Ενώ πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι ΔΝΤ και ΕΕ βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την κάλυψη του κενού χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος και τη μείωση του ελληνικού χρέους σε βιώσιμα επίπεδα, το Βερολίνο βάζει πάγο στις όποιες προσδοκίες έχουν καλλιεργηθεί για μία συνολική λύση στο Eurogroup της Τρίτης. Την ίδια ώρα αξιωματούχος της ΕΕ δηλώνει ότι η εκταμίευση των 44 δισ. θα γίνει στις 5 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είναι αποφασισμένη να προτείνει και να ζητήσει οριστική λύση για την Ελλάδα από Eurogroup την Τρίτη. Προς την ίδια κατεύθυνση φαίνεται να δείχνουν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Ολι Ρεν ο οποίος δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «προσδοκά από το Eurogroup της Τρίτης μία συμφωνία που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Την ίδια ώρα όμως το Βερολίνο επιχειρεί να κατεβάσει τον πήχυ των προσδοκιών και λέει ότι «δεν θα υπάρξει τελική απόφαση αύριο».

Σύμφωνα το πρακτορείο Bloomberg τη Δευτέρα στο Παρίσι έλαβε χώρα συνάντηση οικονομικών εμπειρογνωμόνων από τη Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία με σκοπό να συμφωνήσουν σε μία κοινή θέση εν όψει της συνάντησης των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης την Τρίτη.

Στουρνάρας στις Βρυξέλλες

Σήμερα, Δευτέρα, στις 4 το απόγευμα η ελληνική αντιπροσωπεία θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες. Δεν αποκλείεται δε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας να έχει από το βράδυ κατ’ ιδίαν συναντήσεις με ομολόγους του στην βελγική πρωτεύουσα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Eurogroup, την Τρίτη, θα συμφωνήσει στους τρόπους χρηματοδότησης της διετούς επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος, στην μείωση του επιτοκίου δανεισμού της Ελλάδος από την Ευρωζώνη, στην επέκταση της περιόδου αποπληρωμής του χρέους και σε ένα πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φέρεται να αποδέχεται να διαθέσει τα κέρδη της από τα ελληνικά ομόλογα στις κεντρικές τράπεζες των χωρών μελών της Ευρωζώνης.

Όλα τα παραπάνω θα κλειδώσουν σε συνεδρίαση του Eurogroup Working Group το πρωί της Τρίτης στις Βρυξέλλες, όπου την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) του υπουργείου Οικονομικών Π. Τσακλόγλου.

Η κυρίαρχη πρόταση που θα παρουσιασθεί στο Eurogroup Working Group και στην οποία έχει συμβάλει και η Ελλάδα προβλέπει την εφαρμογή ενός μείγματος παρεμβάσεων για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενούς μέχρι το 2014 και τη διασφάλιση ότι το ελληνικό χρέος θα μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ το 2020.

Αυτή η πρόταση θα εμπεριέχει και πρόνοιες για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους τη διετία 2015-2016.

Πεποίθηση των εμπλεκομένων πλευρών είναι ότι τόσο το ΔΝΤ όσο και τα κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης θα εγκρίνουν το πακέτο αυτό, το οποίο σε μεγάλο βαθμό βασίζεται και στη βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών στην Ελλάδα.

Αποφασισμένη η Λαγκάρντ

Αποφασισμένη να προτείνει οριστική λύση για την Ελλάδα προσέρχεται στη συνεδρίαση του Eurogroup την Τρίτη η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle, η επικεφαλής του Ταμείου σκοπεύει να θέσει το πλαίσιο για οριστική λύση στα ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα, τη στιγμή που εντός του Εκτελεστικού Συμβουλίου αλλά και μεταξύ των εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ επικρατεί προβληματισμός για τη διαχείριση της ελληνικής υπόθεσης και τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η Κριστίν Λαγκάρντ φέρεται να επιμένει μεν στην επίτευξη του στόχου, το ελληνικό χρέος να βρίσκεται στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, αλλά μπροστά στον κίνδυνο μιας ευρύτερης αποσταθεροποίησης που θα προκαλούσε η ευθεία σύγκρουση με την Ευρώπη και μια νέα αποτυχία στη λήψη απόφασης για την Ελλάδα, συζητεί την αποδοχή μιας λύσης που, σε πρώτη φάση, δεν θα περιλαμβάνει «κούρεμα» του χρέους, κάτι που εκτιμάται ότι θα επανεξετασθεί μετά τις γερμανικές εκλογές, όταν θα είναι πολιτικά εφικτό υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα έχει αρχίσει να εφαρμόζει με επιτυχία τις μεταρρυθμίσεις.

