Την πρόθεσή του για την ενεργή εμπλοκή της SAP στην προσπάθεια μετεξέλιξης της Ελλάδας σε μια καινοτόμο και εξαγωγική οικονομία εκφράζει ο συνδιευθύνων σύμβουλος του ομώνυμου τεχνολογικού κολοσσού κ. Τζιμ Χάγκεμαν Σνάμπε στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής», στον απόηχο της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά την περασμένη Τρίτη. Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης εταιρείας επιχειρηματικού λογισμικού στον κόσμο σχολιάζει με αφορμή την κρίση στην Κύπρο ότι παρά τις «Κασσάνδρες» και τα προβλήματα, το ευρώ θα επιβιώσει και ότι η διακυβέρνηση της ευρωζώνης κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Προειδοποιεί ωστόσο ότι η περιπέτεια του κοινού νομίσματος δεν έχει λήξει ακόμα, καθώς προβλέπει και νέες εκπλήξεις, τις οποίες όμως δεν κατονομάζει.

Ηγείται μιας πολυεθνικής με κύκλο εργασιών άνω των 60 δισ. ευρώ και η γνώμη του είναι φυσικό να έχει ειδικό βάρος. Ο κ. Τζιμ Σνάμπε, ο οποίος εκφράζει το ενδιαφέρον του για να επενδύσει στην Ελλάδα μέσα από ένα venture capital που θα χρηματοδοτεί καινοτόμες ιδέες, υπογραμμίζει την προθυμία της SAP να εκπαιδεύσει δωρεάν άνεργους νέους στις νέες τεχνολογίες, ενώ επισημαίνει ότι βλέπει στη χώρα μας σημαντικές ευκαιρίες τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.
Ο επικεφαλής της εταιρείας με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στη Γερμανία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι η Ευρώπη θα αντέξει στον ανταγωνισμό έναντι των αναδυόμενων δυνάμεων της Ασίας μόνο αν ενσωματώσει περισσότερες τεχνολογίες, επενδύσει στην καινοτομία και αυξήσει την παραγωγικότητα, καθώς όπως διαπιστώνει είναι αδύνατον η Δύση να ανταγωνιστεί την Ανατολή με όρους μισθοδοσίας.
Επιβίωση μόνο με καινοτομία


«Ο κόσμος μας περνάει από ραγδαίες αλλαγές, αφήνοντας τη βιομηχανική για την ψηφιακή εποχή. Σε αυτή τη μετάβαση η τεχνολογία θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για τη μεταμόρφωση των επιχειρήσεων και των κρατών ώστε να αποκτήσουν μεγαλύτερη αξία και να μειώσουν το κόστος τους» σημειώνει ο κ. Σνάμπε.
Οπως λέει, το κύριο μήνυμά του είναι το πώς θα βοηθήσει η SAP την Ελλάδα να μεταμορφωθεί σε μια καινοτόμο, αναπτυγμένη και εξαγωγική οικονομία. Σίγουρα, παρατηρεί, «το να διοικείς ένα κράτος μοιάζει με το να διοικείς μια εταιρεία». Και όπως επισημαίνει, «χρειάζεται προσεκτική διαχείριση του κόστους, όμως η εξοικονόμηση πόρων δεν αποτελεί μακροπρόθεσμη στρατηγική, αλλά απαραίτητη φάση. Πρέπει να καινοτομήσεις και να αποκτήσεις συγκριτικό πλεονέκτημα».

«Βλέπω ευκαιρίες στην Ελλάδα»
σημειώνει ο κ. Σνάμπε, υπογραμμίζοντας ότι ο όμιλος μπορεί να παρέχει πλήθος λύσεων στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα μέσα από καινοτόμες τεχνολογίες που υπόσχονται μείωση του κόστους και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

«Εχουμε στρέψει την προσοχή μας προς την επένδυση στην καινοτομία και τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε τρομερή ανάπτυξη. Παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, έχουμε διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης. Αυτό δείχνει ότι οι εταιρείες χρησιμοποιούν τεχνολογία για να ανταγωνιστούν καλύτερα, αλλά και ότι οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν την τεχνολογία ως μέσο για τη βελτίωση της παραγωγικότητας στον δημόσιο τομέα. Και οι δύο περιπτώσεις θεωρώ ότι είναι σχετικές με την Ελλάδα
» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

