Ενώ ο νέος τρόπος υπολογισμού της τιμής του χρυσού βάζει τέλος στην παράδοση ενός αιώνα, περιορίζοντας τη δυνατότητα χειραγώγησής του από μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, το πολύτιμο μέταλλο σημειώνει κέρδη τις τελευταίες ημέρες μετά τη μερική αποδυνάμωση του δολαρίου, απόρροια και του περιορισμού των προσδοκιών σχετικά με το εύρος και την ταχύτητα της ανόδου των αμερικανικών επιτοκίων.
Από το 1919 η διαδικασία τιμολόγησης του χρυσού είχε περιοριστεί σε τέσσερις διεθνείς τράπεζες: στην Barclays, στην HSBC, στη Societe Generale και στην τράπεζα της Νέας Σκωτίας (Scotiabank), διατραπεζικοί εκπρόσωποι των οποίων συσκέπτονταν καθημερινά μέσω τηλεδιάσκεψης για να καθορίσουν την τιμή του κίτρινου μετάλλου. Στον κατάλογο προστέθηκαν εν συνεχεία η ελβετική UBS και η αμερικανική Goldman Sachs.

Οι δημοπρασίες


Πριν από λίγες ημέρες ήταν η τελευταία φορά που η τιμή του χρυσού καθορίστηκε από τους traders των τραπεζών μέσω τηλεφωνικής διάσκεψης, καθώς οι δημοπρασίες γίνονται πλέον διαδικτυακά, στην πλατφόρμα LBMA Gold Price, με τις τιμές να είναι άμεσα διαθέσιμες σε όλους τους επενδυτές.
Επειτα από πολλά πρόστιμα σε διεθνείς τράπεζες λόγω σκανδάλων χειραγώγησης, μπαίνει ένα τέλος σε μια παράδοση 96 ετών, καθώς εγκαταλείπεται ο απαρχαιωμένος τρόπος καθορισμού της τιμής. Το νέο σύστημα εμφανίζεται λιγότερο ευάλωτο, καθώς τα δεδομένα προσφοράς και ζήτησης απεικονίζονται σε πραγματικό χρόνο, ενώ οι εντολές διαχωρίζονται μεταξύ αυτών που προέρχονται από πελάτες και εκείνων που εστάλησαν από τράπεζες.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, αν η Κίνα ενταχθεί στο νέο σχέδιο τιμολόγησης θα μπορούσε να παίξει ρόλο-«κλειδί», καθώς από τη χρηματοπιστωτική κρίση έχει αγοράσει μεγάλες ποσότητες χρυσού που την κατέστησαν έναν από τους μεγαλύτερους καταναλωτές και αγοραστές χρυσού.
Καθώς πάντως οι απογοητευτικές προβλέψεις για τον πληθωρισμό, η άνοδος του δολαρίου και τα πρόσφατα αδύναμα οικονομικά στοιχεία οδηγούν τη Fed στην υιοθέτηση μιας λιγότερο επιθετικής στάσης σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, το γεγονός αυτό ενίσχυσε τον χρυσό.
Τα επιτόκια


Σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών, η αύξηση των επιτοκίων θα είναι πιο βραδεία, καθώς προβλέπεται ότι το παρεμβατικό επιτόκιο θα διαμορφωθεί μεταξύ 0,50% και 0,75% στο τέλος του 2015, έναντι 1%-1,25% που έδειχναν οι προηγούμενες εκτιμήσεις.
Για τη Citigroup, δεδομένης της πρόβλεψης ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια στο 4ο τρίμηνο –κάτι που οδήγησε στην αποδυνάμωση του δολαρίου -, εύλογα η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε, αφού κινείται αντιστρόφως ανάλογα της τιμής του αμερικανικού νομίσματος. Ωστόσο οι αναλυτές εμπορευμάτων της τράπεζας θεωρούν πως η όποια ενίσχυση του χρυσού θα είναι βραχύβια, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις της το δολάριο ως προς το ευρώ θα ενισχυθεί στο 0,93 ως το τέλος του έτους ενώ η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια στο 0,5% το ίδιο διάστημα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Deutsche Bank πάλι, καθώς η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου θα υποχωρήσει στο 0,85 ως το 2017, η τιμή του χρυσού μεσοπρόθεσμα θα μπορούσε να σημειώσει πτώση.
Από την άλλη πλευρά, τυχόν επιδείνωση των γεωπολιτικών συνθηκών, αλλά και νέα προβλήματα στην οικονομία θα μπορούσαν να στηρίξουν την τιμή του χρυσού, δεδομένου μάλιστα ότι, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι αναλυτές, οι ΗΠΑ δεν μπορούν να βγουν από την εποχή του μαζικού τυπώματος χρήματος χωρίς σημαντικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.


