Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο.

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει το χάσμα για να επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα, ενώ τόνισε ότι «δουλεύουμε σκληρά».

«Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο. Είναι δύσκολη διαπραγμάτευση αλλά πιστεύω ότι τελικά θα βρούμε λύση έγκαιρα», δήλωσε.

Το κενό των 1,3 δισ. ευρώ θα καλυφθεί από παρεμβάσεις στο υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης, από τα διαρθρωτικά μέτρα, την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και από συγχωνεύσεις οργανισμών, σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συμφωνίας με την τρόικα στην συνάντηση της Δευτέρας απάντησε ότι «είναι πολύ νωρίς για οριστική συμφωνία».

Αισιόδοξος εξήλθε του Μαξίμου και ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ιωάννης Βρούτσης.

«Όπως γνωρίζετε, με το οργανωτικό νοικοκύρεμα που επιχειρούμε το τελευταίο διάστημα στο ασφαλιστικό σύστημα της Χώρας, έχουμε καταφέρει να εξοικονομήσουμε πολύ σημαντικά ποσά, τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά για αυτή την πολύ κρίσιμη διαβούλευση. Και πιστεύω ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά στους στόχους που έχουμε θέσει» δήλωσε ο κ. Βρούτσης.

Ερωτηθείς αν το υπουργείο Εργασίας θα είναι η βασική δεξαμενή από την οποία θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό ο υπουργός απάντησε «ότι η κυβέρνηση λειτουργεί ενιαία» και πρόσθεσε πως «το υπουργείο Εργασίας συμβάλλει ιδιαίτερα σημαντικά αυτή την περίοδο».

Νωρίτερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την έξοδό του από την σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό δήλωσε: «Όχι δημοσιονομικά μέτρα και περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Αυτό που συζητάμε είναι διαρθρωτικές αλλαγές. Είναι καθαρό το μήνυμα απ’ την πλευρά μας σε σχέση με θέματα κοινωνικής ευαισθησίας».

Τα όρια της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την τρόικα έθεσαν οι κ.κ.Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος κατά τη συνάντηση τους στο Μέγαρο Μαξίμου την Κυριακή. «Υπάρχουν πολύ σαφείς κόκκινες γραμμές», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και τις επισήμανε: «Όχι νέα δημοσιονομικά μέτρα με περικοπή μισθών και συντάξεων. Ρύθμιση για τον ενιαίο φόρο ακινήτων αποδεκτή από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των δύο κομμάτων. Προστασία πρώτης κατοικίας του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού. Όχι ομαδικές απολύσεις».
Ο κ. Βενιζέλος, πρόσθεσε επίσης ότι θα υπάρξουν και θετικές πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση προς όφελος των πολιτών. «Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 φαίνεται να είναι τελικά κάπως μεγαλύτερο ,άρα μπορούμε να αρχίσουμε πλέον τη σταδιακή αποκατάσταση αδικιών και την ενίσχυση κρίσιμων ομάδων. Και επίσης υπάρχουν περιθώρια να ψηφιστούν μέτρα που, σπάζοντας αγκυλώσεις, μπορούν να μειώσουν τις τιμές», δήλωσε.
Οι δύο αρχηγοί διαπίστωσαν ότι η προετοιμασία από την πλευρά των υπουργείων είναι σε καλό επίπεδο, ωστόσο συμφώνησα ότι θα πρέπει να προωθηθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές.
Ειδική αναφορά έγινε στο θέμα των πλειστηριασμών – η τρόικα πιέζει για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία – και αποφασίστηκε, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, ότι σε σχέση με θέματα κοινωνικής ευαισθησίας, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το ζήτημα των πλειστηριασμών, δεν θα γίνουν υποχωρήσεις και η πρώτη κατοικία του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού θα προστατεύεται. Μάλιστα θα νομοθετηθεί σαφέστατα η απαγόρευση. Ζητήματα επίσης που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις δεν θα θιγούν.
Διεξοδική συζήτηση έγινε και για τον ειδικό φόρο στα ακίνητα. «Έχει γίνει μία πολύ καλή δουλειά και υπάρχει σύγκλιση και σχετική ικανοποίηση και των κοινοβουλευτικών ομάδων. Και η συζήτηση στη Βουλή θα αναδείξει την πραγματικότητα των ρυθμίσεων γιατί γράφονται πάρα πολλά που είναι ανακριβή. Εδώ υπήρχαν άνθρωποι που τους είχα δει, παραγωγικοί φορείς που νόμιζαν ότι η επιβάρυνση είναι επί τοις εκατό ενώ είναι επί τοις χιλίοις», είπε ο κ. Βενιζέλος.
Τη συνάντηση των δύο αρχηγών απασχόλησε και το πακέτο των μεταρρυθμίσεων του Υπουργείου Εργασίας, όπου διαπίστωσαν ότι όλα τα μέτρα είναι διαρθρωτικά. Επίσης, για την κινητικότητα στο δημόσιο αλλά και για τις αμυντικές βιομηχανίες, η κυβέρνηση θα επιμείνει στις θέσεις που έχει διατυπώσει έναντι της τρόικας.
Ο κ. Βενιζέλος, υπογράμμισε επίσης ότι θα πρέπει να αναγνωριστεί η τεράστια επιτυχία της Ελλάδας, η οποία, όπως είπε, το 2014 θα είναι όχι μόνο με όρους πρωτογενούς πλεονάσματος σε εντυπωσιακό επίπεδο αλλά και με όρους δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από την επιτήρηση. «Θα είναι κάτω από το 3%. Αυτό πρέπει να εκτιμηθεί», σημείωσε. Κατά την άποψη του, το επίτευγμα αυτό θα πρέπει να οδηγήσει στη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, και στην τόνωση των ρυθμών ανάπτυξης. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πρότεινε να διεξαχθεί μεγάλη σύσκεψη για τη φοροδιαφυγή και τον έλεγχο στις μεγάλες περιπτώσεις, την προσεχή εβδομάδα.


