Σε μια χρονιά γενικευμένης οικονομικής δυσπραγίας, κατά την οποία η μισή υφήλιος έχει βγάλει το ένα πόδι από την ύφεση και ουδείς γνωρίζει αν θα βγάλει και το άλλο ή αν θα την καταπιεί ξανά το τέλμα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να απονείμει κανείς «χρυσά βατόμουρα» στον επιχειρηματικό κόσμο. Και αυτό επειδή οι αποτυχίες και οι ατυχείς επιλογές των μάνατζερ είναι πάμπολλες –σε αντίθεση με τις επιτυχίες που είναι λίγες και γι’ αυτό απαστράπτουσες. Το επιχειρεί ωστόσο ο καθηγητής της Tuck School of Business του Κολεγίου Ντάρτμουθ Σίντνεϊ Φίνκελσταϊν.
Πρόκειται για έναν πανεπιστημιακό και συγγραφέα με ιδιαίτερη έφεση στην εκδοχή της επιχειρηματικής αποτυχίας, αφού τα πλέον διάσημα βιβλία που εξέδωσε τιτλοφορούνται «Γιατί αποτυγχάνουν έξυπνοι μάνατζερ» και «Σκέψου ξανά: Γιατί άξιοι ηγέτες παίρνουν κακές αποφάσεις». Είναι η τρίτη φορά που ο Φίνκελσταϊν καταρτίζει για λογαριασμό του πρακτορείου Bloomberg και του περιοδικού «Businessweek» τη λίστα με τους χειρότερους μάνατζερ στον κόσμο. Για το 2011 είχε απονείμει «χρυσά βατόμουρα» στους διευθύνοντες συμβούλους της Netflix, της Research in Motion και της Hewlett-Packard. Για το 2012 δεν φείδεται να βάλει στη λίστα ως και το «τρομερό παιδί» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τον ιδρυτή του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ.
ΑΝΤΡΕΑ ΓΙΟΥΝΓΚ
Η κατρακύλα της Avon

Τον περασμένο Απρίλιο η Αντρέα Γιουνγκ παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος της Avon, αλλά παρέμεινε πρόεδρος της εταιρείας καλλυντικών ως τα τέλη του 2012. Η Γιουνγκ απέτυχε να λύσει τα λειτουργικά προβλήματα της επιχείρησής της και να βρει διάδοχο μάνατζερ και απέρριψε πρόταση εξαγοράς ύψους 10,7 δισ. δολαρίων που είχε υποβάλει στην Avon η εταιρεία προϊόντων ομορφιάς Coty. Επί των ημερών της Γιουνγκ –από το 2004 συγκεκριμένα –η χρηματιστηριακή αξία της Avon κατρακύλησε από τα 21 στα 6 δισ. δολάρια. Και η εταιρεία αναγκάστηκε να καταβάλει 300 εκατ. δολάρια για να ρυθμίσει κατηγορίες για διαφθορά μη αμερικανών
πολιτικών αξιωματούχων.
ΜΠΡΑΪΑΝ ΝΤΑΝ
Η βουτιά της μετοχής της Best Buy

Πρόκειται για τον παραιτηθέντα τον περασμένο Απρίλιο διευθύνοντα σύμβουλο της Best Buy. Ο Νταν παραιτήθηκε επειδή αποκαλύφθηκε ότι είχε «ανάρμοστη σχέση» με πολύ νεότερη υπάλληλο της εταιρείας. Ωστόσο δεν βρίσκεται γι’ αυτόν τον λόγο στη λίστα του Φίνκελσταϊν. Τη θέση την «κέρδισε» λόγω της κατάρρευσης της τιμής της μετοχής της Best Buy, της κάμψης των πωλήσεων της εταιρείας, της απώλειας μεριδίου αγοράς και μιας εμμονής στην επαναγορά ιδίων μετοχών που στοίχισε στην επιχείρηση 6,4 δισ. δολάρια.
ΡΟΝΤΡΙΓΚΟ ΡΑΤΟ
Η κατάρρευση της Bankia

