Μείωση των αποζημιώσεων των εργαζομένων είτε λόγω απόλυσης είτε λόγω συνταξιοδότησης, καθώς και την εφαρμογή ελαστικότερου ωραρίου, ζήτησαν μετ’ επιτάσεως, οι επικεφαλείς της τρόικας από τον υπουργό Εργασίας κ. Ι Βρούτση κατά την δίωρη συνάντησή τους.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών έθεσαν στο τραπέζι το σύνολο των θεμάτων που είχαν αποστείλει στο υπουργείο με τοπ γνωστό e-mail και ζήτησαν δεσμεύσεις για την εφαρμογή τους.

Ο κ. Βρούτσης δεν ήταν σε θέση να απαντήσει στο συγκεκριμένο αίτημα, καθώς επισήμως είχε πάρει αποστάσεις από την άμεση υιοθέτηση τέτοιων μέτρων. Ειχε πει ότι δεν αντιμετωπίζει – επί του παρόντος – ανάλογα θέματα.

Έτσι αύριο Τετάρτη θα υπάρξει νέα συνάντηση του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα συναντηθούν και πάλι οι επικεφαλείς.

Ο υπουργός Εργασίας παρουσίασε στους εκπροσώπους των δανειστών τη νομοθετική ρύθμιση με την οποία ο κατώτατος μισθός θα ρυθμίζεται πλέον από την κυβέρνηση και όχι από τους κοινωνικούς εταίρους. Ταυτοχρόνως ανακοίνωσε τη μείωση της εργοδοτικής εισφοράς κατά 3,9%, έτσι ώστε η συνολική μείωση του μη μισθολογικού κόστους να φθάσει το 5%.

Τα συγκεκριμένα μέτρα αποτελούν υποχρέωση της χώρας, σύμφωνα με τις δανειακές συμβάσεις που έχει υπογράψει με το προηγούμενο μνημόνιο.

Το υπουργείο είχε ετοιμάσει τα μέτρα αυτά για να τα παρουσιάσει στην Τρόϊκα με στόχο να αποφύγει τα επώδυνα μέτρα που προβλέπονταν στο περίφημο email, κάτι που δεν κατάφερε.

Σημειώνεται ότι στο email περιλαμβάνονται μέτρα όπως οι μειώσεις στις αποζημιώσεις απόλυσης και συνταξιοδότησης, νέο ωράριο εργασίας, εξαήμερη εβδομαδιαία απασχόληση και γενικότερες τροποποιήσεις στις εργασιακές σχέσεις.