Τα πυρά κυβερνητικών και κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει τα τελευταία 24ωρα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, στο νέο επεισόδιο της μεταξύ τους κόντρας, το οποίο ξεκίνησε μετά το email που φέρεται να διέρρευσε από συνεργάτη του διοικητή της ΤτΕ, με σκοπό -όπως λένε στην κυβέρνηση- να πλήξει την εικόνα της, την ώρα που βρίσκεται σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση.

Στο φύλλο της Τρίτης η εφημερίδα Αυγή εξαπολύει σφοδρή επίθεση κατά του Γ.Στουρνάρα, τον οποίο χαρακτηρίζει υπόλογο, καθώς όπως αναφέρει στην πρώτη σελίδα η διάψευσή ότι το mail έφυγε από το γραφείο του ακυρώνεται από την παραδοχή των παραληπτών ότι το έλαβαν.

Επίσης, για την Τράπεζα της Ελλάδας λέει ότι είναι «όργανο κατά της κυβέρνησης».

Ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, μιλώντας την Τρίτη στον Alpha, δήλωσε πως δεν υπάρχει η βοήθεια που θα θέλαμε, προσθέτοντας πως «έχουν συνηθίσει να θεωρούν το κράτος ως τσιφλίκι και ως εκ τούτου να έχουν και άμεσες σχέσεις θεσμικού χαρακτήρα και όταν υπάρχει μια κυβέρνηση σαν τη σημερινή με διαφορετική στρατηγική, δεν είναι εύκολο να υπάρξει αρμονία.

» Φαινόμενα σαν αυτά που εμφανίζονται στην ΤτΕ μπορεί κανείς να τα εντοπίσει παντού, στο ΓΛΚ κλπ, είναι λίγα αυτά τα φαινόμενα αλλά υπάρχουν παντού» είπε ο κ. Βούτσης και έκανε λόγο για «αντιπάλους, όχι για εχθρούς».

Την παραίτηση του κ. Στουρνάρα ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος.

«Ο κ. Στουρνάρας έπρεπε να είχε τη στοιχειώδη ευθιξία και να είχε παραιτηθεί. Ο κ. Στουρνάρας δεν σέβεται την ετυμηγορία του ελληνικού λαού» δήλωσε ο κ. Πετράκος, λέγοντας ότι «ο κ. Στουρνάρας δεν λειτουργεί ως κεντρικός τραπεζίτης που στηρίζει την γενική προσπάθεια αλλά ως υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης».

Εξαπέλυσε και προσωπική επίθεση λέγοντας ότι «φέρει ευθύνες, δεν είναι δυνατόν να κρύβεται από αστείες δικαιολογίες ότι δεν έφυγε από το δικό του mail. Δεν έχει ούτε το θάρρος των πράξεων του, όταν λέει ότι δεν έφυγε από εκείνον».

«Υπάρχει πρόβλημα με τον Γ. Στουρνάρα, καθώς φαίνεται να υποσκάπτει τις διαπραγματεύσεις της χώρας και να λειτουργεί ως πολιτικός αντίπαλος, πέρα από τις αρμοδιότητές του ως Διοικητή της ΤτΕ», αναφέρει σε συνέντευξή του στο ρ/σ «Στο Κόκκινο» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, την επαύριο της απόφασης του τελευταίου Eurogroup. «Δίνεται μάχη με τους δανειστές και σ` αυτή την μάχη δεν έχει να χάσει μόνο η Ελλάδα» σχολιάζει ο κ. Φίλης τις διαπραγματεύσεις, συμπληρώνοντας ότι «πάρχει σύγκλιση και πορεία προς σε μια συμφωνία, παρόλο που υπάρχουν διαφορές κυρίως στο ασφαλιστικό και το εργασιακό».

Από την άλλη σχολιάζει για την στάση της ΤτΕ ότι «δεν είναι δυνατόν ο αρχιτραπεζίτης της χώρας στο πλαίσιο αυτών των σκληρών διαπραγματεύσεων να υπονομεύει, ουσιαστικά, την κυβέρνηση λειτουργώντας ως αντιπολίτευση».

Τέλος, στην ερώτηση γιατί η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει αυτή την υπονόμευση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμά ότι «δεν πρέπει η κυβέρνηση να προβεί σε βιαστικές κινήσεις και ανοίξει ένα νέο εσωτερικό μέτωπο με τον αρχιτραπεζίτη της χώρας την στιγμή που έχει εστιάσει τις δυνάμεις της στο εξωτερικό μέτωπο των διαπραγματεύσεων».

Το Ποτάμι επικρίνει την κυβέρνηση που θέτει θέμα Στουρνάρα

Το Ποτάμι επικρίνει την κυβέρνηση για τη στάση της έναντι του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα και την κατηγορεί ότι ανακάλυψε νέο εσωτερικό εχθρό.

«Αυτήτη φοράο «κακός» είναιοΓιάννης Στουρνάρας, ο οποίος καταγγέλλεται για υπονόμευση της κυβέρνησης.Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ αποσιωπούν βέβαια την επιτυχή μέχρι σήμερα προσπάθεια τουδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδοςνα κρατήσει ζωντανή τη χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», αναφέρει το Ποτάμι.

Και σημειώνει ότι :

«Αν ο πραγματικός τους στόχος είναι να αλλάξει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, θα πρέπει να το πουν δημοσίως και όχι να επιδίδονται σε έναν πόλεμο παρασκηνίου, που φθείρει τον θεσμό και τελικά την ίδια την ελληνική οικονομία».

Στην ανακοίνωσή του το Ποτάμι λέει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να ελέγξει, μέσω κάποιων κομματικών εγκάθετωνκαι την Τράπεζα της Ελλάδος, παραβιάζοντας,εκτός όλων των άλλων, και τουςευρωπαϊκούς κανόνες.«Άλλωστε, όπως διαλαλούν στα τηλεοπτικά παράθυρα τα στελέχη τουΣΥΡΙΖΑκαι των ΑΝΕΛ,δεν έχουμε αλλαγή κυβέρνησης, αλλάέχουμεαλλαγή καθεστώτος και στα καθεστώταχωρούν μόνο οι πιστοί στο κόμμα.Όπως ακριβώς συνέβαινε στην Ελλάδα που παρελθόντος, αλλά και σταολοκληρωτικά καθεστώτα, που ορισμένοι εξακολουθούν να έχουν στο μυαλό τους», υποστηρίζει το Ποτάμι.