Την αναχώρησή τους από την Αθήνα και την επιστροφή τους στις αρχές Δεκεμβρίου ανακοίνωσαν σήμερα ΔΝΤ. ΕΕ και ΕΚΤ.

Στην σχετική ανακοίνωση σημειώνονται χαρακτηριστικά τα εξής:

«Κλιμάκιο στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Ελλάδα μετά από παραγωγικές συζητήσεις με τις αρχές για το σύνολο των πολιτικών που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως βάση για την η ολοκλήρωση της εν εξελίξει αναθεώρησης του οικονομικού προγράμματος της χώρας.

Ικανοποιητική πρόοδος έχει σημειωθεί, αλλά μερικά ζητήματα παραμένουν σε εκκρεμότητα. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν από τις αντίστοιχες έδρες των οργανισμών. Τα κλιμάκια στελεχών της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές Δεκεμβρίου».

Το αγγλικό κείμενο

«Statement by the European Commission ECB, and IMF on Greece

Staff teams of the European Commission (EC), the European Central Bank (ECB), and the International Monetary Fund (IMF) have concluded their visit to Greece following productive discussions with the authorities on the set of policies that could serve as a basis for the completion of the ongoing review of the country’s economic program.

Good progress has been made, but a few issues remain outstanding. The discussions will continue from respective headquarters. The EC/ECB/IMF staff teams expect to return to Athens in early December».


Προϋπολογισμός μετά τις συναντήσεις

Με την κατάθεση την Πέμπτη του τελικού σχεδίου του νέου προϋπολογισμού (στον οποίο, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, θα προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα για εφέτος άνω των 700 εκατ. ευρώ,
αντί των 344 εκατ. ευρώ στο προσχέδιο) και την αναχώρηση της τρόικας από την Αθήνα, ολοκληρώνεται ένας ακόμη γύρος διαπραγματεύσεων, χωρίς, όμως, να έχει υπάρξει πλήρης συμφωνία στα ανοικτά μέτωπα και κυρίως στο δημοσιονομικό κενό για το 2014.

Πάντως, κατά τον ίδιο παράγοντα, μετά και τη σημερινή συνάντηση με την τρόικα, «το δημοσιονομικό κενό δεν είναι πια το βασικότερο πρόβλημα, καθώς η τρόικα δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στις διαρθρωτικές παρεμβάσεις και δεν ζητεί μειώσεις μισθών και συντάξεων και αυξήσεις φόρων». Όσον αφορά δε στην επίτευξη τελικής συμφωνίας έως το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου, δήλωσε ότι «δεν είμαι 100% σίγουρος για συμφωνία, όμως έχουμε έρθει πιο κοντά».

Ειδικά για τον προϋπολογισμό, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε από την πλευρά του, ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών «αποδέχονται ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι ένα κείμενο εκτός τόπου και χρόνου. Είναι ένα κείμενο που έχει λογική».

Χαρακτηριστικά, πάντως, ο συγκεκριμένος παράγοντας πρόσθεσε ότι «το κάθε κείμενο του προϋπολογισμού μπορεί να αλλαχτεί ανά πάσα στιγμή μέσα στη χρονιά», αν και έσπευσε να επισημάνει ότι «επί της αυτής της κυβέρνησης, όμως, δεν έχει αλλάξει ποτέ».

Στις 250 σελίδες του νέου προϋπολογισμού θα υπάρχουν, κατά τον ίδιο παράγοντα, «συγκεκριμένες παρεμβάσεις και συγκεκριμένα ποσά που προσδοκώνται να εισπραχθούν από αυτές». Με τις περισσότερες, πάντως, από τις παρεμβάσεις να οριστικοποιούνται ή και να τροποποιούνται, εάν απαιτηθεί, με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2014- 2017, το οποίο θα
συμφωνηθεί με την τρόικα και θα ακολουθήσει τον προϋπολογισμό.

Η συνάντηση Στουρνάρα – δανειστών

Ολοκληρώθηκε στις 20:00 της Τετάρτης και αυτός ο γύρος της αξιολόγησης της τρόικας, η οποία αναχωρεί από την Αθήνα και δεν θα παραστεί στο Eurogroup της Παρασκευής.