Τι θα γίνει στο ΔΝΤ

Σε περίπτωση που την Τρίτη επιτευχθεί συμφωνία, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει για να εκταμιεύσει την επόμενη δόση στις αρχές Δεκεμβρίου, το πιθανότερο στις 7 Δεκεμβρίου, ενδεχομένως και λίγες ημέρες αργότερα, εάν η οριστική απόφαση του Eurogroup προκύψει τελικά την άλλη Δευτέρα.

Σε κάθε περίπτωση, οι διαδικασίες θα δρομολογηθούν από τη Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου και «κινητήρια δύναμη» των εξελίξεων θα είναι οι ευρωπαϊκές χώρες, που διαθέτουν το 32% των ψήφων, και οι ΗΠΑ, που έχουν το 17%. Η άποψη που επικρατεί μεταξύ των αρμόδιων οικονομολόγων αλλά και πολλών εκπροσώπων άλλων χωρών είναι ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να αναγνωρίσει την πραγματικότητα και να προχωρήσει σε διαγραφή του ελληνικού χρέους εάν θέλει να καταστεί αυτό βιώσιμο.

Με δεδομένη την αντίθεση της Γερμανίας και άλλων χωρών, ο συμβιβασμός που εξετάζεται εστιάζει σε ένα μείγμα δράσεων, με το οποίο θα επιτυγχάνεται βραχυπρόθεσμα ο στόχος της διασφάλισης της βιωσιμότητας, και το οποίο περιλαμβάνει την επαναγορά ομολόγων, τη μείωση επιτοκίων, όπως και την επιστροφή στην Ελλάδα κερδών που έχουν αποκομίσει η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα.

Στο πλαίσιο αυτό αρμόδιες πηγές στην Ουάσιγκτον επισήμαναν στη Deutsche Welle ότι η επιστροφη των κερδών από την ΕΚΤ ουσιαστικά συνιστά «συμμετοχή του επίσημου τομέα» (OSI), ενώ η επαναγορά ομολόγων είναι μια ήπια μορφή επιπρόσθετης «συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI)».

Φρένο από το Βερολίνο

Το Βερολίνο ακολουθώντας την παρελκυστική του τακτική επανέλαβε την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε νέα μερική παραγραφή του ελληνικού χρέους, εκτιμώντας πως «είναι αδιανόητο» ένα τέτοιο μέτρο το οποίο θα κόστιζε ακριβά στις πιστώτριες χώρες, με πρώτη τη Γερμανία.

«Η θέση μας δεν άλλαξε. Μια παραγραφή του χρέους είναι για μας αδιανόητη», δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κότε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων την παραμονή της πολυαναμενόμενης συνεδρίασης του Eurogroup για την Ελλάδα.

«Δεν θα μπορέσει να υπάρξει εκεί τελική απόφαση αύριο για τεχνικούς λόγους», καθώς ορισμένα κοινοβούλια, μεταξύ των οποίων το γερμανικό (Μπούντεσταγκ), πρέπει να εγκρίνουν οποιαδήποτε νέα συμφωνία αρωγής προς την Ελλάδα, εξήγησε η Κότε. Η ίδια διαβεβαίωσε πάντως πως οι χώρες της ευρωζώνης «θα εργαστούν αύριο για να βρουν μια κοινή θέση».

Απόφαση για το χρέος

Εν τω μεταξύ σε δηλώσεις του ο εκπροσώπος του Ολι Ρεν, Σάιμον Ο Κόνορ τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσδοκά από το Eurogroup της Τρίτης μία συμφωνία που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

«Πρέπει να υπάρξει σύγκλιση απόψεων και συμφωνία, η οποία θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», απάντησε ο Σ. Ο Κόνορ κληθείς να περιγράψει τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο αυριανό Eurogroup.

Εξάλλου, ο ίδιος εκπρόσωπος Τύπου, ερωτηθείς αν είναι έτοιμη η έκθεση της τρόικας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, απέφυγε να απαντήσει και αρκέστηκε λέγοντας ότι αύριο το απόγευμα η τρόικα θα ενημερώσει τους υπουργούς Oικονομικών της ευρωζώνης για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα. Συνέχισε λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μαζί με τους εταίρους της στην τρόικα (ΔΝΤ και ΕΚΤ), εργάζεται πυρετωδώς προκειμένου να διευκολύνει την επίτευξη συμφωνίας στο αυριανό Eurogroup.