«Αν η ελληνική κρίση είναι οξεία, τότε η ιταλική είναι χρόνια, αφού η οικονομία της χώρας μετά βίας έχει σημειώσει κάποια ανάπτυξη από τότε που εντάχθηκε στην ευρωζώνη», αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η Wall Street Journal.

Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει πως η «Ελλάδα μπορεί να είναι το καναρίνι στο ανθρακωρυχείο της ευρωζώνης, όμως η Ιταλία είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο». Στο δημοσίευμα (Italy, Not Greece, at Heart of Euro Question) σημειώνεται πως η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλει νέες προτάσεις πολιτικής στην ευρωζώνη, προκειμένου να ξεκλειδώσει την χρηματοδότησή της και ότι αν και οι επενδυτές εξακολουθούν να περιμένουν την Ευρώπη να καταλήξει σε κάποιου είδους συμφωνία που θα κρατά την Ελλάδα στην ευρωζώνη, ωστόσο είναι νευρικοί λόγω της έλλειψης προόδου στο θέμα.

Ο συντάκτης του άρθρου αναφέρει πως μακροπρόθεσμα σίγουρα σημαντικότερο ζήτημα από αυτός της Ελλάδας είναι το τι θα γίνει με την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, την Ιταλία. «Αν η ελληνική κρίση είναι οξεία, τότε η ιταλική είναι χρόνια, αφού η οικονομία της χώρας μετά βίας έχει σημειώσει κάποια ανάπτυξη από τότε που εντάχθηκε στην ευρωζώνη», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Η Wall Street Journal παραθέτει ακόμη στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η ιταλική οικονομία επιβραδύνεται για δεκαετίες. Τη δεκαετία του 1980 ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης ήταν 2,1%, τη δεκαετία του 1990 υποχώρησε στο 1,4%, ενώ από το 2010 ο μέσος όρος είναι στο -0,5%.

Αν και όπως σημειώνεται «υπάρχουν ελπίδες για την Ιταλία», λόγω της βοήθειας από την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και την αποδυνάμωση του ευρώ, ωστόσο τα θεμελιώδη δεδομένα δεν είναι τόσο ενθαρρυντικά, καθώς η βιομηχανική παραγωγή και η ανεργία δεν βαίνουν καλώς. Πάντως, η εφημερίδα χαρακτηρίζει αξιέπαινες τις προσπάθειες του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντζι για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και ειδικά για τη βελτίωση της αγοράς εργασίας.

«Στις 13 Μαΐου θα πρέπει να ανακοινωθεί η έξοδος της Ιταλίας από την τριετή ύφεση. Αν όχι, τότε θα πρέπει να αναμένονται περισσότερα ερωτήματα ως προς το τι προσφέρει η νομισματική ένωση στα μέλη της», καταλήγει το δημοσίευμα.