Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του vima.gr ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα Ματίας Μορς ενημέρωσε τους 27 πρέσβεις της ευρωπαϊκής ένωσης ότι επιτεύχθηκε συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την τριμερή, σε έκτακτη μυστική συνάντηση που έγινε το πρωί της Τρίτης στα γραφεία της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Αθήνα.

Για τις απολύσεις στο Δημόσιο συμφωνήθηκε να επανεξεταστούν τον Οκτώβριο, ενώ έως το τέλος του έτους οι ομαδικές απολύσεις θα γίνονται μέσω ΑΣΕ. Από το πρωτογενές πλεόνασμα 1 δισ. ευρώ θα πάνε για να κλείσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές του περυσινού προϋπολογισμού, ενώ 500 εκατ. ευρώ θα διανεμηθούν φέτος.

Επίσημες ανακοινώσεις για τη συμφωνία με την τρόικα γίνονται και από τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά ο οποίος έφτασε στο υπουργείο Οικονομικών μετά τις 2 το μεσημέρι.

Η προηγούμενη νύχτα είχε κλείσει χωρίς συμφωνία με την τρόικα, παρά τις εντατικές διαπραγματεύσεις ως τα ξημερώματα της Τρίτης, αλλά καιτιςαλλεπάλληλεςδηλώσεις υπουργών, οι οποίοι από νωρίς το πρωί της Δευτέραςπροεξοφλούσαν την επίτευξη συμφωνίας.
Λίγο πριν τις 02.00 τα ξημερώματα της Τρίτης η τριμερής αναχώρησε από το υπουργείο Οικονομικών με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ κ.Πόουλ Τόμσεννα απαντά«κανένα σχόλιο»(no comment) στο ερώτημα αν επιτεύχθηκε συμφωνία.
Νέα προσπάθεια έγινε από το πρωί ως το μεσημέρι με την τριμερή και επιτεύχθηκε συμφωνία.

Το ΔΝΤ εκπροσωπήθηκε την Τρίτη από το μόνιμο εκπρόσωπό του στην ΑθήναΓουές Μακ Γκρού.

Εντωμεταξύ ο υπουργός Οικονομικών κ.Γιάννης Στουρνάραςαναχωρεί το απόγευμα της Τρίτης για τις Βρυξέλλες, για συζητήσεις που αφορούν στην ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών το μόνο ουσιαστικά σημείο που είχε απομείνει να συμφωνηθεί ήταν το ποσοστό του πλεονάσματος που θα διανεμηθεί από την κυβέρνηση. Τα υπόλοιπα είχαν κλείσει.

Γύρισε το κλίμα από το ΔΝΤ;
Λίγο πριν τις 01.00 τα ξημερώματα της Τρίτης, το οικονομικό επιτελείο βγήκε στο διάδρομο μαζί με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας χωρίς την αποστολή του ΔΝΤ.
Δέκα λεπτά αργότερα επέστρεψαν από το διάδρομο στο εσωτερικό και ακολούθησε μισή ώρα διαβουλεύσεων στη διάρκεια της οποίας οι πληροφορίες για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων «έδειχναν» πια προς μια (ακόμη) βραδιά δίχως θετική κατάληξη.
Το ερώτημα είναι αν το κλίμα«γύρισε»με ευθύνη του ΔΝΤ; Είναι ένα ενδεχόμενο για το οποίο προειδοποιούσαν στελέχη της κυβέρνησης αλλά και των Βρυξελλών τις τελευταίες ημέρες.
«Ελπίζουμε»…
«Συνεχίζουμε αύριο τοπρωί, πάει καλά, έχουμε φθάσει πολύ κοντά, αλλά υπάρχουν ακόμη ανοικτά θέματα»δήλωσε στις 02.05 τα ξημερώματα της Κυριακής κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

«Ελπίζουμε ότι σήμερα το απόγευμα θα έχουμε συμφωνίασε τεχνικό επίπεδο (staff-level-agreement).Υπάρχουν ανοικτά τέσσερα ως πέντε θέματα.Αν δεν κλείσουμε σήμερα, συνεχίζουμε τις επόμενες ημέρες»πρόσθεσε ο ίδιος.
Αγκυλώνουν τα «αγκάθια»
Παρά την πρόοδο που καταγράφηκε για 178η ημέρα διαπραγματεύσεων τα γνωστά «αγκάθια» εξακολουθούσαν να αγκυλώνουν μέχρι το παρά πέντε της συμφωνίας.
Σοβαρή δυσκολία είχε καταγραφεί στα δημοσιονομικά, με επίκεντρο την άρνηση της τρόικας για τη διανομήενός ικανοποιητικού για την κυβέρνηση κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013.
Την ίδια στιγμή, η τριμερήςεπέμενε στη νομοθετική ρύθμιση για τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα ενώδεν έκανε πίσω στο αίτημαγια απολύσεις στο Δημόσιο το 2015.
Αντιθέτως, το οικονομικό επιτελείο παρουσίασε τα ξημερώματα εικόνα περαιτέρωπροόδου για την εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ (παρά τη διαφωνία για γάλα και φάρμακα) αλλά και για την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων.