Είναι νέος, ευπαρουσίαστος και γόνος πλούσιας οικογένειας. Θα μπορούσε αυτή την περίοδο να απολαμβάνει τις καλοκαιρινές του διακοπές δίπλα σε καλλίγραμμες κοπέλες δίνοντας άφθονη τροφή στα lifestyle περιοδικά.
Ο ίδιος όμως βρίσκεται κλεισμένος σε ένα δωμάτιο στο σπίτι του στη Σαντορίνη – «στο κλουβί μου», όπως λέει χαρακτηριστικά – και προσπαθεί να κάνει γνωστή την προσπάθειά του για τη μείωση του ελληνικού χρέους μέσω της μη κυβερνητικής – μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Greece Debt Free Inc (Eλλάδα Ελεύθερη από το Χρέος) που έχει ιδρύσει στις ΗΠΑ.
Πρόκειται για τον 33χρονο Πέτρο Νομικό, εκπρόσωπο της τέταρτης γενιάς της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας. Φιλοδοξία του GDF είναι η αγορά ελληνικών ομολόγων στις χαμηλές τιμές στις οποίες διακινούνται στη δευτερογενή αγορά και η διαγραφή τους μέσα από χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τις δωρεές ιδιωτών αλλά και την πώληση ελληνικών προϊόντων.
Καταφέραμε να μιλήσουμε με τον κ. Νομικό στη Σαντορίνη. Με σπαστά ελληνικά αλλά με πολύ πάθος μάς ανέπτυξε την ιδέα του, όπως είχε κάνει προηγουμένως στις εφημερίδες «Wall Street Journal», «El Mundo» και «Le Monde», στο περιοδικό «Der Spiegel» αλλά και στο μεγαλύτερο κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο!
«Το χρέος της πατρίδας μάς αφορά όλους. Πλούσιους και φτωχούς. Το ποσό εθνικού χρέους που αντιστοιχεί σε κάθε Ελληνα ανέρχεται σήμερα σε 24.800 ευρώ. Η αγοραπωλησία του ελληνικού χρέους ωστόσο στη διεθνή αγορά αποτιμάται πολύ λιγότερο, με αποτέλεσμα να μην ξεπερνά τις 3.000 ευρώ ανά έλληνα πολίτη. Οι τρέχουσες τιμές ομολόγων όλων των λήξεων κυμαίνονται στα 14-20 λεπτά. Αν τα αγοράσουμε στα 20 λεπτά και τα ακυρώσουμε, το ελληνικό κράτος γλιτώνει την οφειλή 100 λεπτών που έχει προς τον ομολογιούχο. Η προσπάθειά μας μετρά λίγες ημέρες αλλά έχουμε ήδη διαγράψει χρέος 2,2 εκατ. ευρώ. Τρεις επιχειρηματίες έχουν βάλει προς το παρόν χρήματα. Ο ένας είναι ο πρόεδρος του Ολυμπιακού κ. Ευ. Μαρινάκης, ο οποίος με 169.000 ευρώ «ξεχρέωσε» την ομάδα και τους υπαλλήλους της ΠΑΕ από το χρέος που τους αναλογεί. Τα άλλα δύο ονόματα θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα».
Για να στήσει τον μηχανισμό του GBF ο κ. Νομικός έχει δαπανήσει 300.000 ευρώ, χώρια τη συνδρομή του στην αγορά ομολόγων.
«Αυτό που μας κάνει αισιόδοξους για τη συνέχεια είναι ότι πρόκειται για μια ιδιωτική πρωτοβουλία. Η διαφάνεια στην όλη διαδικασία είναι υπαρκτή, αφού το GDF λειτουργεί σύμφωνα με τους νόμους της Πολιτείας Delaware των ΗΠΑ και υπόκειται στη νομοθεσία φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων των ΗΠΑ, που αποκλείουν πολιτική επιρροή. Αν ο φορέας ήταν κρατικός, θα υπήρχε δυσπιστία για το πού πάνε τα λεφτά. Θα ήταν σαν να έδινες τσίπουρο σε αλκοολικό» αναφέρει ο κ. Νομικός, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του στη «Wall Street Journal» δήλωσε πως οι Ελληνες «είναι κακοί πολίτες αλλά εξαιρετικοί πατριώτες» απαντώντας στους δημοσιογράφους της εφημερίδας που υποστήριζαν ότι η προσπάθεια αυτή έχει λίγες πιθανότητες επιτυχίας, αφού οι Ελληνες δεν πληρώνουν καν τους φόρους τους!
Εν τω μεταξύ, από την ιστοσελίδα της GDF (http: //www. greecedebtfree. org/index_gr. html) στο Facebook διεξάγεται ηλεκτρονική ψηφοφορία μέσω της οποίας το κοινό μπορεί να επιλέξει ένα ελληνικό προϊόν ή μια μάρκα για να ενταχθεί στο κίνημα Ελλάδα Χωρίς Χρέος. Το GDF στη συνέχεια αναλαμβάνει τις διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή των προϊόντων που θα έχουν τον λογότυπο του GDF με την προϋπόθεση να συνεισφέρουν το 50% της αξίας των κερδών τους για τη μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους. Ηδη η ζυθοποιία Volkan, συμφερόντων του κ. Νομικού, είναι το πρώτο προϊόν που εντάχθηκε στην εν λόγω λίστα.
«Θέλαμε μια δράση για τον κόσμο, η οποία όμως να είναι ανέξοδη. Ετσι με την ψηφοφορία τούς δίνεται η δυνατότητα να πιέσουν τους επιχειρηματίες να συμμετάσχουν στο GDF» αναφέρει ο κ. Νομικός, δηλώνοντας αφοπλιστικά: «Από τους πολύ πλούσιους δεν περιμένω και πολλά πράγματα. Εκτιμώ ότι στο GDF θα συνεισφέρουν κεφάλαια και κροίσοι αλλά κυρίως Ελληνες με μέτριες οικονομικές δυνατότητες».
Υπάρχουν και πιο πρόσφατα παραδείγματα δράσης των πολιτών που παρέκαμψαν το κρατικό και πολιτικό σύστημα. Στην ασιατική κρίση τη δεκαετία του 1990 στην Κορέα, δεκάδες χιλιάδες Νοτιοκορεάτες συνωστίστηκαν στις τράπεζες και δώρισαν χρυσά αντικείμενα για να αποπληρώσει η κεντρική τράπεζα τα 57 δισ. δολάρια που χρωστούσε στο ΔΝΤ. Επίσης την ίδια περίοδο στην Ινδονησία άλλαζαν εκατομμύρια δολάρια με την τοπική ρουπία και δώριζαν χρυσό και κοσμήματα για να σταματήσουν το κατρακύλισμα της ρουπίας.

