Απώλειες που ξεπερνούν το ένα δισ. ευρώ θα έχουν τα ξενοδοχεία της χώρας τη φετινή χρονιά, καθώς τα έσοδά τους αναμένεται να συρρικνωθούν από 15% έως 20%. Αντίστοιχα οι πληρότητες των ξενοδοχείων θα είναι μειωμένες κατά 10% τουλάχιστον και οι τιμές κατά 8% έως 9%.

Είναι πλέον δεδομένο ότι το 2012 θα κλείσει αρνητικά και δεν υπάρχει ο χρόνος να βελτιωθεί το κλίμα και να ανακάμψουν τα μεγέθη, αφού η τουριστική αγορά έχει πληγεί σημαντικά από την πολιτική αβεβαιότητα που εντάθηκε μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, επισημαίνεται στα συμπεράσματα της έρευνας πεδίου που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ), τα οποία παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη τύπου στις 26 Ιουνίου. Ωστόσο παρατηρείται ανάκαμψη των κρατήσεων μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

«Τα οικονομικά αποτελέσματα αγγίζουν τα όρια του δυσβάσταχτου» για τις επιχειρήσεις», σημείωσε ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Γιώργος Τσακίρης, τονίζοντας ότι πλέον «προσπαθούμε να σώσουμε ότι μπορούμε για το 2012». Ο ίδιος υπογράμμισε στην «καθίζηση» εσωτερικού τουρισμού που θα πλήξει όσες επιχειρήσεις βασίζονται στην ελληνική αγορά, αλλά και των επαγγελματικών ταξιδιών και συνεδρίων, που επηρεάζουν κυρίως τα μεγέθη της Αθήνας. Στο πλαίσιο αναφέρθηκε στην ανάγκη να επανέλθει η συζήτηση για τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού με βάση την πρόταση που είχε κάνει το Επιμελητήριο, με τη δέσμευση ότι θα διεκπεραιώσει με δικά του μέσα και πόρους μεγάλο τμήμα των γραφειοκρατικών ενεργειών του Οργανισμού Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ), για να τονωθεί η ζήτηση από την ελληνική αγορά. Σε ό,τι αφορά την εισερχόμενη κίνηση παρατήρησε την αρνητική επιρροή της πολιτικής αβεβαιότητας στη χώρα, ιδιαίτερα σε Γερμανία, Ολλανδία και τις Σκανδιναβικές χώρες, τονίζοντας όμως τη σημαντική ανάσχεση του αρνητικού κλίματος μετά τις εκλογές, σύμφωνα με τα στοιχεία κρατήσεων της Expedia.

Ρεκόρ κρατήσεων στην Expedia στις 18 Ιουνίου
Μέρα – «ρεκόρ» σε κρατήσεις προς την Ελλάδα ήταν η 18η Ιουνίου, μέσα από την πλατφόρμα της Expedia, καθώς μετά τις εκλογές του Ιουνίου και ειδικότερα από 18 έως 24 του μήνα καταγράφεται αύξηση των κρατήσεων κατά 27% στη συγκεκριμένη πλατφόρμα σε σύγκριση με την περσινή περίοδο. Μόλις απομακρύνθηκε ο κίνδυνος αρνητικών εξελίξεων στο πολιτικό και οικονομικό επίπεδο έσπευσαν οι τουρίστες να οριστικοποιήσουν τα ταξίδια τους στην Ελλάδα.
Παράλληλα τον τελευταίο μήνα, κατά την προεκλογική περίοδο, οι αναζητήσεις για Ελλάδα παρουσίαζαν σημαντική άνοδο σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2011, ωστόσο οι κρατήσεις κινούνταν ελαφρώς καθοδικά. Οι σημαντικότερες αυξήσεις κρατήσεων μετά τις εκλογές αφορούν στους δημοφιλείς προορισμούς της νησιωτικής χώρας, με την Κέρκυρα να είναι στο 82%, τη Σαντορίνη στο 74%, τα Χανιά στο 76% και τη Μύκονο στο 27%. Αντίθετα η Αθήνα εξακολουθεί να κινείται αρνητικά κατά 2%. Οι περισσότερες κρατήσεις προήλθαν από ΗΠΑ, Ιταλία και Αγγλία ενώ η γερμανική αγορά παρουσίασε πτώση 2%.

