Νέες διαβεβαιώσεις ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να ενισχύσει το κοινό νόμισμα έδωσε ο επικεφαλής της Μάριο Ντράγκι.

«Το Ευρώ είναι μη αναστρέψιμο και θα το κάνουμε μη αναστρέψιμο. Το Ευρώ είναι ισχυρότερο από όσο νομίζουμε» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι κατηγορηματικός. Τονίζει πως η ευρωτράπεζα θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει το ευρώ, ακόμη και παρεμβαίνοντας στην αγορά κρατικών ομολόγων.

«Η ευρωζώνη είναι πολύ ισχυρότερη από ό,τι αναγνωρίζει ο κόσμος», δηλώνει ο Μάριο Ντράγκι και συμπληρώνει: «Η πρόοδος που έχει καταγραφεί τους τελευταίους έξι μήνες είναι εντυπωσιακή.Θεωρούμε ότι το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο. Είναι εντός της εντολής μας να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να διατηρήσουμε το ευρώ. Και πιστέψτε με, θα είναι αρκετό».

Διευκρίνισε μάλιστα ότι «στον βαθμό που το premium στο κόστος του κρατικού δανεισμού πλήττει τους διαύλους του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής τότε το θέμα βρίσκεται εντός της εντολής μας». Αυτό ερμηνεύεται ως προαναγγελία παρεμβάσεων από την ΕΚΤ στην αγορά κρατικών ομολόγων.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ αναφέρθηκε και στην τελευταία σύνοδο της Ε.Ε., χαρακτηρίζοντάς την «πραγματική επιτυχία, γιατί οι ηγέτες έδειξαν πως ο μόνος τρόπος να βγούμε από την κρίση είναι περισσότερη Ευρώπη».

Οι αγορές αντέδρασαν αμέσως διαβλέποντας τη στροφή στη στάση της ΕΚΤ, που μέχρι πρότινος υποστήριζε ότι είναι καθήκον των εθνικών κυβερνήσεων να κινητοποιηθούν προβάλλοντας ως επιχείρημα την ευρωπαϊκή συνθήκη που απαγορεύει τη χρηματοδότηση εθνικών κυβερνήσεων μέσω της νομισματικής πολιτικής.