Την άποψη ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να υπάρξουν εκ νέου επιπλοκές με την Ελλάδα εξέφρασε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μετά τη Σύνοδο Κορυφής, λέγοντας πως «κανείς δεν θέτει πια το ζήτημα παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη». Την ελπίδα της για αίσια έκβαση της προεδρικής εκλογής εμφανίστηκε από την πλευρά της η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Μιλώντας τη νύχτα προς Παρασκευής στις Βρυξέλλες, μετά τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα ότι η διαδικασία της προεδρικής εκλογής στην Ελλάδα θα έχει αίσια έκβαση.

Ερωτηθείσα για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, η Γερμανίδα καγκελάριος εμφανίστηκε αισιόδοξη, εκτιμώντας ότι η ελληνική οικονομία κινείται σε μία σταθερή πορεία.

Από την πλευρά του, ο γάλλος πρόεδρος εκτίμησε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να υπάρξουν εκ νέου επιπλοκές με την Ελλάδα.

Ερωτηθείς για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, ο Γάλλος πρόεδρος εξήγησε ότι αν η Ελληνική Βουλή δεν εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ως το τέλος του έτους, η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

«Δεν είμαι εγώ αυτός που θα αποφασίσει στη θέση του ελληνικού κοινοβουλίου και του ελληνικού λαού», δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ, προσθέτοντας ότι ο ελληνικός λαός θα πρέπει να αποφασίσει με ποια κυβέρνηση και με ποιόν πρωθυπουργό θα συνεχίσει.

Συνεχίζοντας, ο Φρανσουά Ολάντ υπενθύμισε ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας έλαβε παράταση δύο μηνών και επεσήμανε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η καγκελάριος Μέρκελ θεωρούν ότι το ΔΝΤ και η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να θέτουν εμπόδια στην Ελλάδα, ούτως ώστε οι Έλληνες να συνεχίσουν να έχουν ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο.

Ο Γάλλος πρόεδρος επέμεινε, πάντως, ότι η ΕΕ αναμένει από την Ελλάδα να συνεχίσει τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Καταλήγοντας, ο Φρανσουά Ολάντ ανέφερε ότι αν και υπάρχει σήμερα πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα, δεν συγκρίνεται με την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί το 2012, καθώς έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος από τότε. «Πριν από 2,5 χρόνια υπήρχαν ορισμένοι που διερωτόντουσαν κατά πόσο η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη, σήμερα κανείς δεν θέτει πλέον αυτό το ζήτημα. Κανένας δεν θέλει η Ελλάδα να βγει από το ευρώ», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.