Επενδύσεις
Ποιο είναι το επόμενο βήμα για το κίτρινο μέταλλο

Η αβεβαιότητα σχετικά με την προοπτική υιοθέτησης ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ, οι ανησυχίες για την Ελλάδα, αλλά και η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας να εγκαταλείψει την ελάχιστη ισοτιμία του ελβετικού φράγκου με το ευρώ στα μέσα Ιανουαρίου συνέβαλαν αρχικά εφέτος ώστε να αυξηθεί η ζήτηση του χρυσού, παρατηρεί ο Ολε Χάνσεν, επικεφαλής Στρατηγικής Εμπορευμάτων της Saxo Bank.
Ωστόσο, έκτοτε η υιοθέτηση μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ και η έμφαση στη μελλοντική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) των ΗΠΑ έφεραν βαρύ πλήγμα στο ευρώ, ενώ συνέβαλαν στην ενίσχυση του δολαρίου σε επίπεδα-ρεκόρ 12ετίας. Λόγω της υποχώρησης της ζήτησης για ασφαλή καταφύγια και της κατακόρυφης ανόδου του δολαρίου, η στήριξη στον χρυσό περιορίστηκε σημαντικά, ενώ πυροδοτήθηκε ένα φαινόμενο μαζικών πωλήσεων. Η υποχώρηση του δολαρίου όμως τις τελευταίες ημέρες συνέβαλε στην αύξηση της τιμής του χρυσού, καθώς το δολάριο αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί βασικό παράγοντα επιρροής του χρυσού. Το γεγονός αυτό καθιστά βέβαιη μια παρατεταμένη περίοδο υψηλής μεταβλητότητας, προσφέροντας έτσι στους επενδυτές που προτιμούν βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις ή τοποθετήσεις ημέρας μέσω των CFDs (Συμβόλαια επί της Διαφοράς) πολλές ευκαιρίες να επωφεληθούν από τις εν λόγω μεταβολές της αγοράς, αναφέρει ο Ολε Χάνσεν.
Αλλη βασική αγορά με επιρροή στον χρυσό είναι τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, με τις τρέχουσες μεταβολές στις αποδόσεις τους να έχουν αντίστροφη συσχέτιση με την πορεία του χρυσού. Η ευρωστία της οικονομίας των ΗΠΑ αντικατοπτρίζεται στα ομόλογα, με τα θετικά οικονομικά στοιχεία να ενισχύουν τις αποδόσεις τους (και να αποδυναμώνουν τον χρυσό), ενώ ταυτόχρονα επισπεύδουν, ενδεχομένως, τον χρόνο αντίδρασης της Fed των ΗΠΑ.
Η στήριξη για τον χρυσό προήλθε από το γεγονός ότι, μέχρι στιγμής για το 2015, 23 κεντρικές τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν υιοθετήσει πολιτικές νομισματικής χαλάρωσης, ενώ τα ομόλογα με ρόλο ασφαλούς καταφυγίου από χώρες όπως η Γερμανία προσφέρουν, σήμερα, αρνητικές αποδόσεις. Ως εκ τούτου, οι επενδυτές είναι περισσότερο διατεθειμένοι να στραφούν προς εναλλακτικές επενδύσεις, όπως ο χρυσός. Σύμφωνα με τις γενικές προσδοκίες της αγοράς, αναμένεται περαιτέρω πτώση των τιμών. Ωστόσο, αν εξαιρέσουμε το ενδεχόμενο περαιτέρω ανόδου του δολαρίου, παραμένει ερώτημα τι ποσοστό από τις αρνητικές ειδήσεις για τον χρυσό δεν έχει ήδη προεξοφληθεί στην τιμή του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