Τα προγράμματα ανεργίας που ακόμη δεν έχουν λάβει την έγκριση της Κομισιόν, καθώς και ο ΦΠΑ στην εστίαση ήταν τα κύρια ζητήματα που έθεσαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στην συνάντηση με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο Φώτης Κουβέλης είχε ενημερώσει εγκαίρως το Μεγάρο Μαξίμου ότι δεν θα μπορέσει να είναι παρών στη συνάντηση.

Στις 15:00 ο επικεφαλής του Eurogroup συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα και στη συνέχεια παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου.

Στο σύντομο διάλογο που είχαν ενώπιον των δημοσιογράφων, ο Γιερούν Ντάισελμπλουμ κατά την παραμονή του στο Μέγαρο Μαξίμου αναφέρθηκε στο μεγάλο αριθμό Ολλανδών που πρόκειται να επισκεφθούν την Ελλάδα το 2013.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στις ελληνικές προσδοκίες για τουλάχιστον 17.000.000 τουρίστες φέτος.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ έχει δηλώσει προσφάτως πως υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης στην Ελλάδα και ότι είναι αισιόδοξος για τις προοπτικές της Eυρωζώνης.

Ο ίδιος έχει αποσαφηνίσει πως είναι νωρίς για να ξεκινήσει μια συζήτηση για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, ωστόσο έχει δηλώσει πως το θέμα θα κριθεί στα μέσα του 2014 και υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα έχει πετύχει τους στόχους και έχει ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Δηλώσεις Ευάγγελου Βενιζέλου

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, η ελληνική πλευρά επισήμανε στον ολλανδό υπουργό Οικονομικών ότι οι αντοχές της κοινωνίας έχουν φτάσει στο όριό τους και ότι πρέπει να διασφαλιστεί όχι μόνο η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά και η βιωσιμότητα του προγράμματος προσαρμογής.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ακόμη ότι ο ΦΠΑ στην εστίαση και το χαράτσι ήταν μέτρα προσωρινού χαρακτήρα, τα οποία τώρα πρέπει να εγκαταλειφθούν και να αντικατασταθούν.