Εντονο ενδιαφέρον για το σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων της Ελλάδας έχουν εκδηλώσει μεγάλες επιχειρήσεις της Κίνας, σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα στην κινεζική εφημερίδα China Daily.
Ο κ. Κούρκουλας ταξίδεψε στην Κίνα μαζί με τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας Παναγιώτη Μίχαλο, τον διευθύνοντα σύμβουλο του Invest in Greece Στέφανο Ησαΐα και τον διευθυντή στρατηγικού σχεδιασμού του ΤΑΙΠΕΔ Παναγιώτη Πρωτοψάλτη και παραβρέθηκε ως ομιλητής στο επιχειρηματικό συνέδριο (business forum) στη Σαγκάη.
Ο έλληνας υφυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η «χώρα έχει κάνει τολμηρές κινήσεις για να τακτοποιήσει τα τεράστια βάρη του χρέους της» και τόνισε ότι, εκτός από τη μεταρρύθμιση, «η ελληνική κυβέρνηση έχει εναποθέσει τις ελπίδες της στην αύξηση των εξαγωγών και των άμεσων ξένων επενδύσεων ως τη μόνη λύση για έξοδο από τη λιτότητα». Το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων παρουσιάστηκε στο συνέδριο από τον κ. Πρωτοψάλτη και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον περίπου 50 κινεζικών επιχειρήσεων υψηλού προφίλ και επενδυτικών ταμείων.
Συγκεκριμένα ο όμιλος Shanghai International Group αναζητά ευκαιρίες στην Ελλάδα και εξέφρασε το ενδιαφέρον του για τον τομέα του τουρισμού ενώ ο όμιλος FOSUN, σχεδιάζει να εισέλθει και στον ελληνικό καταναλωτικό τομέα. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη χρονιά η FOSUN αγόρασε το 13,4% των ελληνικών καταστημάτων Folli Follie. Τέλος, η China Development Bank εκδήλωσε την πρόθεση της να στείλει αντιπροσωπεία στην Ελλάδα, γεγονός που δίνει ψήφο εμπιστοσύνης από την Κίνα στην ελληνική οικονομία.
Σκοπός της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν να γίνει ξεκάθαρο ότι «τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος για επενδύσεις στην Ελλάδα». Σημαντικό ρόλο στη δημιουργία θετικών εντυπώσεων έπαιξε και η επιτυχημένη παρουσία – τα τελευταία δύο χρόνια – στo λιμάνι του Πειραιά του κινέζικου ναυτιλιακού γίγαντα COSCO, η ηγεσία του οποίου επεφύλαξε θερμή υποδοχή στην ελληνική αντιπροσωπεία.