Διανυκτερεύσεις: Πτώση 25% το πρώτο τρίμηνο – 35% τον Απρίλιο και Μάιο
Η πορεία του ελληνικού τουρισμού ήταν καθοδική και το πρώτο πεντάμηνο της χρονιάς, με βάση τα στοιχεία που κατέθεσαν οι πρόεδροι των τοπικών ξενοδοχειακών ενώσεων της χώρας. Τους πρώτους τρεις μήνες του 2012 οι διανυκτερεύσεις στα ελληνικά ξενοδοχεία μειώθηκαν κατά 25% περίπου, με την κίνηση στους ηπειρωτικούς προορισμούς να είναι μειωμένη κατά 20%, ενώ τον Απρίλιο και τον Μάιο η κάμψη φθάνει το 35%. Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφονται στα νησιά του Βορείου Αιγαίου (περίπου 50%) και την Πελοπόννησο (40%), ενώ η μικρότερη πτώση παρατηρείται στα ξενοδοχεία της Κρήτης (10%), αν και το συγκεκριμένο διάστημα η πλειοψηφία των ξενοδοχείων παρέμεναν κλειστά. Από την πορεία των αφίξεων αλλοδαπών τουριστών στα διεθνή αεροδρόμια της χώρας, διαπιστώνεται μείωση των αφίξεων κατά 8,1% τον Μάιο και 5,8% συνολικά το πρώτο πεντάμηνο του έτους.

Η πορεία των προκρατήσεων
Μειωμένες κατά 32,5% σε σχέση με το 2011 είναι οι προκρατήσεις για την περίοδο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου, με βάση τις εκτιμήσεις μέχρι το τέλος Μαΐου. Το γεγονός αποδίδεται τόσο στον χαμηλό αριθμό Ελλήνων που έχουν προγραμματίσει θερινές διακοπές, αλλά και στο ότι οι αλλοδαποί επηρεάζονται από τα αρνητικά δημοσιεύματα για τις εξελίξεις στη χώρα. Οι μεγαλύτερες μειώσεις σε προκρατήσεις που φθάνουν το 40% καταγράφονται στην Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, την Αττική και τις Κυκλάδες.

Στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία οι μειώσεις κυμαίνονται γύρω στο 25%, στην Κρήτη στο 20% και στα Δωδεκάνησα στο 15%. Ωστόσο οι εκτιμήσεις των ξενοδόχων βασίζονται στα δωμάτια που διαθέτουν σε μεμονωμένους πελάτες και όχι στα συμβόλαια με τουριστικούς πράκτορες που είχαν υπογραφεί την περσινή περίοδο, οπότε οι τελικές μειώσεις των πληροτήτων θα είναι πολύ μικρότερες. Επίσης στους προορισμούς που λειτουργούν μεγάλες μονάδες και ο αριθμός των μεμονωμένων πελατών είναι περιορισμένος, η μείωση στην κίνηση θα είναι μονοψήφια. Δυσμενέστερες επιπτώσεις θα αντιμετωπίσουν οι προορισμοί που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ελληνική αγορά και οι νησιωτικοί προορισμοί που αδυνατούν να υποδεχτούν απευθείας πτήσεις τσάρτερ.

Εν τω μεταξύ σχολιάζοντας τα έκτροπα που διαδραματίστηκαν στην Κέρκυρα από εκπροσώπους του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων του νησιού προς τη διοίκηση της ξενοδοχειακής αλυσίδας Aquis Hotels & Resorts με αφορμή την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων, ο πρόεδρος του ΞΕΕ τόνισε τον αρνητικό αντίκτυπο που έχουν στο εξωτερικό, με συνέπειες στη λειτουργία των επιχειρήσεων και επισήμανε ότι στην Αθήνα ήδη έχουν κλείσει 25 ξενοδοχεία τα τελευταία τρία χρόνια, μειώνοντας τον αριθμό των εργαζομένων κατά τέσσερις χιλιάδες στην πρωτεύουσα.

Τιμές χαμηλότερες κατά 15% στα τετράστερα και πεντάστερα ξενοδοχεία
Περιορισμένες κατά 15% σε σχέση με πέρυσι είναι και οι τιμές που προσφέρουν τα τετράστερα και πεντάστερα ξενοδοχεία της χώρας, ενώ στις χαμηλότερες κατηγορίες η πτώση κυμαίνεται στο 23%. Οι μικρότερες μειώσεις τιμών καταγράφονται στην Κρήτη και τα Ιόνια νησιά, ενώ οι μεγαλύτερες στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, την Αττική και τη Στερεά Ελλάδα και σχετίζονται με τις τιμές διάθεσης δωματίων σε μεμονωμένους πελάτες, γι΄ αυτό και αναμένεται ότι η τελική πτώση θα συγκρατηθεί σε μονοψήφια ποσοστά.

Διαβάστε ολόκληρο τον οικονομικό απολογισμό των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων