Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού κάλεσε τους Ευρωπαίους να «επανεξετάσουν» την πολιτική δημοσιονομικής λιτότητας που ακολουθούν ώστε να δώσουν ώθηση την ανάπτυξη, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Financial Times.

Την Παρασκευή ξεκινά επίσης στη Μόσχα η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της G20.

Για τον Λιού, ο οποίος θα συμμετάσχει στη σύνοδο αυτή, «η Ευρώπη βρίσκεται τώρα σε θέση όπου μπορεί να δώσει μεγαλύτερη προτεραιότητα στην ενίσχυση της ζήτησης και στη μείωση της ανεργίας, το επίπεδο της οποίας έχει φτάσει σε ιστορικά επίπεδα», όπως σημειώνει στο άρθρο του που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο.

«Η ζήτηση στην ευρωζώνη υποχωρεί επί οκτώ συνεχόμενα τρίμηνα και βρίσκεται σήμερα στο 5%, κάτω από το επίπεδο όπου βρισκόταν το 2007», γράφει. «Έχουμε τεράστιο συμφέρον να δούμε την Ευρώπη να επιτυγχάνει. Η επανεξέταση του ρυθμού δημοσιονομικής εξυγίανσης (…) είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», προσθέτει ο Λιού, εξηγώντας ότι θα ήταν επίσης πολύ σημαντικό να ληφθούν μέτρα για τη χορήγηση δανείων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο Αμερικανός υπουργός αναφερόμενος στην Ιαπωνία σημειώνει ότι η χώρα αυτή μπορεί να ωθήσει την ανάπτυξή της μειώνοντας τους περιορισμούς για την ίδρυση επιχειρήσεων και εντείνοντας τη συμμετοχή των γυναικών και των νέων στην αγορά εργασίας.