Όσοι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων αποφασίσουν να εγκαταστήσουν αυτόνομο σύστημα θέρμανσης με φυσικό αέριο, θα συνεχίσουν να συμμετέχουν στις δαπάνες της κεντρικής θέρμανσης, με ποσοστό 25% επί του ποσού που θα πλήρωνε αν χρησιμοποιούσε το κεντρικό σύστημα.

Η γενική συνέλευση της πολυκατοικίας μπορεί να αποφασίζει αν θα απαλλάξει πλήρως τον ιδιοκτήτη από τη συμμετοχή.

Αυτά προβλέπει το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, που τέθηκε σε διαβούλευση από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Όπως προβλέπεται, για οποιαδήποτε αλλαγή στη θέρμανση θα πρέπει να προηγηθεί γενική συνέλευση. Αυτόνομο σύστημα μπορεί να τοποθετηθεί εφόσον η πολυκατοικία απορρίψει την μετατροπή της κεντρικής θέρμανσης σε φυσικό αέριο.

Άλλες διατάξεις

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, από το 2016 όλοι οι Μη Οικιακοί Πελάτες με ετήσια κατανάλωση μεγαλύτερη των 2,2 GWh αποκτούν δικαίωμα επιλογής προμηθευτή φυσικού αερίου. Οι εταιρικοί πελάτες με μικρότερες καταναλώσεις θα έχουν αυτή την επιλογή από το 2017 ενώ για τους οικιακούς πελάτες το ίδιο θα ισχύσει από το 2018.

Επιπλέον, από τον ερχόμενο Οκτώβριο, η ΔΕΠΑ και οι ΕΠΑ υποχρεούνται να τηρούν, χωριστούς λογαριασμούς για κάθε μία από τις δραστηριότητές τους.