Η Ελλάδα παραμένει σε ζώνη κινδύνου. Αυτό επιβάλει την περαιτέρω αλληλεγγύη των εταίρων της. Όχι όμως χωρίς όρους. «Για να πάρει τρίτο πρόγραμμα βοήθειας, η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις του λήγοντος δεύτερου προγράμματος και να δεσμευτεί, ότι θα κάνει επιπλέον μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του τρίτου» δήλωσε την Τετάρτη σε συνέντευξη τύπου της πενταμελούς επιτροπής οικονομικών εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης (κοινώς επιλεγομένων και «σοφών») ο Λαρς Φελντ.

Οι άλλοι τέσσερις «σοφοί» – με εξαίρεση τον Πέτερ Μπόφινγκερ, που εκπροσωπεί τα συνδικάτα – τον άκουγαν επιδοκιμαστικά. «Εξαίρετη διατύπωση» έλεγε αργότερα ο πρόεδρος της επιτροπής Κρίστοφ Σμιτ. «Από το στόμα μου την πήρε».

Σαφής ήταν και η θέση τους στο θέμα του χρέους. «Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο „κούρεμα“» είπε ο «Βενιαμίν» της Επιτροπής Φόλκερ Βίλαντ. «Αυτό άλλωστε δεν το θέλει ούτε η ελληνική κυβέρνηση».

Κατά τα άλλα, οι «σοφοί» είχαν να πουν ελάχιστα για την Ελλάδα και τις άλλες «προβληματικές» χώρες – Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία. «Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, το θέμα δεν μας απασχόλησε καθόλου αυτή τη φορά» παραδέχθηκε η Ίζαμπελ Σνάμπελ, το μοναδικό γυναικείο μέλος της επιτροπής.

Αυτό αντανακλάται και στην ετήσια έκθεση της επιτροπής με τον τίτλο: «Περισσότερη εμπιστοσύνη στις διαδικασίες της αγοράς», που παρουσιάστηκε στην συνέντευξη τύπου αφού είχε παραδοθεί προηγουμένως στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Η σχετική αναφορά εξαντλείται σε λίγες γραμμές – σε μια ογκώδη έκθεση που καταλαμβάνει μεγάλες 402 σελίδες. «Η εξέλιξη του πρώτου εξάμηνου του 2014 δείχνει ότι οι πρώην βοηθούμενες χώρες Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία έκαναν αισθητές προόδους στην καταπολέμηση της κρίσης. Ακόμα και στην Ελλάδα, που συνεχίζει να βρίσκεται σε πρόγραμμα, διαπιστώνονται επιτυχίες. Σε αυτό έχουν συμβάλει ουσιαστικά οι εφαρμοζόμενες διαδικασίες προσαρμογής. Η οικονομική απόδοση αυτών των χωρών έχει αυξηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2014».

Η φειδωλή αναφορά δεν είναι τυχαία, αλλά αντανακλά τη μετατόπιση των προβλημάτων στο θέμα της ανάπτυξης. Πρώτον, στο επίπεδο των ανεπτυγμένων χωρών της Δύσης: Οι «σοφοί» διαπιστώνουν, ότι η ευρωζώνη έχει γίνει τον τελευταίο χρόνο ουραγός και κατά επέκταση φρένο της ανάπτυξης των δυτικών χωρών. Το πάνω χέρι έχουν εδώ οι Ηνωμένες Πολιτείες με 3,8% ανάπτυξη, ακολουθεί η Μεγάλη Βρετανία με 2,8% – η ευρωζώνη έρχεται τρίτη και καταϊδρωμένη με 1%. Και δεύτερον, στην ίδια την ευρωζώνη, η οποία συνεχίζει να παραπαίει, με βασική εστία της κρίσης όχι πλέον τις «χώρες σε πρόγραμμα», αλλά τον αντίποδά τους: την Ιταλία και τη Γαλλία, που είναι κατά σειρά η τρίτη και δεύτερη ισχυρότερες οικονομίες της ευρωζώνης.

Έτσι υποφέρει και η γερμανική οικονομία, που εξάγει τώρα σε αυτές τις χώρες πολύ λιγότερα προϊόντα από ότι παλιότερα. Το μοιραίο αποτέλεσμα: Η αύξησή της το 2014 έπεσε στο 1,2% αντί να φτάσει το 1,9% που προβλεπόταν αρχικά.

Κατά παράδοξο τρόπο, οι «σοφοί» – με εξαίρεση πάλι τον κ.Μπόφινγκερ – συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση να συνεχίσει την «πεπατημένη», ήτοι την πολιτική της λιτότητας στη βάση του συμφώνου σταθερότητας.

Το σκεπτικό τους, όπως το διατύπωσε ο κ.Σμιτ: «Δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς δημοσιονομική εξυγίανση».