Μια νέα διάταξη με την οποία θα υποχρεώνονται στο εξής οι φοροφυγάδες που συλλαμβάνονται να πληρώνουν αμέσως ένα μέρος των υποχρεώσεών τους προετοιμάζει αθόρυβα αυτές τις ημέρες το υπουργείο Δικαιοσύνης. Σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό και με τον υπουργό Οικονομικών, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αντ. Ρουπακιώτης αναμένεται να ανακοινώσει τη νέα ρύθμιση ταυτόχρονα με την ανακοίνωση του οικονομικού πακέτου της κυβέρνησης έτσι ώστε να δοθεί το μήνυμα στην Ευρώπη ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει ταυτόχρονα όλες τις παθογένειές της.
Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», το ζήτημα αυτό ανακίνησε πρώτος ο ίδιος ο κ. Αντ. Σαμαράς διαπιστώνοντας πως, παρ’ ότι οι διωκτικές αρχές έχουν εντοπίσει τους τελευταίους μήνες έναν μεγάλο αριθμό φοροφυγάδων, το όφελος για την ελληνική οικονομία είναι σχεδόν μηδαμινό.
Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, όταν συλλαμβάνεται ένας πολίτης για φοροδιαφυγή, του απαγγέλλονται κατηγορίες, αλλά ώσπου να δικαστεί από τα αρμόδια δικαστήρια δεν υποχρεούται να καταβάλει ούτε ένα μικρό τμήμα των υποχρεώσεων που απέφευγε. Από την άλλη πλευρά, η εκδίκαση τέτοιων υποθέσεων μπορεί να απαιτήσει μέχρι να τελεσιδικήσουν πάνω από τρία χρόνια, με αποτέλεσμα στο μεσοδιάστημα ο φοροφυγάς να παραμένει φοροφυγάς και να μην έχει κανέναν λόγο πια να πληρώσει φόρους.
Με εντολή του Πρωθυπουργού λοιπόν και έπειτα από μυστικές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης αποφασίστηκε να κατατεθεί στη Βουλή τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας έτσι ώστε στο εξής ο εντοπισμός των φοροφυγάδων να έχει άμεσα θετικά αποτελέσματα για τα δημόσια έσοδα.
Περίπου αντίστοιχα λοιπόν με ό,τι ισχύει στις ΗΠΑ αλλά και σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, στο εξής ο φοροφυγάς που συλλαμβάνεται θα υποχρεώνεται να προχωρήσει σε έναν διακανονισμό τμηματικής καταβολής των οφειλών του ως την ώρα που θα δικαστεί και μετά τη δίκη και την καταδίκη του θα καταβάλλει τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που θα του επιδικάζονται και προβλέπει ο νόμος.
Εφόσον αρνείται αυτόν τον διακανονισμό, θα οδηγείται αμέσως στη φυλακή και θα παραμένει εκεί ώσπου να δικαστεί.
Με τον τρόπο αυτόν η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα έχει αμέσως θεαματικά αποτελέσματα σε δύο τομείς:
1. Στον τομέα της αποτροπής. Λόγω της διάταξης αυτής οι έλληνες πολίτες θα το σκέφτονται διπλά προτού φοροδιαφύγουν γνωρίζοντας ότι θα κληθούν να πληρώσουν αμέσως μεγάλα χρηματικά ποσά και ότι θα φυλακιστούν με συνοπτικές διαδικασίες αν δεν το πράξουν.
2. Στον τομέα των εσόδων. Στο εξής η προσπάθεια εντοπισμού των φοροφυγάδων θα έχει άμεσα αποτελέσματα τα έσοδα κάθε μήνα υλοποίησης του κρατικού προϋπολογισμού, που προοδευτικά θα αυξάνονται.
Οι τελευταίες λεπτομέρειες της διάταξης που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες συμφωνήθηκαν την Παρασκευή μεταξύ των κκ. Σαμαρά, Ρουπακιώτη και Στουρνάρα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ερωτήθηκε και συμφωνεί και η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