«Υπήρξε πρόοδος, η κουβέντα που έγινε ήταν καλή και προχωράμε» δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών προσθέτοντας ότι «οι διαβουλεύσεις με την τρόικα θα συνεχισθούν με ηλεκτρονική επικοινωνία με στόχο να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου». Δεν διευκρίνισε ωστόσο αν η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα πριν από αυτή την ημερομηνία.

Για το ραντεβού της Τετάρτης σχολίασε ότι έγινε κυρίως πολιτική συζήτηση για το πώς θα κυλήσουν οι διαπραγματεύσεις ως τις 9 Δεκεμβρίου. Την ίδια στιγμή, όμως, ο ίδιος εξήγησε ότι όλα τα γνωστά θέματα συζητήθηκαν μεν αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει συμφωνία

«Δεν έχω την εντύπωση ότι υπάρχει πρόθεση καθυστέρησης από καμία από τις δυο πλευρές» είπε το ίδιο στέλεχος, ερωτηθέν αν η τρόικα καθυστερεί σκοπίμως τις διαπραγματεύσεις. Αποδέχονται πλήρως το να καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση αύριο τον προϋπολογισμό.

Η απογευματινή συνάντηση

Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δεν θα είναι τελικά η τρόικα στο Eurogrοup της Παρασκευής καθώς δεν θα συζητηθεί το ελληνικό πρόγραμμα αλλά μόνον θέματα σχετικά με την ελληνική προεδρία.

Λίγο πριν την απογευματινή συνάντηση με την τρόικα, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εκτίμησε ότι «είναι δύσκολο να έχουμε σήμερα συμφωνία για το 2014» και πρόσθεσε ότι η τρόικα θα φύγει από την Αθήνα και θα επιστρέψει μάλλον στις αρχές Δεκεμβρίου». Παρά ταφτά, ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά θα προσπαθήσει να καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα ως το Eurogroup της 9εις Δεκεμβρίου, σημειώνοντας ωστόσο ότι «κάτι τέτοιο θα είναι δύσκολο».

Έτερο στέλεχος είπε ότι η τρόικα δέχεται μόλις 100 ως 120 εκατ. ευρώ έσοδα από την προβλεπόμενη κατά το υπουργείο Οικονομικών ανάκαμψη της Οικονομίας αντί για 700 εκατ. ευρώ αυξημένα έσοδα όπως υποστηρίζει το επιτελείο του κ. Στουρνάρα. Το ίδιος στέλεχος διευκρίνισε ότι η τρόικα δέχεται 350 εκατ. ευρώ από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής έναντι 380 εκατ. ευρώ που υπολογίζει η ελληνική πλευρά.


Η πρωινή συνάντηση

Οι ύστατες προσπάθειες να γεφυρωθεί το χάσμα για το δημοσιονομικό κενό του 2014 συνεχίζονται στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και της τρόικας.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας δέχτηκε στο γραφείο του τούς επικεφαλής της τρόικας, κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) μια ημέρα πριν από την κατάθεση του σχεδίου του Προϋπολογισμού του 2014 στη Βουλή σε μία συνάντηση η οποία διεκόπη στις 13:30 λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του υπουργού Οικονομικών και συνεχίστηκε από τις 18:30 έως και τις 20:00.

Επιπλέον, την Πέμπτη, Στουρνάρας και τρόικα αναχωρούν για το «εμβόλιμο» Eurogroup της Παρασκευής στις Βρυξέλλες όπου θα συζητηθούν οι ευρωπαϊκοί Προϋπολογισμοί, αλλά όπως φαίνεται και το ελληνικό ζήτημα. Την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά με τη Γερμανίδα Καγκελάριο κυρία Ανγκελα Μέρκελ.

Παρόντες στην τελική διαπραγμάτευση ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπος Αθανασίου , ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ιωάννης Παπαδάκης, ενώ παραβρέθηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κωστής Χατζηδάκης προκειμένου να συζητηθεί το θέμα των πλειστηριασμών.