Ο Ροντρίγκο Ράτο παραιτήθηκε τον περασμένο Ιούλιο από την προεδρία της παραπαίουσας ισπανικής τράπεζας Bankia. Πρώην υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας και πρώην γενικός γραμματέας του ΔΝΤ (τον διαδέχθηκε ο Ντομινίκ Στρος-Καν), ο Ράτο θεωρείται υπεύθυνος για την κατάρρευση της Bankia, που αποκάλυψε εν πολλοίς το βάθος της τραπεζικής κρίσης στην Ισπανία. Είναι χαρακτηριστικό ότι την πρώτη χρονιά που ανέλαβε την Bankia (το 2011) η τράπεζα εμφάνισε κέρδη 309 εκατ. ευρώ. Τον Ιούλιο του 2012 που παραιτήθηκε και η Bankia «διασώθηκε» (δηλαδή εξαγοράστηκε) από την ισπανική κυβέρνηση, εμφάνιζε ζημιές 3 δισ. ευρώ. Εκτός από τις ευθύνες του για την κατάρρευση της Bankia, ισπανικά δικαστήρια ερευνούν επίσης κατηγορίες για απάτη και χειραγώγηση τιμών που βαρύνουν τον Ράτο.
ΜΑΡΚ ΖΟΥΚΕΡΜΠΕΡΓΚ
Η μετοχή του Facebook

Ο εμπνευστής και ιδρυτής της δημοφιλέστερης ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο χρεώνεται από τον Φίνκελσταϊν την αποτυχία της εισαγωγής του Facebook στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Συγκεκριμένα, η μετοχή της εταιρείας άρχισε να υφίσταται ασφυκτικές πτωτικές πιέσεις αμέσως μόλις ξεκίνησε η διαπραγμάτευσή της. Την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσής της έχασε το 11% της αξίας της και τη δεύτερη άλλο ένα 9%. Την Τρίτη η τιμή της είχε πέσει από τα 38 στα 30 δολάρια. Στο επίπεδο δηλαδή που (εκ των υστέρων φυσικά) οι ειδικοί απεφάνθησαν ότι έπρεπε να καθοριστεί ως τιμή εισαγωγής. Πολλοί μίλησαν για έλλειψη αξιοπιστίας της εταιρείας, ενώ ο ίδιος ο Ζούκερμπεργκ έχασε 1,6 δισ. δολάρια μέσα σε ένα τριήμερο, καθώς από τα 13,7 δισ. δολάρια που είχε προτού βάλει στη Wall Street το Facebook η περιουσία του έπεσε στα 12,1 δισ. δολάρια. Βέβαια, ο Ζούκερμπεργκ είναι μόλις 28 ετών και ως εκ τούτου έχει όλο το μέλλον μπροστά του για να καλύψει τη «χασούρα» –τη δική του βεβαίως, όχι εκείνη των επενδυτών που έσπευσαν να αγοράσουν Facebook…
ΜΑΡΚ ΠΙΝΚΟΥΣ
Εθαψε τη φήμη της Zynga

Είναι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας παιγνίων μέσω Διαδικτύου Zynga. Κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς η μετοχή της Zynga έχασε το 75% της αξίας της. Αν και καλοσπουδαγμένος (το 1988 πήρε πτυχίο Οικονομικών από το Πανεπιστήμιο Γουόρτον και το 1993 ΜΒΑ από το Χάρβαρντ), ο Πίνκους έκανε μερικά λάθη που, όπως λέει ο κριτής του, Σίντνεϊ Φίνκελσταϊν, «μόνο αρχάριοι και άσχετοι με την οικονομία και τις επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν». Ενα εξ αυτών ήταν να «θάψει» τη φήμη της εταιρείας του, πουλώντας 16 εκατ. μετοχές της αμέσως μόλις παρήλθε η περίοδος που ήταν «κλειδωμένες», μετά την εισαγωγή της επιχείρησης στο χρηματιστήριο.
ΟΜΠΡΕΪ ΜΑΚ ΚΛΕΝΤΟΝ
Σύγκρουση συμφερόντων

Είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Chesapeake Energy, ο οποίος «προφανώς αδυνατεί να ξεχωρίσει τα οικονομικά της εταιρείας από τα οικονομικά της τσέπης του». Σύμφωνα με το Reuters, ο Μακ Kλέντον δανείστηκε 1,1 δισ. δολάρια την τελευταία τριετία για να δημιουργήσει ένα hedge fund 200 εκατ. δολαρίων που «σορτάριζε» την ενεργειακή εταιρεία που ο ίδιος διηύθυνε –κατείχε άλλωστε και μεγάλο μετοχικό μερίδιο. «Πρόκειται για προφανή σύγκρουση συμφερόντων» απεφάνθη ο Φίλκενσταϊν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