Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, παράλληλα με την επόμενη αξιολόγηση της τρόικας στην Αθήνα, θα εξεταστούν οι πιθανές λύσεις για το θέμα του ελληνικού χρέους. Αυτή ήταν η κοινή συνισταμένη των δηλώσεων των ευρωπαίων αξιωματούχων μετά το Eurogroup της δευτέρας στο οποίο η Ελλάδα απέσπασε τα εύσημα για την πρόοδο που έχει σημειώσει.

Η ελληνική πλευρά έθεσε το θέμα του χρέους ωστόσο η συζήτησε δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες.

Απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου για το αν κ. Γ. Στουρνάρας παρουσίασε σχέδιο για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ο πρόεδρος του EurogroupΓερούν Ντάσελμπλουμαπάντησε ότι ο έλληνας υπουργός δεν παρουσίασε σχέδιο για το θέμα του χρέους αλλά «οπωσδήποτε τόνισε τη σημασία της βιωσιμότητας του χρέους».

Ο κ. Ντάισελμλουμ παρέπεμψε στην αξιολόγηση που θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο, πρώτον, για να εξεταστεί κατά πόσον θα χρειαστεί μια νέα λύση για το χρέος, και, δεύτερον, για να καταστεί σαφές ποιο είναι το ποσό που θα απομένει στο ΤΧΣ μετά τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών stress test των ελληνικών τραπεζών.
Πάντως ο κ. Ντάισελμπλουμ μνημόνευσε την απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 και τα μέτρα για το χρέος που περιλαμβάνονται σε αυτή.

Στο κοινό ανακοινωθέν, μετά τη συνεδρίαση, το Eurogroup σημειώνει επίσης ότι το θέμα των ενδεχόμενων μέτρων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, «όπως διατυπώθηκαν στο Eurogroup της 27 Νοεμβρίου 2012, θα εξεταστούν στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης».

«Τα κράτη-μέλη του ευρώ επαναβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να παρέχουν επαρκή στήριξη μέχρι η Ελλάδα να ανακτήσει πλήρως την πρόσβαση στις αγορές, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα συμμορφώνεται πλήρως με τις απαιτήσεις και τους στόχους του προγράμματος προσαρμογής. Τα σχετικά οφέλη πιθανών μέτρων για τη βιωσιμότητα του χρέους -όπως στην ανακοίνωση του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου 2012- θα εξεταστούν στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης» αναφέρεται συγκεκριμένα.

Οι υπουργοί Οικονομικών καλωσορίζουν «τις πρόσφατες θετικές μακροοικονομικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία» και υπογραμμίζουν ότι «οι ανανεωμένες αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας αντανακλούν τις αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής από τους Έλληνες πολίτες και τις Αρχές.»

«Το πρόγραμμα προσαρμογής αρχίζει να αποδίδει και αποδεικνύεται ότι αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την επιστροφή της Ελλάδας στη βιώσιμη και ισορροπημένη ανάπτυξη. Οι δημοσιονομικές επιδόσεις εξακολουθούν να είναι ισχυρές, όπως φαίνεται στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2013» και η επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στις αγορές «είναι ένα ενθαρρυντικό σημάδι εμπιστοσύνης των αγορών και ένα σημαντικό βήμα προς την ευρύτερη πρόσβαση στις αγορές».

«Η πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του προγράμματος θα είναι κρίσιμα για αυτήν την κατάληξη» υπογραμμίζεται στο κοινό ανακοινωθέν και σημειώνεται: «Καλούμε τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, ώστε να παραμείνει το πρόγραμμα σε τροχιά και να αποφευχθεί η συσσώρευση καθυστερήσεων».

Στη δήλωση του Eurogroup επισημαίνει, μεταξύ άλλων:
«Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης επαναβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να παράσχουν κατάλληλη στήριξη έως ότου η Ελλάδα ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα συμμορφώνεται πλήρως με τις απαιτήσεις και τους στόχους στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής. Πιθανά μέτρα που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους, όπως είχε υπογραμμιστεί στη δήλωση τουEurogroupτης 27ηςΝοεμβρίου 2012 θα εξεταστούν στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης.
ΤοEurogroupκαλωσορίζει τις πρόσφατες θετικές μακροοικονομικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία. Οι προοπτικές ανάπτυξης που διαπιστώνονται για την Ελλάδα αντανακλούν αξιοσημείωτη προσπάθεια προσαρμογής που έγινε από τους Έλληνες και τις Ελληνικές Αρχές. Οι δημοσιονομικές επιδόσεις εξακολουθούν να είναι ισχυρές, όπως διαπιστώθηκε με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013, όπως είχε καθοριστεί στο πρόγραμμα προσαρμογής.
ΤοEurogroupυπογραμμίζει επίσης ότι η πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα είναι ουσιώδους σημασίας. Καλούμε τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, ώστε να παραμείνει το πρόγραμμα σε τροχιά και να αποφευχθεί η συσσώρευση καθυστερήσεων.


Όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα η σημαντική προσαρμογή πουε πετεύχθη επιτρέπει στην ελληνική οικονομία να εισέλθει με νέα φάση, από τη σταθεροποίηση προς την ανάκαμψη και τη βιώσιμη ανάπτυξη.


Η μακροπρόθεσμη στρατηγική για την ενίσχυση της ανάπτυξης που παρουσίασαν οι Ελληνικές Αρχές αποδεικνύει την οικειοποίηση και την αποφασιστικότητα για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.


ΤοEurogroupκαλωσορίζει επίσης την πρόοδο που σημειώθηκε μεταξύ της Κομισιόν και των ελληνικών Αρχών, με αντικείμενο την προετοιμασία μιας εταιρικής συμφωνίας για την αξιοποίηση των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων.


Τα επόμενα επτά χρόνια προβλέπεται να χορηγηθούν 19 δις ευρώ σε συγχρηματοδοτήσεις προς την ελληνική οικονομία, με στόχο τη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής και δυναμικής οικονομίας με όχημα την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.
Υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη να συνεχιστέι και να επιταχυνθεί η τεχνική βοήθεια μέσω τηςTask Force,ως στήριξη προς τις αναπτυξιακού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της ελληνικής δημόσιας διοίκησης».

Διαβάστε το κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup (στα αγγλικά)