Μετά το τέλος της συνάντησης ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης δήλωσε ότι παραμένει η διαφορά των δύο πλευρών για τους πλειστηριασμούς. Στέλεχος όμως του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζει ότι είμαστε σε διαδικασία σύγκλισης τόσο στο θέμα των πλειστηριασμών όσο και στο θέμα του δημοσιονομικού κενού. Για το ενδεχόμενο συμφωνίας με την τρόικα ώς τις 9 Δεκεμβρίου σημείωσε ότι οι πιθανότητες από 50-50 έχουν ανέβει στο 60-40.

Συμφωνία να μην μπει λουκέτο στα ΕΑΣ

Εν τω μεταξύ κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ακόμη πως υπάρχει συμφωνία με την τρόικα να μην μπει λουκέτο στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και πως η τρόικας προκρίνει μια λύση για τα ΕΑΣ α λα ΕΛΒΟ.

Η ελληνική πλευρά επιμένει να διατηρηθεί ο εξαγωγικός χαρακτήρας της εταιρείας. Για το θέμα υπάρχει αλληλογραφία της ελληνικής πλευράς με την Κομισιόν.

Τι υποστηρίζουν οι δύο πλευρές

Οπως και να κυλήσει το ραντεβού με την τρόικα η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να καταθέσει στη Βουλή Προϋπολογισμό χωρίς νέα μέτρα, παρά μόνον διαρθρωτικές παρεμβάσεις.
Από την άλλη πλευρά η τρόικα σκληραίνει τη στάση της και δεν φαίνεται διατεθειμένη να κλείσει κανένα μέτωπο, ενώ όπως περιγράφει αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών «την ώρα που πάμε να κλείσουμε κάτι ανοίγουν ξαφνικά ένα άλλο θέμα». Κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η τρόικα «παίζει καθυστέρηση» την ώρα που ο κ. Στουρνάρας επιχειρεί να επιταχύνει τη διαπραγμάτευση ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για όλα τα θέματα ως τις 9 Δεκεμβρίου (συνεδρίαση Eurogroup).
Ωστόσο συμφωνία δεν φαίνεται στον ορίζοντα πριν τα Χριστούγεννα και το πιθανότερο πλέον σενάριο, μετά την αποχώρηση της τρόικας την Πέμπτη, είναι η επιστροφή της το Δεκέμβριο και η παράταση των διαπραγματεύσεων και τον Ιανουάριο με ορόσημο ολοκλήρωσης το Eurogroup του Φεβρουαρίου του 2014.
Συνοπτικά τα δυσκολότερα ανοιχτά μέτωπα παραμένουν τα εξής:
Δημοσιονομικό κενό 2014. Παραμένει χάσμα 1 δισ. ευρώ ανάμεσα στις εκτιμήσεις των δύο πλευρών. Η Αθήνα δεν δέχεται οριζόντιες περικοπές την ώρα που η τρόικα ζητεί «μαχαίρι» σε κύριες συντάξεις των λεγόμενων «ευγενών ταμείων», σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, και επίσης σε μισθούς και συντάξεις των στρατιωτικών.
Φόρος ακινήτων. Η τρόικα δεν πιστεύει ότι μπορεί να εισπράξει το κράτος 2,65 δισ. ευρώ από το νέο φόρο ακινήτων και ζητεί ισοδύναμα μέτρα 150 εκατ. ευρώ. Παράλληλα δεν δέχεται το «ψαλίδισμα» του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για να καλυφθεί το κενό των 250 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το σχέδιο πριν από τις παρεμβάσεις των βουλευτών της ΝΔ και του ΠαΣοΚ που υπολογιζόταν ότι θα φέρει έσοδα 2,9 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή απαιτεί η τρόικα από τα ακίνητα το 2014.
Αρση πλειστηριασμών για α’ κατοικία από 1.1.2014. Η συνάντηση της Δευτέρας με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη δεν οδήγησε σε συμφωνία. Το σχέδιο για περιορισμένη άρση των πλειστηριασμών ετοιμάζεται και θα κατατεθεί το Δεκέμβριο στη Βουλή και θα αφορά «έχοντες και κατέχοντες». Η τρόικα φαίνεται να υπαναχωρεί από την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών ωστόσο οι δύο πλευρές απέχουν ακόμη αρκετά.
Αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών ΕΑΣ και ΕΛΒΟ. Παραμένει η διαφωνία με την τρόικα να ζητεί λουκέτο και την κυβέρνηση αναδιάρθρωση εν λειτουργία.