Στην Ολομέλεια της Βουλής θα συζητηθεί το νομοσχέδιο για τη φορολογία των ακινήτων με αρκετά σημεία να μην έχουν ακόμη «διορθωθεί». Οπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, οι αδικίες και οι παγίδες του νέου φόρου ακινήτων παραμένουν, ενώ οι όποιες αλλαγές έγιναν κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής δεν ήταν αρκετές για να περιορίσουν τις πρόσθετες επιβαρύνσεις σε ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων.
Οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι ο νέος φόρος ουσιαστικά είναι συνέχεια του «χαρατσιού», ενώ ο υπολογισμός βασίζεται σε αντικειμενικές αξίες του 2007 και έχουν μεσολαβήσει πέντε χρόνια βαθιάς κρίσης.
Επίσης, όποιος δεν μπορεί να πληρώσει τον φόρο ακινήτων λόγω οικονομικής αδυναμίας, μπορεί να θεωρηθεί ακόμη και «εγκληματίας» και να διωχθεί ποινικά σύμφωνα με παλαιότερο νόμο που δεν διορθώνεται.
Ακόμη, δεν υπάρχει καμία εξαίρεση για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, για τα ξενοίκιαστα και για τα ακίνητα που είναι υποθηκευμένα στις τράπεζες.
Μάλιστα, για να εξαιρεθούν οικογένειες με ως τρία παιδιά, πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία θα πρέπει να έχουν:
1. Πολύ χαμηλό πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.
2. Να μη χρωστούν σε Εφορία ή σε ασφαλιστικό ταμείο ούτε ένα ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας δεσμεύτηκε ότι το τελευταίο θα διορθωθεί εν μέρει καθώς θα μπορούν να ενταχθούν στον μειωμένο φόρο και όσοι έχουν οφειλές στην Εφορία αλλά σπεύσουν να ενταχθούν σε κάποια ρύθμιση.
Ούτε όμως τα ημιτελή ακίνητα εξαιρούνται της φορολογίας καθώς και αυτά θα επιβαρύνονται με το 40% του συνολικού φόρου.
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών βάζει φρένο σε όποιον έχει επιστροφή φόρου αλλά την ίδια στιγμή χρωστά σε Εφορία ή ασφαλιστικό ταμείο.
Θα μπορεί να προχωρεί αυτόματα σε μονομερή συμψηφισμό χρεών και πληρωμών με ιδιώτες ή επιχειρήσεις, ενώ οι πληρωμές θα παγώνουν και για όσους δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση. Παράλληλα, δεν θα γίνεται καμία επιστροφή – πληρωμή για όσους δεν μπορούν να λάβουν φορολογική ενημερότητα. Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2014.
Τι αλλάζει σε δηλώσεις, πληρωμές, ελέγχους
Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και πολλές αλλαγές για τη φορολογία εισοδήματος, τους ελέγχους, τους συμψηφισμούς των χρεών κτλ.
  • Δεν θα δηλώνονται τα ανείσπρακτα ενοίκια στην Εφορία.
  • Οι φορολογικές δηλώσεις θα υποβληθούν το 2014 ως τις 30 Ιουνίου. Από το 2015 θα υποβάλλονται ως το τέλος Απριλίου.
  • Ο φόρος εισοδήματος θα καταβάλλεται σε τρεις διμηνιαίες δόσεις.
  • Η Εφορία θα προχωρεί σε κατασχέσεις καταθέσεων και θυρίδων ακόμη και για χρέη που δεν έχουν γίνει ληξιπρόθεσμα.
  • Οι έφοδοι φοροελεγκτών στα σπίτια θα γίνονται μόνο έπειτα από εντολή εισαγγελέα.
  • Το ποσοστό προκαταβολής φόρου εισοδήματος παραμένει στο 55% για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  • Ελεύθεροι επαγγελματίες που συνεργάζονται με ως τρεις εργοδότες ή το 75% του συνόλου των εσόδων τους είναι από έναν εργοδότη θα φορολογούνται ως μισθωτοί.
  • Δεν καταργείται το μέτρο των αποδείξεων. Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί το νέο σχέδιο με τα κίνητρα συλλογής αποδείξεων.
Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 16 Δεκεμβρίου 2013

HeliosPlus