεσ φυλοδοξίεσ για παγγοσμ βάζη σε κύνδινο
  aristogenis papakostantinou
  απάντηση00
   
   
  Το "μερκελιστης" στα σχολια μ αρεσε! | 20/05/2015 09:22
  Μηπως τολεγε ο Τσιπρας απο ζηλεια? Γιατι μονο ο Σαμαρας ειχε το προνομιο να μιλαει με την Μερκελ! Γι αυτο εκανε ο Τσιπρας οτι μπορουσε για να μιλαει κι αυτος με την Μερκελ! Τωρα μπερδευτηκαμε, ποιος ειναι μερκελιστης? Ο Σαμαρας η ο Τσιπρας? Και πουσαι! Δεν σ αρεσε το μαιιλ Χαρδουβελη? Φαε τωρα το μαιιλ Βαρουφακη! Μ αλλα λογια, 4 δισ ακομα!
  Γιωργος
  απάντηση141
   
   
   
  Αρχιστε αγωνα για μη πληρωμη φορων! | 20/05/2015 09:11
  Οπως το ελεγε τοτε (και το εκανε) ο Τσιπρας και η Βαλαβανη, αρχιστε τωρα τον αγωνα "Δεν πληρωνω νουμερο 2". Τι ειπες? Αυτα τα λεγατε τοτε προεκλογικα? Ωραια, καντε το και τωρα, μετεκλογικα! Τι ειπες? Τοτε το λεγατε γιατι ο Συριζα ηταν αντιπολιτευση και ηθελε να παρει την κυβερνηση? Ε, ωραια, αφου την πηρε σας εξασφαλισε οτι δεν θα πληρωνετε τοσα πολλα! Τι ειπες? Λαθος? Τι εννοεις? Οτι τον ψηφισατε για να μην βαλει μεγαλυτερους φορους και τωρα τρωτε στην μαπα και εκτακτους φορους? Τι ειπες? Ο Συριζα ειπε "υπερβολες" προεκλογικα? Καλα εσεις τον πιστεψατε? Τοσο ηλιθιοι εισαστε? Δεν ξερατε οτι ηταν απλα λαικισμος? Και πουσαι, μην χανεις ωρα εδω, δουλευε γιατι θελει λεφτα για τα "παιδια μας"!
  Γιωργος
  απάντηση100
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ΜΕ ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ | 19/05/2015 21:37
  Τι όνειρο να είδε άραγε χθές το βράδυ ο Σαμαράς.
  ΓΣΣ
  απάντηση03
   
   
  ΠΡΟΔΟΤΕΣ | 19/05/2015 21:36
  Ρε φασιστες νουδουλια τι άλλο θέλατε??? μείωση μισθών?? συντάξεων?? να φάνε να φάνε να φάνε να φάνε οι τοκοφλύφοι οι νεοδημοφασίστες σας... ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ ΡΕ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΣΟΛΑΚΟΥΓΛΟΙ ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ ΡΕ ΦΑΣΙΣΤΑΡΙΑ ΜΕΡΚΕΛΙΣΤΕΣ ΚΛΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΦΤΕΣ
  Ανώνυμος / η
  απάντηση618
   
   
  sustainable | 19/05/2015 20:56
  Greece should takes the his reforms and the end to its bureaucracy and take sustainable development
  eusebio manuel
  απάντηση90
   
   
   
  Παμε για δουλεια παμε για ..... | 19/05/2015 12:52
  Νουδουβολεμενακια ειδατε την τελευταια δημοσκοπηση?,15,5% φτασατε.Αφηστε λοιπον τις βολεμενες τρυπες σας κ' τα σχολια,κ' ψαξτε για καμια τιμια δουλεια γιατι σας βλεπω να πεινατε σε λιγο...
  Βελιγκεκας..
  απάντηση1738
  Απαντήσεις  3 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΩΝ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΩΝ ! | 19/05/2015 11:56
  ΑΝΤΙ 3,5% ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΔΕΧΤΕΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΦΕΤΟΣ ΚΛΕΙΝΕΙ ΣΤΟ 0,75% ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ 2% ΑΝΤΙ 4,5% ΕΑΝ ΤΩΡΑ ΚΥΒΕΡΝΟΥΣΕ ΞΑΝΑ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ! ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΣΕΣ ! ΠΕΡΑΣΑΝ ΣΧΕΔΟΝ 4 ΜΗΝΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΑΛΛΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ,Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΣΑΝ, ΤΑ ΓΛΥΤΩΣΕ. Αυτό με το οποίο κάθετα διαφωνώ είναι ότι ξεκινά από τις 30.000 ευρώ η επαναφορά της έκπτωσης της εισφοράς αλληλεγγύης και όχι από το υψηλότερο αλλά δικαιότερο επίπεδο των 50.000 ευρώ όπως είχε διαρρεύσει.ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ! MUST !
  Ντόρις
  απάντηση1332
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  ΕΡΩΤΗΣΗ | 19/05/2015 10:32
  Μία απλή ερώτηση προς τους νεοδημοκράτες που σχολια΄ζουν εδω μέσα..Ποιός έχει την ευθήνη γι αυτά τα χάλια που ζούμε 5 χρόνια και θα ζούμε για πόσα ακόμα εγω δεν ξέρω.... Μήπως το ΘΑΣΟΚ:;;; Μήπως η ΝΔ;;;; Μήπως τα βολεμένα 'ατομα που βάλατε τόσα χρόνια σε θέσεις και φάγανε απο παντου;;;; Μήωπς οι μίζες που πέρνανε τα λαμόγια σας τόσα χρόνια;;;;;; Μήπως καλά σας λέμε προδότες και τσολάκουγλοι;;;;;
  Ανώνυμος / η
  απάντηση1244
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ΡΕ ΟΥΣΤ | 19/05/2015 09:01
  Ρε νεοδημοκράτες προδότες Γερμαναράδες τόοοοοσο σας τσούζει που χάσατε την εξουσία;;;; Ρε καλόπαιδα έχετε καταλάβει που μας φτάσατε;;;;;Τόοοοσο βολεμένοι είσαστε;;;; Τόοοσο τοκογλύφοι τσολάκουγλοι είσαστε που ακόμα θέλετε τον Αντωνάκη;;;;;;;;
  Ανώνυμος / η
  απάντηση3291
   
   
   
  30000????? | 19/05/2015 08:56
  Αυξηση εκτακτης εισφορας για εισοδηματα πανω απο 30000????Στα 30000 ο φορος με τις εισφορες ειναι γυρω στα 12000Η εκτακτη εισφορα αν ξαναγυρισει στα προηγουμενα επιπεδα θα ειναι γυρω στα 1300 ευρω.Δηλαδη, θεωρουν οτι ενα ζευγαρι με 2 παιδακια και ενοικιο θα μπορει να ζησει με 16700 ευρω????Ενοικιο με κοινοχρηστα 6000, σουπερ-μαρκετ 5000, θερμανση 1500, αυτοκινητο 2000, ενδυση, κουρεματα κλπ 1500, δραστηριοτητες παιδιων , αγγλικα κλπ 1000,.Αν εργαζεται και η συζυγος στον ιδιωτικο τομεα, που σημαινει οτι δε σχολαει στις 3, αρα θα πρεπει να πληρωνει γυναικα να κραταει τα παιδια της θελει αλλες 2000.Εχουμε φτασει ηδη στις 19000 εξοδα και δεν εχω βαλει διακοπες, παιχνιδια στα παιδια......
  GR
  απάντηση3324
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Ζητάει πολλά, να πάρει λίγα. | 19/05/2015 00:52
  Κάθε συμφωνία με ευνοϊκότερα μέτρα (έστω και λίγο) θα παρουσιαστεί ως νίκη της κυβέρνησης. ΜΗΝ ΨΑΡΩΝΕΤΕ. Δοκιμές στους βουλευτές τους και στην κοινωνία κάνουν, να βολιδοσκοπήσουν αντιδράσεις, όπως έκανε παλιά ο Ανδρέας.
  unleaded
  απάντηση408
   
   
  Υπογραφτε να τελειωνουμε!!!!! | 19/05/2015 00:25
  Ολοι για δουλεια και τερμα τα κλαματα. Αντε να μπουμε σε μια ρεγουλα γιατι πολυ τσακιρ κεφι εχει πεσει με τους μεν και με τους δε. Αυτους ψηφισατε αυτα ειναι τα αποτελεσματα. Αλλαγη αλλη δεν υπαρχει, βουλωστε το τωρα και πισω στην δουλεια. Οποιος η οποια πραγματικα ηλπιζε για παραπανω δεν εχουν σχεση με την πραγματικοτητα. Και ερχομαστε πισω στα λογια μου οταν βγηκε ο ΣυΡιΖα. Σαμαρα ενα απλο πραγμα επρεπε να κανεις και αυτο ειναι να βγαλεις 200 εκ το χρονο στην ακρη. αλλα που, εισαι τελικα και εσυ ηλιθιος. Οποτε κυριοι και κυριες καλυτερο προγραμμα ακουγεται απο το αρχικο ειδικα με το πλεονασμα και την προστασια της κοινωνιας. Οποτε αντε προχωρατε. Εκτος βεβαια αν φαγωθουν μεταξυ τους.
  Γιαννης
  απάντηση368
   
