H στήριξη της ευρωζώνης, υπό τη μορφή δανείων, για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα της Ισπανίας, μπορεί να ανέλθει «ως τα 100 δισ. ευρώ συνολικά»,αναφέρεται στο ανακοινωθέν του Eurogroup που συνεδρίασε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης. Το ανακοινωθέν δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την επίσημη αίτηση που υπέβαλε η Ισπανία.

Όπως υπογραμμίζεται, η βοήθεια θα προέλθει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προς το ισπανικό ταμείο για την αναδιάρθρωση των τραπεζών, το οποίο θα έχει την ευθύνη για τη διάθεση της ευρωπαϊκής στήριξης στις ισπανικές τράπεζες. Η ευρωζώνη σημειώνει ότι η βοήθεια θα πρέπει να επικεντρωθεί στον τραπεζικό τομέα, κρίνοντας ότι η χώρα έχει ήδη εφαρμόσει σημαντικά μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, καθώς και στην κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασίας. Στο ανακοινωθέν επισημαίνεται, τέλος, ότι ζητείται από το ΔΝΤ να στηρίξει με εποπτικό ρόλο την αρωγή της ευρωζώνης προς την Ισπανία.

«Η οικονομική αυτή στήριξη θα κατευθυνθεί προς το (ισπανικό δημόσιο ταμείο αρωγής του τομέα) Frob και το Frob θα διοχετεύσει τα χρήματα αυτά στις τράπεζες που το ζητούν», σημείωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Μαδρίτη μετά τη λήξη της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup ο υπουργός Οικονομίας της χώρας Λουίς ντε Γκίντος ο οποίος υπογράμμισε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα έχει ρόλο μόνον ως σύμβουλος.

Τα ποσά που χρειάζονται μπορούν να ρυθμιστούν, σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι οι πόροι που ζητούνται θα καλύψουν ευρέως οποιεσδήποτε ανάγκες υπάρχουν.

Ο ντε Γκίντος δεν έδωσε στη δημοσιότητα έναν αριθμό όσον αφορά τη βοήθεια αυτή, σημειώνοντας ότι τα ποσά θα γίνουν γνωστά μετά τον έλεγχο του ισπανικού τραπεζικού συστήματος που γίνεται από ανεξάρτητους ελεγκτικούς μηχανισμούς, τα αποτελέσματα του οποίου αναμένονται αργότερα αυτόν το μήνα.

Η Γαλλία και η Γερμανία χαιρέτισαν τη συμφωνία που επετεύχθη στους κόλπους της ευρωζώνης για να χορηγηθεί βοήθεια στην Ισπανία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της.

«Είναι κατ’αρχήν μια πολύ ισχυρή ένδειξη αλληλεγγύης», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι είχε «επιμείνει οι όροι να περιοριστούν αυστηρά στον τραπεζικό τομέα» της Ισπανίας και να μην περιλαμβάνουν «πολιτικές λιτότητας».

«Όλο το Eurogroup ήταν πολύ συνεργάσιμο», «η συζήτηση διεξήχθη σε καλό κλίμα», διαβεβαίωσε ο Μοσκοβισί ερωτηθείς αν ορισμένες χώρες προέβαλαν κάποιες αντιστάσεις.

«Κάναμε την ανάλυση ότι η Ισπανία έχει κάνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν καρπούς και ότι υπάρχει ένα μεγάλο μέρος του ισπανικού τραπεζικού τομέα που είναι υγιές», κατέληξε.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σε συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD ότι πιστεύει πως η βοήθεια προς την Ισπανία θα είναι η μόνη για τη χώρα αυτή.

Σε ερώτηση για το αν αυτό το αίτημα για βοήθεια θα είναι κατά την άποψή του το μόνο για την Ισπανία, ο Σόιμπλε απάντησε: «Ξεκινάω από την αρχή πως ναι. Καθώς η Ισπανία βρίσκεται γενικά σε καλό δρόμο» και πρόσθεσε: «Έλαβε μεγάλα διαρθρωτικά μέτρα».