Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Βάσος Σιαρλή, δήλωσε κατηγορηματικά ότι «ποτέ δεν έχει υποβληθεί αίτημα για απόσυρση της αίτησής μας» από τον ευρωμηχανισμό διαψεύδοντας τη σύγχυση που δημιουργήθηκε νωρίτερα την Πέμπτη από τις δηλώσεις Σόιμπλε περί του αντιθέτου.

Ο Κύπριος υπουργός σχολίαζε τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων, το οποίο έφερε τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να έχει δηλώσει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία απέσυρε το αίτημά της για πλήρη υπαγωγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (ESM).

Ο Β.Σιαρλή έκανε λόγο για παρερμηνεία των δηλώσεων του Γερμανού ομολόγου του και πρόσθεσε ότι «δεν υφίσταται τέτοια δήλωση».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Σάιμον Ο’Κόνορ, που υπογράμμισε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η Κύπρος δεν απέσυρε το αίτημα χρηματοδοτικής στήριξης.

Το ζήτημα είχε ανοίξει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μιλώντας στο γερμανικό Κοινοβούλιο επισήμανε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία απέσυρε το αρχικό της αίτημα για πλήρη υπαγωγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης

Το βράδυ της Τετάρτης ο Β. Σόιμπλε είχε ενημερώσει την Επιτροπή Προϋπολογισμού ότι η Λευκωσία επιδιώκει συνολική βοήθεια και όχι μόνο στήριξη για τις τράπεζές της.

Στο περιθώριο της συνεδρίασης της Τετάρτης, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, διατυπώθηκαν εικασίες ότι δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να γίνει σύσταση εξόδου στην Κύπρο, ή ακόμη και στην Ελλάδα, αν η κρίση χρέους τους κριθεί υπερβολικά επικίνδυνη για τα υπόλοιπα κράτη. Στον κυβερνητικό συνασπισμό πάντως, σημειώνεται, δεν αναμένουν η Κύπρος να σκεφτεί αυτή τη στιγμή την έξοδό της από την Ευρωζώνη.