Από μια «πεθαμένη» εταιρεία που είχε περάσει το 1980 στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων, η Sunlight αποτελεί σήμερα μια πρότυπη βιομηχανία μπαταριών με έδρα την Ελλάδα και εξαγωγές οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 98% της συνολικής παραγωγής της.

Η Sunlight ανήκει στον επιχειρηματία κ. Πάνο Γερμανό και αυτή την περίοδο καθετοποιεί την παραγωγή και μειώνει τα κόστη της με τη νέα επένδυση μονάδας ανακύκλωσης μπαταριών μολύβδου στη Θράκη.
Περίπου 30 λεπτά από το εργοστάσιο της Sunlight στο Νέο Ολβιο της Ξάνθης, στη Βιομηχανική Ζώνη της Κομοτηνής, κατασκευάζεται «η πιο σύγχρονη μονάδα ανακύκλωσης μπαταριών μολύβδου στον κόσμο». Η επένδυση θα κοστίσει 20 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει τουλάχιστον 50 νέες θέσεις εργασίας. Ειδικότερα, στην Κομοτηνή θα συγκεντρώνονται χρησιμοποιημένες μπαταρίες, οι οποίες και θα ανακυκλώνονται ώστε ο μόλυβδος να αξιοποιείται για την κατασκευή νέων.
Ο μόλυβδος είναι η πρώτη ύλη για την παραγωγή μπαταριών και η Sunlight χρειάζεται ετησίως για τις ανάγκες της περίπου 22.000 τόνους, που στην πλειονότητά τους εισάγονται. Η δυναμικότητα της μονάδας ανακύκλωσης θα ανέρχεται σε πρώτη φάση σε 15.000 τόνους μολύβδου και θα μειώσει αισθητά την εξάρτηση της εταιρείας από ξένους προμηθευτές, ενώ παράλληλα θα αποτρέψει εκροή συναλλάγματος για τη χώρα ύψους 30-35 εκατ. ευρώ, που πλέον θα παραμένουν στη χώρα. Στην Κομοτηνή θα ανακυκλώνονται και άλλα στοιχεία της μπαταρίας, όπως νάτριο και πλαστικά. Οι ανάγκες της Sunlight τα επόμενα χρόνια θα αυξηθούν στους 25.000 τόνους ετησίως.

«Η νέα μονάδα μπορεί να μας μειώσει το κόστος αγοράς πρώτης ύλης κατά 25% από τα σημερινά επίπεδα»
αναφέρει στο «Βήμα της Κυριακής» ο διευθύνων σύμβουλος της Sunlight κ. Κωνσταντίνος Λαύκας.
Εκτιμάται μάλιστα ότι τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων θα ενισχυθούν κατά 3-4 εκατ. ευρώ ετησίως.
Η επένδυση θα ανέλθει στα 20 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 60% θα χρηματοδοτηθεί με ίδια κεφάλαια και δανεισμό, ενώ το 40% θα επιδοτηθεί. Ενα μεγάλο ποσοστό της επένδυσης αφορά περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, γεγονός που «καθιστά τη μονάδα την πλέον σύγχρονη στον κόσμο».
Η επένδυση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και έχει ολοκληρωθεί το κατασκευαστικό κομμάτι για εργοστάσιο 10.000 τ.μ. σε οικόπεδο 42 στρεμμάτων. Οι πιλοτικές δοκιμές θα ξεκινήσουν τον Ιούλιο του 2013.
Σύμφωνα με τον κ. Λαύκα, η Sunlight σε αρκετές αναδυόμενες αγορές εμφανίζει ανάπτυξη ως και 300%. «Η Ευρώπη εμφανίζει σημάδια κόπωσης στη ζήτηση βιομηχανικών μπαταριών και πλέον η στρατηγική μας έγκειται στην προσέγγιση αναδυόμενων αγορών με ποιοτικά χαρακτηριστικά και ποιοτικά μερίδια αγοράς» επισημαίνει ο κ. Λαύκας.
Τα τελευταία οκτώ χρόνια στο εργοστάσιο στην Ξάνθη έχουν υλοποιηθεί επενδύσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία, ακολουθώντας στρατηγική εξωστρέφειας, έχει κατορθώσει να λανσάρει ένα αμιγώς ελληνικό brand, να διαθέτει εννέα θυγατρικές εκτός Ελλάδος και τα προϊόντα της να έχουν παρουσία σε 100 χώρες.
Η Sunlight πλέον έχει πλασαριστεί στην πρώτη τετράδα των διεθνών «παικτών» που δραστηριοποιούνται στην αποθήκευση και διάθεση ενέργειας με εφαρμογές στη βιομηχανία, στην άμυνα και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ενέργεια από τα προϊόντα της παίρνουν το αεροδρόμιο του Ντουμπάι, η πίστα της Φόρμουλα 1 στο Αμπου Ντάμπι, ορυχεία στη Χιλή, το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ρωσίας, ιταλικά και γερμανικά υποβρύχια, ακόμη και το Μουσείο της Ακρόπολης.
Το 2012 η εταιρεία κατάφερε να αυξήσει τον όγκο παραγωγής της κατά 15% σε σχέση με το 2011, παρά το γεγονός ότι η αξία των πωλήσεων υποχώρησε σε σχέση με τα 115 εκατ . ευρώ του 2011 λόγω των μειωμένων μέσων τιμών του μολύβδου. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ενισχύθηκαν κατά 12% στα 8,2 εκατ. ευρώ. Προσφάτως η εταιρεία ολοκλήρωσε αύξηση κεφαλαίου κατά 22 εκατ. ευρώ, τα οποία κατέβαλε ο κ. Πάνος Γερμανός με στόχο να μειωθεί περαιτέρω ο δανεισμός της και να ολοκληρωθούν επενδύσεις που δεν έχουν σχέση με τη νέα μονάδα στην Κομοτηνή.

