Με πωλήσεις και κέρδη μεγαλύτερα των προβλέψεών της έκλεισε στις 31 Νοεμβρίου 2014 το οικονομικό έτος για την AIG Hellas, γεγονός το οποίο, όπως τονίζουν στελέχη της εταιρείας, επιβεβαιώνει την ισχυρή βούληση των μετόχων της για δυναμική παρουσία και προοπτική της στην ελληνική ασφαλιστική αγορά. Πρόκειται εξάλλου για παρουσία –και είναι μία από τις ελάχιστες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες –που πλησιάζει τα 80 χρόνια.
Αύξηση παραγωγής


Ειδικότερα, όπως ανέφερε μιλώντας προς «Το Βήμα» ο κ. Giuseppe Zorgno, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, η παραγωγή ασφαλίστρων της AIG Hellas στην τελευταία οικονομική της χρήση έκλεισε στα 111 εκατ. ευρώ, έναντι 110 εκατ. ευρώ το προηγούμενο οικονομικό έτος και μεγαλύτερη από τις αρχικές της προβλέψεις, ενώ τα κέρδη της προβλέπεται να διαμορφωθούν σε περίπου 10 εκατ. ευρώ, ελαφρώς μειωμένα από την προηγούμενη.
Οπως εξηγεί ο κ. Zorgno, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η διοίκηση της εταιρείας μείωσε το λεγόμενο «δικαίωμα συμβολαίου» στον κλάδο αυτοκινήτου από 24% σε 15% τόσο για τη νέα παραγωγή όσο και για την ανανέωση των παλαιών συμβολαίων. Μείωσε τα ασφάλιστρα δηλαδή εις βάρος της κερδοφορίας της και σημειώνει πως «πρόκειται για μια απόφαση την οποία πήραμε με στόχο να προσφέρουμε το προϊόν μας σε καλύτερη τιμή στους ασφαλισμένους μας και παράλληλα να εξασφαλίσουμε το εισόδημα των συνεργατών μας, η οποία είχε εξαιρετικά θετική απήχηση στην αγορά».
Ωστόσο η ελληνική ασφαλιστική αγορά στη διάρκεια του δεκαμήνου Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2014 είναι μάλλον στάσιμη –αν και ο κλάδος της ζωής με, κυρίως, τα νοσοκομειακά προγράμματα εμφανίζει αύξηση της παραγωγής κατά 13%, οι κλάδοι των γενικών ασφαλειών παρουσιάζουν κάμψη περίπου 10%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.
Μείωση κατά 14% έχει ο κλάδος αστικής ευθύνης του αυτοκινήτου. Ο κ. Zorgno θεωρεί ότι η μείωση της ασφαλιστικής παραγωγής του αυτοκινήτου οφείλεται κυρίως στη μείωση των ασφαλίστρων –τα ασφάλιστρα έχουν μειωθεί από 5% ως και 10% και σε κάποιες κατηγορίες ακόμη και 20% –και στον περιορισμό του στόλου των κυκλοφορούντων οχημάτων.
Βεβαίως, αν και επί δεκαετίες ο κλάδος του αυτοκινήτου ήταν ένας κατά τεκμήριο ζημιογόνος κλάδος, στην περίοδο της κρίσης όχι μόνο αποτέλεσε τη βασική πηγή ρευστότητας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων –λόγω της υποχρεωτικότητας της ασφάλισης –αλλά έγινε και κερδοφόρος! Γεγονός το οποίο αποδίδεται στον περιορισμό της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων λόγω του υψηλού κόστους των καυσίμων και ως εκ τούτου στη μείωση της συχνότητας των ζημιών.
Ο επικεφαλής της AIG Hellas όμως θεωρεί ότι «αυτή η επιτυχία είναι εύθραυστη, πολύ εύκολα μπορεί αυτή η κατάσταση να ανατραπεί». Και προσθέτει: «Θέλει προσοχή. Η μείωση της τιμής της βενζίνης και η μεγαλύτερη κυκλοφορία που παρατηρείται στους δρόμους εύκολα μπορεί να αυξήσουν τη συχνότητα των ζημιών και φυσικά το μέσο κόστος ζημιάς».
Εξυπηρέτηση πελατών


Από την πλευρά της εταιρείας, εκτός από τη μείωση των τιμολογίων στην οποία προχώρησε –με τον περιορισμό του «δικαιώματος συμβολαίου» -, έχει επενδύσει σε συστήματα εξυπηρέτησης πελατών, διαμόρφωσε και προώθησε νέα προϊόντα στην αγορά και αναμόρφωσε ήδη υπάρχοντα προϊόντα. Παράλληλα αξιοποιεί τις συνέργειες που προκύπτουν από το γεγονός ότι ανήκει σε έναν διεθνή όμιλο, την AIG Europe. Ετσι έχει μεταφέρει δευτερεύουσες εργασίες στο επιχειρησιακό κέντρο της AIG, που βρίσκεται στη Βουλγαρία, το οποίο «στελεχώνεται από άριστα εκπαιδευμένα και εξειδικευμένα στελέχη.
Ετσι, «ύστερα από έναν λεπτομερή και ιδιαίτερα προσεκτικό σχεδιασμό, ξεκινήσαμε τη συνεργασία με το Shared Service Centre της Σόφιας, το οποίο υποστηρίζει τη χώρα μας σε μερικές απλές και διεκπεραιωτικές εργασίες. Αυτό επιτρέπει στα στελέχη μας στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη να εστιάζουν στις πιο σύνθετες τεχνικά εργασίες αλλά και στις σχέσεις με τους συνεργάτες και τους ασφαλισμένους μας» προσθέτει ο ίδιος. Και ο διευθύνων σύμβουλος της AIG Hellas καταλήγει: «Εξασφαλίζουμε υψηλό επίπεδο υπηρεσιών συνδυάζοντας την τοπική γνώση της αγοράς και τις σχέσεις με τους συνεργάτες και τους πελάτες μας με τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει ένας παγκόσμιος οργανισμός όπως η AIG»

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