   
   
  μόνο η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ | 18/05/2015 23:57
  κρίμα και ντροπή. τελικά και ο ΣΥΡΙΖΑ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ. ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ. ΤΟΥΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΦΥΛΑΚΗ ΔΙΧΩΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΜΩΣ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ Η ΩΡΑ ΤΟΥΣ. ΕΓΩ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΘΑ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΖΩ. ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ ΑΛΗΘΙΝΟΙ.
  john
  απάντηση984
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Ευτυχώς! | 18/05/2015 23:17
  Δεν χρεοκοπήσαμε,αλλά επτωχεύσαμε εντός της Ευρωζώνης ,αφού πρώτα μας αφαίρεσαν τη ζώνη αγνότητάς μας! Τι παραμύθια της Χαλιμάς είναι τούτα ,μωρέ πατριώτες, μιας πτωχευμένης και όχι χρεοκοπημένης χώρας! Μα,κ.Τσώλη,συγγνώμη γι αυτό που θα εκστομίσω,αλλά για τόσο μα.......ες μάς περνάτε;δεν έχετε τίποτα άλλο να γράψετε και μάςφλομώνετε με τη δήθεν συμφωνία, που έρχεται μέσω του παππού κ.Γιούγκερ; Αυτά τα ξέρουμε κ.Ζώη εδώ και μέρες και μην παίζετε το κακό παπαγαλάκι ,που επαναλαμβάνει μασημένες τροφές που φυσικά για να χωνευτούν θα πρέπει πρώτα να μάς στείλουν για εκλογές και όχι για δημοψήφισμα που θα ήθελε ,δήθεν και ο καθόλα αγαπητός κ.Σόιμπλε! Κάλλιο ο <> παρά τούτος ο εμπαιγμός!
  Βασ.Τυρ.ο Φελωνιώτης
  απάντηση710
   
   
  Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτευχθεί συμφωνία | 18/05/2015 23:13
  Οποιαδήποτε λύση του προβλήματος της ελληνικής οικονομίας πρέπει να περάσει μέσα από την επίλυση του ασφαλιστικού, κάτι που η σημερινή κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να διαχειρισθεί.
  EX
  απάντηση262
   
   
  Το προφήτικο τηλεοπτικο σποτ της ΝΔ | 18/05/2015 21:02
  Ξαναδειτε το τηλεοπτικό σποτ της ΝΔ από τις περασμένες εκλογές που έδειχνε τις δόσεις να χάνονται και τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Οι σοβαροί πολίτες της χώρας και τα σοβαρά πολιτικά κόμματα το φώναζανε από τότε, αλλά ο λαός πίστεψε τα ψέματα του Τσιπρα . Θυμάται κανείς άραγε τον αγραμματο πρόεδρο του 15ελους που μιλαγε για κινδυνολογια και δρακοντεια ψέματα (λες και ο νομοθετης Δρακοντας της αρχαιότητας ήταν γνωστός ως ψευτης); Ο κόσμος δυστυχώς πίστεψε τα ψευδή του Τσιπρας και τώρα θα υποφέρει.
  ΛΑΟΚΟΩΝ
  απάντηση4524
   
   
  Κοιταξτε | 18/05/2015 20:49
  Παραμενει ζητουμενο να φτιαξουμε το μαγαζι μεσα- οσο για τα μετρα θα περιμενω να τα δω στην πραξη γιατι αν δεν χαρακτιριζονται απο κοινωνικη δικαιοσυνη σειρα θα εχει η Χρυση Αυγη...και ειναι απλο. Ο ΕΝΦΙΑ δεν μπορει να φορολογει ακινητα που δεν παραγουν εισοδημα. Αυτη η γελοιοτητα πρεπει να ληξει. Το μαυρο χρημα το προσεγγιζουν στο 30% του ΑΕΠ και θα το πιασουν με τι; Κινητρο 3% φπα; Για δεν πανε στα τουριστικα θερετρα να δουνε πως οι ταμειακες εχουν πιασει αραχνες; Παιδια η χωρα φτιαχνει σε λιγα 24ωρα .γιατι δεν την φτιαχνουμε; Οι μισθωτοι παντως και οι μικρομαγαζατορες παρακολουθουν ειδησιογραφια με το πιστολι στο κροταφο...
  Καντε το με κοιν/κη δικαιοσυνη
  απάντηση134
   
-