Η καταπολέμηση της ανεργίας είναι η κύρια αποστολή που αναθέτουν οι Ευρωπαίοι στις κυβερνήσεις τους, ακόμη και σε χώρες που παρουσιάζουν χαμηλό ποσοστό ανέργων, όπως η Γερμανία. Αυτό προκύπτει από διεθνή μελέτη του ινστιτούτου GfK Verein που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη.

Με 37%, η αντιμετώπιση της ανεργίας είναι και το 2013 η πιο συχνή απάντηση στην ερώτηση «ποιοι είναι, κατά τη γνώμη σας, οι πιο επείγοντες στόχοι που πρέπει να επιτύχει η χώρα σας;».

Η ερώτηση τέθηκε σε 13.300 άτομα από 12 ευρωπαϊκές χώρες στο πλαίσιο της έρευνας με τίτλο «Οι προκλήσεις της Ευρώπης 2013».

Σε εννέα χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία, Αυστρία, Βρετανία, Βέλγιο και Σουηδία) η ανεργία στην κορυφή των ανησυχιών, αλλά με πολύ διαφορετικές βαθμολογίες.

Στην Ισπανία και τη Γαλλία, 72% και 69% των ερωτηθέντων αντιστοίχως ανέφεραν αυθόρμητα αυτό το πρόβλημα, έναντι 24% στη Βρετανία, για παράδειγμα.

Μόνο οι Ρώσοι και οι Ολλανδοί θεωρούν σημαντικότερες άλλες προκλήσεις, αντιστοίχως τον πληθωρισμό/αγοραστική δύναμη και την οικονομική σταθερότητα.

Οι Γερμανοί βάζουν και αυτοί την ανεργία στην πρώτη θέση (32%) των ανησυχιών τους, μπροστά από τον πληθωρισμό και την αγοραστική δύναμη (29%), παρόλο που το ποσοστό ανεργίας τους, που ανέρχεται σε 6,8%.

Ωστόσο αυτό το ποσοστό του 32% είναι ιστορικά χαμηλό, αφού το 2010 ήταν 66% και το 2006 ήταν 80%.

Συνολικά οι Γερμανοί αποκαλύπτονται ως οι πιο «ανήσυχοι» από τους Ευρωπαίους, αφού αναφέρουν αυθορμήτως 2,5 «επείγοντα προβλήματα» κατά μέσο όρο, έναντι 2 για το σύνολο του δείγματος και 1,2 για τους Σουηδούς, οι οποίοι είναι οι πιο αισιόδοξοι.