Στην φορολογία θα παιχθεί όλο το παιγνίδι της ελληνικής δημοσιονομικής σταθεροποίησης. Αυτή είναι η κοινή πεποίθηση των επιτελών του υπουργείου Οικονομικών και σ’ αυτό το πεδίο μεταφέρεται όλη η προσοχή του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα.


Από τις μελέτες και τις αξιολογήσεις που έχουν γίνει έως τώρα προκύπτει ένα σημαντικό έλλειμμα φόρων από συγκεκριμένες ομάδες φορολογουμένων.
Σύμφωνα με τις επεξεργασίες του υπουργείου Οικονομικών οι δυνατότητες είσπραξης φόρου εισοδήματος από τους μισθωτούς, από τους συνταξιούχους και από εκείνους που τα εισοδήματά τους συλλαμβάνονται στην πηγή έχουν εξαντληθεί και επιπλέον έχουν προσεγγίσει ποσοστιαία τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά επίπεδα.
Αντιθέτως υπάρχουν πολλά περιθώρια στον ευρύτατο κύκλο των αυτοαπασχολουμένων, των ελευθέρων επαγγελματιών, των εισοδηματιών, των εμπρευομένων και των επιχειρηματιών.
Εκτιμάται ότι το ελληνικό κράτος χάνει από αυτή την ευρύτατη ζώνη φορολογουμένων φόρους εισοδήματος ύψους περίπου 10-11 δισ. ευρώ τον χρόνο.
Περίπου 1,5 εκατ. φορολογούμενοι εντάσσονται σε αυτή τη ζώνη ευρύτατης φοροδιαφυγής, η οποία σε ελάχιστες περιόδους της μεταπολιτευτικής περιόδου προσεγγίσθηκε υποτυπωδώς. Κατά βάση μένει αφορολόγητη, τελεί σε ένα ιδιότυπο καθεστώς φοροασυλίας.
Και δεν είναι μόνο οι πλούσιοι, όπως συνηθίζουν να υπεκφεύγουν τα κόμματα της Αριστεράς. Είναι ο ευρύτατος κύκλος των κάθε λογής εμπορευομένων, αγαθών και υπηρεσιών πάσης φύσεως, οι οποίοι συνήθως δηλώνουν ελάχιστα εισοδήματα.
Πρόσφατη έρευνα προσέγγισε τις επαγγελματικές κατηγορίες που συστηματικά φοροδιαφεύγουν. Οι φορολογικές αρχές έχουν πλέον στη διάθεσή τους στοιχεία και εργαλεία για την προσέγγιση των εισοδημάτων που διαφεύγουν της Εφορίας.
Ήδη κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Τόκοι και χρεολύσια στεγαστικών δανείων που ξεπερνούν τα δηλωθέντα εισοδήματα, υψηλές καταθέσεις, πανάκριβα σπίτια και περιουσιακά στοιχεία, αλλά και δαπάνες, καταναλωτικές και άλλες, συνδυαζόμενες με τα δηλωθέντα εισοδήματα φανερώνουν τον πλούτο που διαφεύγει.
Οι εντολές που έχει λάβει ο γενικός γραμματέας εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης είναι συγκεκριμένες και προετοιμάζεται πυρετωδώς για την οργάνωση μιας ευρύτατης ερευνητικής διαδικασίας αποκάλυψης των εισοδημάτων που διαφεύγουν.
Το ερώτημα που τίθεται είναι αν το πολιτικό περιβάλλον θα επιτρέψει μια τόσο επιθετική πολιτική αποκάλυψης των πολλών θυλάκων της φοροδιαφυγής. Πολύ περισσότερο όταν οριζοντίως στα κόμματα, κυβερνητικά και αντιπολιτευόμενα, συγκροτούνται σχήματα κάλυψης συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων.
Γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, αλλά και μεγαλο-ιδιοκτήτες ακινήτων, κεφαλαιούχοι και εμπορευόμενοι διαθέτουν υπερασπιστές σε όλα τα κόμματα, οι οποίοι διαχρονικά ορθώνουν εμπόδια στις φορολογικές αρχές και σε όποιον υπουργό Οικονομικών επιχειρήσει να θίξει τα αφορολόγητα εισοδήματά τους.
Με τη διαφορά ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν περιθώρια. Αν δεν πληρώσουν αυτοί τους φόρους που τους αναλογούν το βάρος θα πέσει και πάλι στον εξαντλημένο ελληνικό λαό, ο οποίος αν δεν δει και τους έχοντες και κατέχοντες να πληρώνουν θα εξεγερθεί.