Αισιόδοξος ότι το προσεχές διάστημα η Ελλάδα θα επιτύχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, δήλωσε τη Δευτέρα από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Παναγιώτης Θωμόπουλος, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι στην περίοδο 2013 – 2014 θα έχει επιτευχθεί η σταθεροποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Ο κ. Θωμόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασιών μεταξύ των τραπεζών προκειμένου να μπορέσουν να σταθούν στο σημερινό ανταγωνιστικό περιβάλλον, το οποίο ευνοεί τις συγχωνεύσεις.

Όπως είπε σχετικά, πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες θα αναθεωρούν επί το θετικότερο τις σχέσεις τους με τις ελληνικές τράπεζες μετά την ολοκλήρωση της κεφαλαιακής τους στήριξης.

Ο κ. Θωμόπουλος υπογράμμισε ότι πλήγμα για τις τράπεζες αποτέλεσε και το γεγονός ότι ο αριθμός των εργαζομένων μειώθηκε από 10% έως 30% λόγω της ύφεσης, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις για αποζημιώσεις.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΧΣ, δεν πρόκειται σε αυτόν τον τομέα να υπάρξουν αλλαγές προς το καλύτερο πριν από το 2014.

Ο επικεφαλής του ΤΧΣ επισήμανε ότι το Ταμείο έχει κατανείμει έως σήμερα 18 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Ο κ. Θωμόπουλος ανέφερε ότι οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε μείωση του λειτουργικού τους κόστους, καθώς το προσωπικό έχει μειωθεί, ενώ, επιπλέον, έχουν περικοπεί τόσο οι αποδοχές υψηλόβαθμων στελεχών όσο και των άλλων εργαζόμενων.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η ελληνική οικονομία χαρακτηρίζεται από δυναμισμό και πως θα πρέπει να αναληφθεί η αντίστοιχη πολιτική ευθύνη η οποία θα ολοκληρώσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.