Η κυρία Ειρήνη Μακρή ερωτά:
«Η συλλογή αποδείξεων για τις τρέχουσες δηλώσεις εισοδήματος σε ποσοστό 25% σε ποιο ακριβώς εισόδημα αναφέρονται; Τι γίνεται με τα εισοδήματα που δεν προέρχονται από μισθούς/συντάξεις;».

Απάντηση:
Αποδείξεις δαπανών θα πρέπει να προσκομίσουν όσοι φορολογούνται με την κλίμακα μισθωτών-συνταξιούχων. Το ποσό των αποδείξεων που πρέπει να προσκομίσετε ανέρχεται στο 25% του πραγματικού ή τεκμαρτού εισοδήματος και μέχρι 10.500 ευρώ.
Φορολογία ελεύθερων επαγγελματιών
Ο κ. Ευάγγελος Παπαδημητρίου ερωτά:
«Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας, ηλεκτρολόγος μηχανικός και εργάζομαι αποκλειστικά για μια εταιρεία, έχω δηλαδή έναν εργοδότη στον οποίο κόβω δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκ). Το μεικτό (ακαθάριστο) εισόδημά μου το 2013 είναι 59.800 ευρώ (σε αυτό συμπεριλαμβάνεται η παρακράτηση 20%). Με τι καθεστώς θα φορολογηθώ για το εισόδημα του 2013; Ως ελεύθερος επαγγελματίας ή ως μισθωτός (επειδή έχω έναν εργοδότη); Με τι συντελεστές φορολογίας; Τι με συμφέρει, αν μπορώ να επιλέξω;».

Απάντηση:

1.
Εχετε τη δυνατότητα να υπαχθείτε στη διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 41 του ΚΦΕ (Ν. 2238/1994) και να φορολογηθείτε με την κλίμακα φόρου μισθωτών – συνταξιούχων, εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις που απαιτεί η σχετική διάταξη του ΚΦΕ. Σε αυτή την περίπτωση, από το ακαθάριστο εισόδημά σας θα αφαιρεθούν μόνον οι ασφαλιστικές εισφορές.
Ακόμη δεν θα έχετε τη μείωση του φόρου που δίνεται σε όσους φορολογούνται με την κλίμακα μισθωτών – συνταξιούχων και τούτο διότι το εισόδημά σας υπερβαίνει τα 42.000 ευρώ, ενώ θα πρέπει να προσκομίσετε αποδείξεις δαπανών 10 – 500 ευρώ. Εξάλλου, η κλίμακα φόρου μισθωτών – συνταξιούχων έχει υπερβάλλοντα συντελεστή 42% για εισόδημα πάνω από 42.000 ευρώ.

2.
Αν επιλέξετε να φορολογηθείτε με την κλίμακα φόρου μιας ατομικής επιχείρησης και ελεύθερα επαγγέλματα, επικαλούμενος έλλειψη των προϋποθέσεων για να χαρακτηριστεί το εισόδημά σας ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, θα αφαιρέσετε από το ακαθάριστο εισόδημά σας το σύνολο των επαγγελματικών δαπανών, δεν θα προσκομίσετε αποδείξεις δαπανών, ενώ το καθαρό εισόδημά σας θα φορολογηθεί με υπερβάλλοντα συντελεστή 33% για καθαρό εισόδημα πάνω από 50.000 ευρώ.

3.
Αποψη της στήλης είναι ότι σας συμφέρει να φορολογηθείτε ως ελεύθερος επαγγελματίας. Ομως φρόνιμο είναι να έχετε και μια άλλη γνώμη.
Δήλωση αναδρομικών

Ο κ. Σπύρος Τσούτσας ερωτά:
«Εντός του 2013 πήρα με δικαστική απόφαση αναδρομικά των ετών 1999-2001. Μπορώ να κάνω τροποποιητική δήλωση και να μη δηλωθούν στο εισόδημα του 2013 (περνάω το όριο και χάνω το φοιτητικό επίδομα της κόρης μου);».

Απάντηση:
Θα υποβάλετε συμπληρωματικές δηλώσεις για τα έτη 1999-2001, κατανέμοντας τις αναδρομικές αποδοχές σε κάθε έτος.
Κοινή δήλωση συζύγων

Η κυρία Βασιλική Σ. ερωτά:
«Ζω και εργάζομαι στη Γερμανία και φορολογούμαι εκεί, υποβάλλω και δήλωση εδώ. Μαζί μου έχω και τα δύο ανήλικα παιδιά μου. Ο σύζυγός μου είναι δημόσιος υπάλληλος, ζει και εργάζεται στην Ελλάδα και στην κοινή μας δήλωση περιλαμβάνονται έσοδα δικά μου από ενοίκια στην Ελλάδα. Είμαι υποχρεωμένη σε κοινή δήλωση με τον σύζυγο στην εκεί τοπική ΔΟΥ ή πρέπει να κάνω δήλωση ή να κάνουμε στη ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού; Τα εισοδήματά μου στη Γερμανία φορολογούνται στη Γερμανία. Υποχρεούμαι να δηλώσω κάτι στην Ελλάδα;».

Απάντηση:
Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία οι σύζυγοι υποβάλλουν κοινή δήλωση φόρου εισοδήματος. Τη δήλωση υποβάλλει ο σύζυγος για λογαριασμό και της συζύγου. Συνεπώς εφόσον ο σύζυγός σας είναι μόνιμος κάτοικος Ελλάδος θα υποβάλει δήλωση στη ΔΟΥ του τόπου κατοικίας του, στην οποία θα συμπεριλάβει και το εισόδημα που εσείς αποκτάτε στην Ελλάδα. Αν η διαμονή σας στη Γερμανία υπερβαίνει τις 138 ημέρες κάθε ημερολογιακό έτος θεωρείστε κάτοικος αλλοδαπής και συνεπώς δεν θα δηλωθούν τα εισοδήματα που έχετε αποκτήσει στην αλλοδαπή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