Σενάρια για συμβιβαστική διατύπωση που θα μπορούσε να «ξεκλειδώσει» τη διαφωνία με το Βερολίνο κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες από τις Βρυξέλλες. Η «μαγική» φόρμουλα ίσως είναι η φράση Master Financial Assistance Facility Agreement, δηλαδή η επίσημη ονομασία της δανειακής σύμβασης ανάμεσα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (E.F.S.F.) την Ελληνική Δημοκρατία, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (HFSF) και την Τράπεζα της Ελλάδος η οποία κυρώθηκε από τη Βουλή το 2012.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελικό κείμενο της αίτησης από την Αθήνα μπορεί να αναφέρει τη φράση ότι η Ελλάδα αιτείται την παράταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (Master financial assistance facility of Greece) αντί για τηδανειακήσύμβαση ή το Πρόγραμμα-Μνημόνιο.
Σύμφωνα με τη εφημερίδα της κυβερνήσεως (22 Μαρτίου 2012), «εγκρίνεται το Σχέδιο της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ε.Τ.Χ.Σ.), της Ελληνικής Δημοκρατίαs, ως δικαιούχου κράτους − μέλους, του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Τ.Χ.Σ.), ως εγγυητή, και της Τράπεζας της Ελλάδος, με τίτλο «Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης» (“Master Financial Assistance Facility Agreement”) για την παροχή χρηματοδοτικής ενίσχυσης, έως το συνολικό ποσό των εκατόν εννέα δισεκατομμυρίων και εκατό εκατομμυρίων (109.100.000.000) ευρώ, με σκοπό την οικονομική ενίσχυση στο δικαιούχο κράτος − μέλος μέσω του Ε.Τ.Χ.Σ., όπως συμφωνήθηκε στο Συμβούλιο της 12ης Μαρτίου 2012 των Υπουργών Οικονομικών των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ, μαζί με τα παραρτήματά της, όπως το Σχέδιο αυτό μαζί με τα παραρτήματα στην αγγλική γλώσσα…».

«Είμαστε σε ένα πολύ στενό μονοπάτι»…

Για την ονομασία και τη διατύπωση υπάρχουν λύσειςδιαμηνύουν κύκλοι των Βρυξελλών και τονίζουν ότιτο πρόβλημα τώρα είναιοι όροι και οι προϋποθέσεις (conditionality).
«Είμαστε σε ένα πολύ στενό μονοπάτι» λέει στέλεχος της Κομισιόν από τις Βρυξέλλες, κληθείς από το «Βήμα» να σχολιάσει πιθανή συμβιβαστική διατύπωση. «Το βασικό πρόβλημα δεν είναι πια η παράταση και η ονομασία αλλά οι όροι οι οποίοι πρέπει να συμπεριληφθούν και να είναι τέτοιοι που να μπορούν να συμφωνήσουν και ο δύο πλευρές. Χωρίς όρους συμφωνία δεν υπάρχει» τονίζει.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι Βρυξέλλες εκφράζουν ενόχληση για ορισμένες αναφορές του Πρωθυπουργού την Τρίτη στη Βουλή, όπως π.χ. για τα εργασιακά καθώς εκτιμούν ότι παραβιάζουν τις «κόκκινες γραμμές» των Βρυξελλών, όπως λένε αρμόδιοι παράγοντες, για την αποφυγή μονομερών ενεργειών.
Ισοδύναμα

Ο ίδιος παράγοντας ξεκαθαρίζει ότι μετά το αίτημα «θα γίνει διαπραγμάτευση των όρων». Οι δύο πλευρές εκτιμούν ότι είναι πολύ δύσκολο να συζητηθούναναλυτικά οι όροιμέχρι της Παρασκευή κι έτσι οι Βρυξέλλες προτείνουν να συμφωνηθεί ότι θα ακολουθήσει μια διαδικασία για την υποκατάσταση κάποιων μέτρων με άλλα, ισοδύναμα η οποία θα απαιτήσεις χρόνο και εξαντλητικές διαβουλεύσεις των δύο πλευρών.