Ο οβολός των βουλευτών και το… φιλοδώρημα

  • Μια ανάλογη προσπάθεια για τη μείωση του δημοσίου χρέους που δεν έτυχε «θερμής» συμπαράστασης εκδηλώθηκε το 2010 από τον τότε πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο. Η προσπάθεια μάλιστα τέθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια. Ως τον Μάρτιο του 2012 είχαν συγκεντρωθεί περίπου 4,9 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 3 εκατ. ευρώ ήταν η συμμετοχή της Βουλής, των βουλευτών και των ευρωβουλευτών. Ομογενής επιχειρηματίας κατέβαλε 500.000 ευρώ, ενώ μικρότερα ποσά συνεισέφεραν ορισμένοι επαγγελματικοί φορείς (όπως η Ομοσπονδία Κατασκευαστών Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, οι υπάλληλοι της Attica Bank κ.ά.), το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η Εκκλησία της Κρήτης, 18 μητροπόλεις και 30 ιεροί ναοί από όλη την Ελλάδα. Τα κεφάλαια αξιοποιήθηκαν για την αγορά ομολόγων τα οποία διεγράφησαν μειώνοντας το δημόσιο χρέος.
  • Παράλληλα, αρνητική εντύπωση προξένησε πρόσφατα η πρόταση του προέδρου της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Θ. Βενιάμη, ο οποίος πρότεινε να καταβάλει κάθε μέλος της Ενωσης το… ιλιγγιώδες ποσό των 30.000 ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό. Στην πρόταση αντέδρασαν οι ίδιοι οι εφοπλιστές, χαρακτηρίζοντας το παραπάνω ποσό «ψίχουλα», και ανέφεραν ότι ο καθένας ξεχωριστά θα συμβάλει κατά την κρίση του στη διάσωση της χώρας.