«Το ευρώ θα επιβιώσει»
  • Μιλώντας για την κρίση του ευρώ ο κ. Τζιμ Σνάμπε επισημαίνει ότι «για να δουλέψει το οικονομικό σύστημα πρέπει να είναι ένα σύστημα με εμπιστοσύνη. Νομίζω ότι είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση τώρα απ’ ό,τι ενάμιση χρόνο πριν, όταν ακόμη αναρωτιόμασταν αν θα υπήρχε το ευρώ στο μέλλον» αναφέρει ο κ. Σνάμπε και διακρίνει ότι η ανάγκη για μια «μεγάλη ανοιχτή αγορά και για ένα κοινό νόμισμα» υποστηρίζεται έμπρακτα από την πολιτική ηγεσία της Ευρώπης.
  • «Δεν υπάρχει μια ασημένια σφαίρα για να λύσει την πολυπλοκότητα αυτού του ζητήματος. Νομίζω ότι με μια σειρά από βήματα που έχουν γίνει ο πολιτικός τόνος στην Ευρώπη είναι σαφής: θέλει αυτό το εγχείρημα να επιτύχει και θα κάνει ό,τι χρειαστεί. Ομως θα είναι ένα μακρύ ταξίδι» σχολιάζει, προβλέποντας και «μερικές εκπλήξεις ακόμη», χωρίς όμως να μπορεί τις κατονομάσει.
  • Ο κ. Σνάμπε έχει μια ιδιαιτερότητα, η οποία, σύμφωνα και με τα στελέχη της SAP, έχει σπαρτιατικό «άρωμα», διότι όπως και η Σπάρτη διέθετε δύο βασιλείς, έτσι και ο πολυεθνικός κολοσσός διαθέτει δύο διευθύνοντες συμβούλους. «Εφηύραμε εκ νέου μια επιχείρηση που ήταν ήδη επιτυχημένη, τα έσοδα αυξήθηκαν και έφτασαν τα 60 δισ. ευρώ, είμαστε η εταιρεία με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στη Γερμανία και αναπτυσσόμαστε ταχέως» λέει, υπογραμμίζει ότι η διαρχία «δουλεύει εάν εμπιστεύεται ο ένας τον άλλον» και καταλήγει: «Οι εταιρείες είναι σαν τον μαραθώνιο· πρέπει να βλέπεις μακροπρόθεσμα».
Να στηρίξουμε τους νέους με μεγάλες ιδέες
Από μικρές εταιρείες με καινοτόμες ιδέες έρχεται «ένα μεγάλο τμήμα της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας»

Ο κ. Τζιμ Σνάμπε εξηγεί ότι «μόνο μέσω της τεχνολογίας η Δύση μπορεί να ανταγωνιστεί την Ανατολή. Φυσικά χρειαζόμαστε μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας στην Ευρώπη χωρίς αμφιβολία, αλλά θα είναι δύσκολο τα επόμενα 10-20 χρόνια να ανταγωνιστούμε μόνο με την αξία της εργασίας. Ετσι η μόνη μας ελπίδα είναι η παραγωγικότητα. Στην Ευρώπη έχουμε εξαιρετικά καλά μορφωμένους ανθρώπους και η Ελλάδα αποτελεί μετά βεβαιότητας μια τέτοια περίπτωση» τονίζει. «Αν προσθέσουμε τεχνολογία στην εξίσωση, αντί να συζητούμε την τιμή για μία ώρα εργασίας, μπορούμε ίσως να τετραπλασιάσουμε την παραγωγικότητα» υπογραμμίζει.
Η μεγαλύτερη ανησυχία του κ. Τζιμ Σνάμπε είναι η ανεργία των νέων. «Αν οι νέοι δεν είναι στη δουλειά, σημαίνει ότι χάνουμε καινοτομία και λαμπρές ιδέες. Ετσι έχουμε καταβάλει σοβαρές προσπάθειες για να δούμε πώς θα κάνουμε τη νέα γενιά να υιοθετήσει τεχνολογίες πιο γρήγορα και να μας βοηθήσει να καινοτομήσουμε» σημειώνει.
Οπως λέει, η SAP εισήλθε στην πανευρωπαϊκή συμμαχία «Academy Cube», η οποία φιλοδοξεί να προσφέρει δωρεάν σε 100.000 «ευφυείς, άνεργους νέους» το «τελευταίο μίλι» που χρειάζεται για να εξοικειωθούν με τον ψηφιακό κόσμο, προκειμένου να ετοιμαστούν για «το επόμενο κύμα εκβιομηχάνισης, αυτό της ψηφιακής εκβιομηχάνισης». Επισημαίνει ακόμη ότι προτείνει «την επιτάχυνση του προγράμματος στην Ελλάδα προκειμένου να εμπνεύσουμε πολλά νέα και ευφυή παιδιά για να καινοτομήσουν μαζί μας».
Αναφέρεται σε καινοτόμα εργαλεία για τις μικρές επιχειρήσεις, όπως η πλατφόρμα ΗΑΝΑ, η οποία, όπως εξηγεί, «αποτελεί μια τεχνολογία 10.000 φορές πιο γρήγορη από τις παραδοσιακές βάσεις δεδομένων και προσφέρεται σε μικρές εταιρείες για να χτίσουν επάνω φανταστικές λύσεις».

«Με ανησυχεί ότι στον ευρωπαϊκό Νότο είναι δύσκολο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να βρουν την απαιτούμενη χρηματοδότηση»
σημειώνει. Και αυτό γιατί, όπως παρατηρεί, από μικρές εταιρείες με καινοτόμες ιδέες έρχεται «ένα μεγάλο τμήμα της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας».
Ετσι αποκαλύπτει το ενδιαφέρον της SAP να δημιουργήσει στην Ελλάδα ένα venture capital για μικρομεσαίες επιχειρήσεις με καλές ιδέες. «Είμαι εδώ για να δω αν υπάρχει ενδιαφέρον να εστιάσουμε περισσότερο την προσοχή μας στο venture capital» σημειώνει. «Μπορούμε να κατευθύνουμε πόρους ώστε να γίνουμε ένα από τα πρώτα ευρωπαϊκά ταμεία που αναλαμβάνουν με venture capital να στηρίξουν νέους ανθρώπους με μεγάλες ιδέες» συνεχίζει. Ηδη, όπως λέει, η SAP υποστηρίζει 150 start up σε όλο τον κόσμο, τα περισσότερα εκ των οποίων στη Σίλικον Βάλεϊ. «Γιατί όχι και στην Ελλάδα;» διερωτάται.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