Τα 1,138 δισεκατομμύρια έφθασε οι διεθνείς αφίξεις τουριστών το 2014, σημειώνοντας αύξηση 4,7% (51 εκατ.) σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του Βαρόμετρου του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ). Για το 2015, ο ΠΟΤ προβλέπει ότι ο διεθνής τουρισμός θα αυξηθεί κατά 3% έως 4%, συμβάλλοντας περαιτέρω στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Είναι η πέμπτη συνεχόμενη χρονιά που καταγράφεται αύξηση πάνω από τον μέσο όρο, από την οικονομική κρίση του 2009. «Τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός έχει αποδειχθεί να είναι μια εκπληκτικά ισχυρή και ανθεκτική οικονομική δραστηριότητα και θεμελιώδης συντελεστής της οικονομικής ανάκαμψης με τη δημιουργία δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εξαγωγές και εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Αυτό ίσχυε για προορισμούς σε όλο τον κόσμο, αλλά ιδιαίτερα για την Ευρώπη, καθώς η περιοχή αγωνίζεται να παγιώσει την έξοδό της από μία από τις χειρότερες οικονομικές περιόδους στην ιστορία της», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΠΟΤ κ. Ταλέμπ Ριφάι, στην ανοίγοντας το Παγκόσμιο Φόρουμ Τουρισμού της Ισπανίας.
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Αμερική (7%) και η Ασία και Ειρηνικός (5%), ενώ η Ευρώπη (4%), η Μέση Ανατολή (4%) και η Αφρική (2%) ενισχύθηκαν σε έναν ελαφρά πιο μέτριο ρυθμό. Τα καλύτερα αποτελέσματα παρουσίασε η Βόρεια Αμερική (8%), ενώ ακολουθούν η Βόρεια-Ανατολική Ασία, η Νότια Ασία, η Νότια και Μεσογειακή Ευρώπη, η Βόρεια Ευρώπη και η Καραϊβική με αύξηση 7%.
Ανάλογη με τις αφίξεις αναμένεται και η αύξηση των διεθνών τουριστικών εσόδων το 2014. Το 2013, οι διεθνείς τουριστικές εισπράξεις ανήλθαν στα 1,187 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 230 εκατ. δολάρια από ότι πριν από την κρίση του 2008.

Αύξηση 3% – 4% για το 2015 –Θετική η μείωση των τιμών του πετρελαίου
Για το 2015, ο ΠΟΤ προβλέπει οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις να αυξάνονται μεταξύ 3% έως 4%. Η ανάπτυξη αναμένεται να είναι ισχυρότερη στην Ασία και τον Ειρηνικό (4% έως 5%) και στην Αμερική (4% έως 5%), ενώ ακολουθεί η Ευρώπη (3% έως 4%). Οι αφίξεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 3% έως 5% στην Αφρική και κατά 2% έως 5% στη Μέση Ανατολή.
«Αναμένουμε ότι η ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται το 2015, καθώς η παγκόσμια οικονομική κατάσταση βελτιώνεται, ακόμη και αν εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές προκλήσεις μπροστά μας. Από τη θετική πλευρά, οι τιμές του πετρελαίου έχουν μειωθεί σε ένα επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί από το 2009. Αυτό θα μειώσει το κόστος των μεταφορών και την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης με την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης και την ιδιωτική ζήτηση σε οικονομίες που εισάγουν πετρέλαιο. Ωστόσο, θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες από τις χώρες εξαγωγής πετρελαίου που έχουν προκύψει ως ισχυρές αγορές πηγή τουρισμού», πρόσθεσε ο κ. Ριφάι. Η θετική προοπτική για το 2015 επιβεβαιώνεται από τον Δείκτη Εμπιστοσύνης του ΠΟΤ.

Η Ευρώπη πιο επισκέψιμη περιοχή στον κόσμο
Η Ευρώπη (4%), η πιο επισκέψιμη περιοχή, με πάνω από το ήμισυ των διεθνών τουριστών στον κόσμο, κατέγραψε αύξηση 22 εκατ. αφίξεων το 2014, φθάνοντας συνολικά τα 588 εκατ. Χάρη σε αυτά τα αποτελέσματα, ο τουρισμός έχει συμβάλλει σημαντικά στην οικονομική ανάκαμψη της περιοχής. Η Βόρεια Ευρώπη και η Νότια και Μεσογειακή οδήγησαν την ανάπτυξη (7%), ενώ τα αποτελέσματα ήταν πιο μέτρια στη Δυτική Ευρώπη (2%). Οι αφίξεις στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη παρέμειναν στάσιμες (0%) μετά από τρία χρόνια ισχυρής ανάπτυξης.

Η ζήτηση από τις παραδοσιακές αγορές καλύπτει την υστέρηση από τις αναδυόμενες
Η ενίσχυση των δαπανών από τις παραδοσιακές αγορές πηγή αντιστάθμισε την επιβράδυνση που παρατηρήθηκε από τις μεγάλες αναδυόμενες αγορές, οι οποίες οδηγούσαν την ανάπτυξη του τουρισμού τα προηγούμενα χρόνια.
Από την Κίνα ο συνολικός αριθμός των ταξιδιών στο εξωτερικό αυξήθηκε κατά 11 εκατ., φθάνοντας στα 109 εκατ. το 2014. Οι δαπάνες ενισχύθηκαν κατά 17% τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2014, ένα ισχυρό αποτέλεσμα, αν και παρουσιάζει επιβράδυνση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια (40% το 2012 και 26% το 2013). Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη αγορά εξερχόμενου του κόσμου από το 2012, με συνολική δαπάνη 129 δισ. δολάρια το 2013.
Σε ό,τι αφορά τις άλλες δύο κύριες αναδυόμενες αγορές, η Ρωσία έχασε δύναμη το 2014 (-6%), ενώ η Βραζιλία εξακολουθεί να αυξάνεται κατά 2%, παρά την ανατίμηση του δολαρίου και της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης. Πέρα από την πρώτη δεκάδα, ορισμένες μικρότερες αναδυόμενες αγορές είχαν σημαντική αύξηση στις δαπάνες, με τη Σαουδική Αραβία, την Ινδία, τις Φιλιππίνες και το Κατάρ να αναφέρουν αυξήσεις πάνω από 30%.
Η αύξηση της ζήτησης από τις παραδοσιακές αγορές αντιστάθμισε την επιβράδυνση των μεγάλων αναδυόμενων αγορών. Οι δαπάνες από τις ΗΠΑ, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά εξερχόμενου τουρισμού στον κόσμο, ενισχύθηκαν κατά 6%. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η ανάκαμψη της Γαλλίας (11%), της Ιταλίας (6%) και του Ηνωμένου Βασιλείου (4%).