Πηγή έμπνευσης η ανάκαμψη του 1923

Πώς η Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων προσέφερε κονδύλια και έδωσε ώθηση στην οικονομία

Ο κ. Νομικός εμπνεύστηκε το GDF από το διδακτορικό του στο Princeton University, όπου είχε ασχοληθεί με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 1923, λίγο μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, όταν η φτωχή Ελλάδα υποχρεώθηκε να απορροφήσει 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες.

Τότε ο φιλέλληνας Χένρι Μοργκεντάου ίδρυσε την Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων. Εναν ιδιωτικό φορέα που κατάφερε να συγκεντρώσει από τις κεφαλαιαγορές της Αγγλίας και των ΗΠΑ 10 εκατ. στερλίνες. Οι ιδιώτες επενδυτές ήταν δύσπιστοι με το κράτος αλλά έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην Επιτροπή. Η Επιτροπή άρχισε να λειτουργεί ως τράπεζα και προσέφερε κονδύλια στους πρόσφυγες, οι οποίοι έχοντας στο DNA τους την επιχειρηματικότητα έδωσαν ώθηση στην οικονομία.

Ο κ. Πέτρος Νομικός εκπροσωπεί την τέταρτη γενιά της οικογένειας στον επιχειρηματικό στίβο. Η οικογένεια εδώ και λίγα χρόνια δεν ασχολείται με τη ναυτιλία, καθώς έχει πουλήσει τα καράβια της, αλλά όπως συμβαίνει με τους εφοπλιστές πάντα ο κλάδος βρίσκεται στο μικροσκόπιό της. Ο κ. Πέτρος Νομικός είναι επιχειρηματικό στέλεχος και σύμβουλος κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital), συνδημιουργός της μπίρας Volkan (Ηφαίστειο) από τη Σαντορίνη και αντιπρόεδρος του Thera Foundation, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που είναι αφιερωμένος στην προώθηση της ελληνικής αρχαιολογίας, της γεωλογίας και της ιστορίας της τέχνης. Ο πατέρας του, επίσης Πέτρος Νομικός, διατηρεί επιχειρήσεις του ιατρικού κλάδου στις ΗΠΑ, αν και η έδρα του είναι στο Λονδίνο.

Η ιστορία όμως της οικογένειας είναι συνυφασμένη με τη ναυτιλία. Από το 1850 τα φορτηγά πλοία των Νομικών μετέφεραν το σαντορινιό κρασί vinsanto στις εκκλησίες της Ρωσίας. Πολύ αργότερα, η οικογένεια επένδυσε και στα τάνκερ. Ο παππούς του Πέτρου Νομικού, Μάρκος Νομικός – είχε διατελέσει και βουλευτής Κυκλάδων -, «μεγάλωσε» την εταιρεία στην οποία είχε απασχοληθεί ως υπάλληλος και ο αείμνηστος Γιάννης Λάτσης.

Η οικογένεια Νομικού είναι γνωστή στη Σαντορίνη για το φιλανθρωπικό της έργο αλλά κυρίως για τις δωρεές που σχετίζονται με την ανάπτυξη των υποδομών στο νησί.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