Από τον Σκαλιστήρη στον Γερμανό
Το 1991 ο επιχειρηματίας Πάνος Γερμανός εξαγόρασε αντί 300 εκατ. δρχ. τα πάγια του συγκροτήματος της Sunlight στο Νέο Ολβιο της Ξάνθης. Η εταιρεία μετά την κατάρρευση του συγκροτήματος Σκαλιστήρη στις αρχές της δεκαετίας του 1980 είχε περάσει στον έλεγχο του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων. Ο κ. Γερμανός ήξερε από μπαταρίες και θεώρησε σκόπιμο να κάνει τότε το μεγάλο βήμα ώστε να εισέλθει στην παραγωγή συσσωρευτών. Ξεκίνησε με 28 εργαζομένους και σήμερα ο όμιλος της Sunlight απασχολεί περισσότερα από 600 άτομα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Πλέον η Sunlight δεν παράγει «μικρές» μπαταρίες, καθώς έχει αναλάβει παγκοσμίως διανομέας της Toshiba και έχει κλείσει τη συγκεκριμένη γραμμή παραγωγής.

Νέο deal στις Ηνωμένες Πολιτείες
Θα προμηθεύει με μπαταρίες τα περονοφόρα οχήματα του Nacco Group

Ακόμη ένα βήμα για τη διεθνή εξάπλωσή της έκανε η Sunlight, η οποία υπέγραψε συμφωνία για την αποκλειστική προμήθεια βιομηχανικών μπαταριών με την τρίτη παγκοσμίως εταιρεία κατασκευής περονοφόρων οχημάτων, την αμερικανική Nacco Materials Handling Group.
Ο όμιλος συμμετοχών Nacco Group δραστηριοποιείται από το 1913 σε πολλούς κλάδους της βιομηχανίας. Με έδρα το Οχάιο των Ηνωμένων Πολιτειών έχει θυγατρικές στους κλάδους εξόρυξης άνθρακα, κατασκευής και εμπορίας βιομηχανικών οχημάτων, καθώς και παραγωγής μικρών οικιακών συσκευών. Η θυγατρική του ομίλου Nacco Materials Handling Group (NMHG) είναι η τρίτη (βάσει πωλήσεων) παγκοσμίως εταιρεία κατασκευής περονοφόρων οχημάτων με μονάδες παραγωγής σε Αμερική, Ευρώπη και Ασία. Προμηθεύει περισσότερες από 700 μεγάλες βιομηχανίες και απασχολεί 5.300 υπαλλήλους σε 13 χώρες. Με βάση τα οικονομικά στοιχεία του 2011 είχε έσοδα 2,5 δισ. δολάρια και καθαρό κέρδος 82,6 εκατ. ευρώ. Προσφάτως η Sunlight κέρδισε τρεις διαγωνισμούς σε Μαλαισία, Βραζιλία και Σιγκαπούρη ενισχύοντας τη θέση της στην παγκόσμια αγορά της βιομηχανικής μπαταρίας. Παράλληλα, έχει κερδίσει το 70% των διαγωνισμών στους οποίους συμμετείχε για μπαταρίες αμυντικού τύπου (μπαταρίες υποβρυχίων).
Εκτός από τη μείωση του κόστους με τη νέα μονάδα ανακύκλωσης και την είσοδο σε νέες αγορές με τη συμφωνία στις ΗΠΑ, η Sunlight δίνει ιδιαίτερο βάρος και στην παραγωγή νέων προϊόντων.
Μεταξύ αυτών είναι προϊόντα που χρειάζονται λιγότερο σέρβις, καθώς έχουν μεγαλύτερο χρόνο ζωής αλλά και καλύτερα περιθώρια κέρδους, ειδικές εφαρμογές stand by, ενώ παράλληλα αναπτύσσει και ειδικές εφαρμογές για τα έξυπνα δίκτυα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ετησίως η Sunlight δαπανά το 3% του τζίρου της για έρευνα και ανάπτυξη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