Οι χθεσινές αποφάσεις

Η προγραμματισμένη για την Κυριακή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα αναβλήθηκε, καθώς και οι δύο πλευρές -όπως έγινε γνωστό το βράδυ του Σαββάτου- χρειάζονται περισσότερο χρόνο πριν καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η συνάντηση αναβλήθηκε λόγω των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου.

Όπως μετέδωσε το Mega, η συνάντηση με την τρόικα θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα τη Δευτέρα.

Το μεσημέρι της Κυριακής από τις 12:00 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης.

Από όσα έχουν γίνει γνωστά, η απόφαση για αναβολή της συνάντησης είναι κοινή -τόσο της ελληνικής πλευράς όσο και των επικεφαλής της αντιπροσωπείας των δανειστών.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες η τρόικα ανέβαλε ραντεβού της με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη λίγη ώρα πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση και χωρίς να δώσει κάποια εξήγηση.

Τα μεγάλα «αγκάθια» της συζήτησης με την τρόικα αποτελούν το δημοσιονομικό κενό, το οποίο η τρόικα αυτή τη στιγμή ανεβάζει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ, καθώς και οι πλειστηριασμοί με την τρόικα να ζητεί πλήρη απελευθέρωση και την κυβέρνηση να θέλει την προστασία των ευπαθών ομάδων.

Επίσης, διαφωνία υπάρχει για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, για τα οποία η ελληνική πλευρά ζητεί να διατηρήσουν τον εξαγωγικό τους χαρακτήρα, ενώ η τρόικα θέλει να εξυπηρετούν μόνο τον ελληνικό στρατό.

Για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων η ελληνική πλευρά αναφέρει ότι το μόνο που μπορεί να κάνει για την επιτάχυνση των διαδικασιών είναι να ορίσει ένα μέλος του ΤΑΙΠΕΔ σε υπό αποκρατικοποίηση εταιρείες.

Για τις δομικές αλλαγές, η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο για την άρση περιορισμών στην άσκηση κλειστών επαγγελμάτων.

Μετά από σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό το βράδυ του Σαββάτου, ο Γ.Στουρνάρας ανέφερε ότι «έγινε εφ όλης της ύλης συζήτηση και η σταθερή θέση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές και όχι σε οριζόντια μέτρα».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης τόνιε πως η «κυβέρνηση προωθεί δράσεις, με στόχο τη μείωση της τιμής προϊόντων στην αγορά σε είδη που άπτονται της καθημερινότητας του πολίτη».

Από τη δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, φάνηκε πως οι ευρωπαίοι εταίροι πετούν το μπαλάκι στην Αθήνα αναφορικά με το ζήτημα της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης από την τρόικα, ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσουν «επειγόντως» πρόοδο σε τέσσερα μέτωπα: Τα προαπαιτούμενα, το δημοσιονομικό κενό, τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις ιδιωτικοποιήσεις.

«Θέλουμε πρόοδο σε αυτά προκειμένου να κλείσουμε την αξιολόγηση» είπε ο Ντάισελμπλουμ.